Bartholomaiosz ökumenikus pátriárka is ott lesz Ferenc pápa mellett Egyiptomban

2017. április 20. csütörtök 19:58

A konstantinápolyi pátriárka is elutazik Kairóba, hogy április 28-án és 29-én ott legyen Ferenc pápa mellett. A keresztények egysége és a vallásközi párbeszéd újabb jelét adják azzal, hogy együtt látogatnak el az al-Azhar iszlám egyetemre és részt vesznek a békéről szóló nemzetközi konferencián.

Az ökumenikus és vallásközi párbeszéd a nehéz nemzetközi helyzet és a közelmúltban az egyiptomi kopt közösség ellen elkövetett merényletek, illetve a görög ortodox Szent Katalin-kolostor közelében történt fegyveres támadás ellenére is folytatódik.

A konstantinápolyi pátriárka április 16-án Isztambulban, a fanari patriarchális templomban a húsvéti liturgián jelentette be utazását: „Engem is meghívott a kairói al-Azhar egyetem, április 28-án ott lehetek Ferenc pápával együtt”.

Ferenc pápa, Bartholomaiosz pátriárka és II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárka együtt találkozik Ahmad et-Tajjeb sejkkel, az al-Azhar főimámjával. Látogatásuk előrelépés a párbeszédben a legtekintélyesebb szunnita vezetővel, aki elítéli a terrorizmust, a vallási fanatizmust.

Ferenc pápa és Bartholomaiosz pátriárka kairói jelenlétéről Athenagoras Fasiolo archimandrita, az olaszországi ortodox metropolita delegátusa nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak. Véleménye szerint a két legnagyobb keresztény Egyház közösen tesz tanúságot a békéről, amely túllép a kereszténynek nevezett szuperhatalmak által is képviselt politikai és gazdasági kötöttségeken, amelyek nagyon gyakran a nyugattal egységben némán állnak a tények előtt.

Azzal kapcsolatban, hogy vannak erők, amelyek éppen a béke ellen dolgoznak, amint az megmutatkozott a koptok ellen elkövetett merényletekben is, az archimandrita elmondta: minden vallás elsődleges feladata, hogy a híveknek megtanítsa, mit értünk a béke fogalma alatt. A béke sosem egyvalaki uralma mások felett. A békét sosem lehet rákényszeríteni valakire, sosem mások alárendelése egyesek akaratának. A béke koordináció, közös munka egy mindenkinek megfelelő és igazságos út megtalálásáért, amely a maga teljességében igazságos életet biztosít.

Athenagoras Fasiolo hozzátette: nem kell félnünk kimondani, hogy vannak „őrült irányzatok”. Ugyanakkor rámutatott, hogy amint ez megtörtént a kereszténység kétezer éves története során, amelyben folymatosan értelmezzük azt, miként kell megélni a hitet, úgy más vallásoknak is ugyanezt kell tenniük. Egyedül nem menthetjük meg magunkat, csak közösen: keresztények a keresztényekkel és más vallások híveivel – hangsúlyozta az archimandrita.

Arra a kérdésre, vajon az ökumenikus és vallásközi párbeszédnek sikerül-e megtartania a távolságot azoktól, akik a vallást politikai vagy geopolitikai célokra akarják felhasználni, az olaszországi ortodox metropolita delegátusa így válaszolt: „Igen, mint hívő ember azt hiszem, igen”. Bátornak kell lenni és beszélni kell egymással arról is, mi az, amit nem tettünk meg, hogy elkerüljük a mostani állapotot. A nyugatnak bizonyára megvan a maga oka, hogy miért születtek meg a fundamentalista irányzatok. A muszlim világnak is megvan a maga oka, hogy miért nem tudta bölcsebb gondolatok irányába terelni a kissé szabadon és önmagára hagyott teológiát. Mindenkinek meg kell tennie a maga dolgát, különben visszafordíthatatlan helyzetbe kerülünk. Találkoznunk kell, bátornak kell lennünk, hogy beszéljünk egymással és bátorság kell ahhoz is, hogy megtegyük ezeket a nehéz utakat.

Athenagoras Fasiolo úgy fogalmazott: az egyiptomi látogatás a jelen pillanatban nehéz Ferenc pápának, az ökumenikus pátriárkának és minden más vallási vezetőnek is, akik jelen lesznek a találkozón. Nem tehetünk úgy, mintha nem vennénk észre sok hittestvérünk szenvedését a világ számos részén. Ki kell mondanunk, hogy a kereszténység jelenleg újra a világ legüldözöttebb vallása. Ez nem ok egyfajta felsőbbrendűségre, egyszerűen csak testvérekként kell beszélnünk egymással és közösen kell eljutnunk a megoldásokig – zárta a Vatikáni Rádiónak adott interjúját Athenagoras Fasiolo archimandrita.

Forrás: Vatikáni Rádió; Zenit.org

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
a-magyarorszagi-noi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve-valasztottak-lobmayer-m-juditot
A magyarországi női szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé választották Lobmayer M. Juditot

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) rendes tagjai 2018. március 19-én új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Budapesten, az MRK tavaszi ülésén.

2018. március 19. hétfő
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

2018. március 19. hétfő