Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka is ott lesz Ferenc pápa mellett Egyiptomban

2017. április 20. csütörtök 19:58

A konstantinápolyi pátriárka is elutazik Kairóba, hogy április 28-án és 29-én ott legyen Ferenc pápa mellett. A keresztények egysége és a vallásközi párbeszéd újabb jelét adják azzal, hogy együtt látogatnak el az al-Azhar iszlám egyetemre és részt vesznek a békéről szóló nemzetközi konferencián.

Az ökumenikus és vallásközi párbeszéd a nehéz nemzetközi helyzet és a közelmúltban az egyiptomi kopt közösség ellen elkövetett merényletek, illetve a görög ortodox Szent Katalin-kolostor közelében történt fegyveres támadás ellenére is folytatódik.

A konstantinápolyi pátriárka április 16-án Isztambulban, a fanari patriarchális templomban a húsvéti liturgián jelentette be utazását: „Engem is meghívott a kairói al-Azhar egyetem, április 28-án ott lehetek Ferenc pápával együtt”.

Ferenc pápa, Bartholomaiosz pátriárka és II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárka együtt találkozik Ahmad et-Tajjeb sejkkel, az al-Azhar főimámjával. Látogatásuk előrelépés a párbeszédben a legtekintélyesebb szunnita vezetővel, aki elítéli a terrorizmust, a vallási fanatizmust.

Ferenc pápa és Bartholomaiosz pátriárka kairói jelenlétéről Athenagoras Fasiolo archimandrita, az olaszországi ortodox metropolita delegátusa nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. Véleménye szerint a két legnagyobb keresztény Egyház közösen tesz tanúságot a békéről, amely túllép a kereszténynek nevezett szuperhatalmak által is képviselt politikai és gazdasági kötöttségeken, amelyek nagyon gyakran a nyugattal egységben némán állnak a tények előtt.

Azzal kapcsolatban, hogy vannak erők, amelyek éppen a béke ellen dolgoznak, amint az megmutatkozott a koptok ellen elkövetett merényletekben is, az archimandrita elmondta: minden vallás elsődleges feladata, hogy a híveknek megtanítsa, mit értünk a béke fogalma alatt. A béke sosem egyvalaki uralma mások felett. A békét sosem lehet rákényszeríteni valakire, sosem mások alárendelése egyesek akaratának. A béke koordináció, közös munka egy mindenkinek megfelelő és igazságos út megtalálásáért, amely a maga teljességében igazságos életet biztosít.

Athenagoras Fasiolo hozzátette: nem kell félnünk kimondani, hogy vannak „őrült irányzatok”. Ugyanakkor rámutatott, hogy amint ez megtörtént a kereszténység kétezer éves története során, amelyben folymatosan értelmezzük azt, miként kell megélni a hitet, úgy más vallásoknak is ugyanezt kell tenniük. Egyedül nem menthetjük meg magunkat, csak közösen: keresztények a keresztényekkel és más vallások híveivel – hangsúlyozta az archimandrita.

Arra a kérdésre, vajon az ökumenikus és vallásközi párbeszédnek sikerül-e megtartania a távolságot azoktól, akik a vallást politikai vagy geopolitikai célokra akarják felhasználni, az olaszországi ortodox metropolita delegátusa így válaszolt: „Igen, mint hívő ember azt hiszem, igen”. Bátornak kell lenni és beszélni kell egymással arról is, mi az, amit nem tettünk meg, hogy elkerüljük a mostani állapotot. A nyugatnak bizonyára megvan a maga oka, hogy miért születtek meg a fundamentalista irányzatok. A muszlim világnak is megvan a maga oka, hogy miért nem tudta bölcsebb gondolatok irányába terelni a kissé szabadon és önmagára hagyott teológiát. Mindenkinek meg kell tennie a maga dolgát, különben visszafordíthatatlan helyzetbe kerülünk. Találkoznunk kell, bátornak kell lennünk, hogy beszéljünk egymással és bátorság kell ahhoz is, hogy megtegyük ezeket a nehéz utakat.

Athenagoras Fasiolo úgy fogalmazott: az egyiptomi látogatás a jelen pillanatban nehéz Ferenc pápának, az ökumenikus pátriárkának és minden más vallási vezetőnek is, akik jelen lesznek a találkozón. Nem tehetünk úgy, mintha nem vennénk észre sok hittestvérünk szenvedését a világ számos részén. Ki kell mondanunk, hogy a kereszténység jelenleg újra a világ legüldözöttebb vallása. Ez nem ok egyfajta felsőbbrendűségre, egyszerűen csak testvérekként kell beszélnünk egymással és közösen kell eljutnunk a megoldásokig – zárta a Vatikáni Rádiónak adott interjúját Athenagoras Fasiolo archimandrita.

Forrás: Vatikáni Rádió; Zenit.org

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
konyv-jelent-meg-bencesek-helyzeterol-partallami-diktatura-idejen
Könyv jelent meg a bencések helyzetéről a pártállami diktatúra idején

Január 22-én, hétfőn délelőtt a Magyar Nemzeti Levéltárban mutatták be a „Bencések Magyarországon a pártállami diktatúra idején I.” című tanulmánykötetet. A rendezvényen betegség miatt nem tudott jelen lenni Várszegi Asztrik püspök, leköszönő főapát.

2018. január 22. hétfő
ferenc-papa-fiataloknak-jezus-elott-nem-kell-photoshoppolni-szivedet
Ferenc pápa Limában a fiataloknak: Jézus előtt nem kell photoshoppolni a szívedet!

A Szentatya január 21-én, vasárnap nem a Vatikánban, hanem a perui Lima városában imádkozta el a hívekkel az úrangyala imádságot. Nem a szentmise szövegeiről elmélkedett (azt megtette az utána tartott misében), hanem a fiataloknak mondott szívhez szóló buzdító beszédet.

2018. január 22. hétfő