Böjte Csaba megáldotta az Élet útját Szovátán

2015. május 6. szerda 19:40

Böjte Csaba ferences szerzetes május 2-án ünnepi keretek között megáldotta az Élet útja nevű, 18 állomásból álló meditációs utat a Szent Ferenc Alapítvány szovátai Szent József Otthonában – tájékoztatta szerkesztőségünket Karikó Éva.

KÉPGALÉRIÁVAL – klikk a képre!

A kápolna alakú tölgyfalapokra egy-egy gondolat és kép van vésve a családi életről. A képek felölelik a családi élet minden sorsfordító eseményét a megismerkedéstől kezdve. Az állomások a házasság egy-egy periódusát érintik, reflektálva a kapcsolat változásaira: a párkeresés időszakától elkezdve, a szerelem kibontakozásán át olyan út tárul elénk, amely nemcsak bemutatja a házasság minden szakaszának nehézségeit, kérdéseit, hanem lehetőséget ad a személyes elmélyítésre is. Az utat végigjárók tehát saját életük egy-egy adott pontjára pillanthatnak rá vagy tekinthetnek vissza, legyen az a gyermekvárás időszaka vagy a mindennapi feladatok sorában a hűség megőrzésének gyakorlata, vagy a gyerekek segítése és kísérése a felnőtté válás folyamatában.

Csaba testvér a szentelési ünnepségen így fogalmazott: „Korunk nagy prófétája, Ferenc pápa legtöbb lelkipásztori munkája a családok megerősítésére irányul. Számára és számunkra is egyértelmű, hogy családok nélkül nincs fenntartható jövő, népünk, egyházunk, mint oldott kéve szétfolyik, elenyészik. Az élet apró atomjai, elmúlással dacoló várai a családok, ahol szép és gyönyörűséges vállalni a létet! Családjainkért állítjuk fel a 18 állomásból álló, meditációs célokat szolgáló Élet útját szovátai gyermekvédelmi központunk udvarán.”

Az út a Szent József Otthon, a Szűz Mária Otthon és a Gyermek Jézus Ház előtt kanyarog. Ha valaki imádságos lelkülettel hosszan járja, akár gyermekeinek kezét fogva, képes testben és lélekben megerősödni. A családos életre készülők vagy e célt már elértek testi, lelki tisztulását, újjászületését hivatott szolgálni egy kis füzet is, amibe az állomásokhoz „A szeretet bölcsője” című könyvből válogattak gondolatokat az út megálmodói.

Az Élet útja szervesen kapcsolódik Csaba testvér tevékenységéhez is, mert ahogy hangsúlyozta: „a legfontosabb a megelőzés, hogy ne hulljanak szét a családok, ne kerüljenek el intézményekbe a gyerekek, ne legyen több szociális árva.”

A szentmise után erdélyi és magyarországi házaspárok meséltek arról, hogy családban élni jó: Bakó Marika bemutatta, hogy a Gyulafehérvári Családpasztorációs Központban milyen programokat szerveznek a családok megerősítéséért. Máté Emilia rendkívül őszintén és megindítóan beszélt arról, hogy férjével való kapcsolata hogyan mélyült el, vált boldogabbá a Házas Hétvége segítségével. Magyarországról érkezett a Radnai és a Ther házaspár a Schönstatt Családok képviseletében, akik megosztották tapasztalataikat, hogy lelkiségük alapítója, Kentenich atya életpéldája, tanítása, a Szűzanyával kötött szeretetszövetség, a mindennapi élet a házi szentélyben, a közösségük által szervezett, házaspárok által tartott lelkigyakorlatok, „családnapok”, melyeken gyermekeikkel együtt vehetnek részt, milyen erőforrásként szolgálnak számukra.

Kádár Annamária a családi életciklusokról, szükségszerű krízisekről és ezek megoldási módjairól mesélt, idézve esküvői meghívójukból: „Egészen egyszerűen azt hiszem, hogy te meg én szeretjük egymást. Földi módra, tökéletlenül.” (Bergman). Uzsalyné Pécsi Rita a gyermeknevelésről beszélt: „Akarom a jót és teszem a rosszat” – Miért van ez így?” címmel.

A házaspárok útja nem új keletű kezdeményezés, a Schönstatt Családmozgalom óbudavári központjában létesült az első, azóta ennek mintájára több helyen is épültek hasonló utak. A házaspárok útja lehetőséget kíván adni arra, hogy a párok jobban tudják értékelni azt, akit ajándékba kaptak földi életükre.

Fotó: Molnár Lehel, Horváth Zsolt/Schönstatt Családmozgalom

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
az-eucharisztia-az-egyhaz-eletenek-forrasa-egyhazmegyei-eucharisztikus-lelkinap-oroshazan
Az Eucharisztia az Egyház életének forrása – Egyházmegyei eucharisztikus lelkinap Orosházán

A második előkészületi évre meghirdetett mottó jegyében szerveztek egyházmegyei lelkinapot október 20-án a Békés megyei Orosházán. Az eseménynek a város Jézus Szíve-temploma adott otthont, melynek szomszédságában áll az egyetlen olyan kültéri emlékmű, melyet az 1938-as kettős szentévben állítottak.

2018. október 22. hétfő
-ne-feljetek-ii-janos-pal-papa-szekfoglalo-homiliaja-roma-1978-oktober-22
„Ne féljetek!” – II. János Pál pápa székfoglaló homíliája (Róma, 1978. október 22.)

Szent II. János Pál pápa homíliáját adjuk közre az alábbiakban, mely a római Szent Péter téren bemutatott első ünnepélyes szentmisében hangzott el negyven évvel ezelőtt.

2018. október 22. hétfő