Boldog Scheffler Jánosra emlékeztek a szatmári egyházmegyében

2017. május 18. csütörtök 15:01

Az egyházmegye minden plébániatemplomában Boldog Scheffler János tiszteletére mutattak be szentmisét május 17-én, a vértanú püspök emléknapján. Tiszteletére a szatmárnémeti székesegyházban Schönberger Jenő püspök mutatta be a legszentebb áldozatot, a helyi hívek és kálmándi zarándokok jelenlétében.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmise elején Schönberger Jenő kiemelte: Scheffler János rendkívül nehéz időben volt az egyházmegye rendkívüli adottságokkal megáldott főpásztora. Nagy tehetség, hatalmas munkabírás, következetesség, szilárd jellem, imádságos hit, az Isten iránti feltétlen hűség, bizalom és engedelmesség jellemezte. Szigorú embernek tartották; de olyannak, aki elsősorban önmagával szemben szigorú. Ám a tekintélyt sugárzó külső mögött egy szeretni akaró és tudó, jóságos atya gondoskodását tapasztalhatta meg mindenki, aki találkozott vele. Nem az egyházmegye építő püspökei sorába írta be a nevét: elsősorban „romeltakarító” s a lelkek templomát építő volt, majd „Isten megengedő akaratából az Egyház jogaiért és övéiért életét is feláldozó főpásztor lett. Háború, deportálás, ínség, üldöztetés volt a mindennapi gondja. De ő éppen ezek között tudott a legnagyobbá lenni: hőssé, vértanúvá, Isten bajnokává” – mondta Schönberger Jenő.


„Olyan boldognak az ünnepén lehetünk, aki közülünk való. Nagy kegyelem, hogy 2011. július 3-án itt, Szatmárnémetiben, a szentatya engedélyével egyházunk a boldogok közé iktatta vértanú püspökünket. Nagyon reméljük, azért imádkozunk, hogy még egy dátumot engedjen megérnünk ebben a földi életben, az ő szentté avatásának napját. A boldoggá avatás azt jelenti, az Egyház hivatalosan nyilatkozik valakiről, hogy közbenjárását a helyi közösség kérheti. A szentté avatás azonban azt jelenti, hogy az egész Egyház tisztelheti, imádkozhat hozzá, hogy közbenjárónk legyen Istennél. Mi pedig imádkozunk, biztatjuk boldog püspökünket, kérje az Istent, hogy tegyen csodát. Ha az ő kérésére csoda történik, akkor van rá lehetőség, hogy a szentek társaságában tisztelhessük” – hangsúlyozta Schönberger Jenő püspök.

A főpásztor így folytatta: „Scheffler János arra a hűségre, hitre, szeretetre mutatott életével, ami Egyházunk tanítása: hogy hűségesek legyünk Istenhez, szeressünk Istent és egymást. Azért az igazságért adta életét, amiért Jézus is: nincs más út az üdvösségre, csak Krisztus útja. Nincs más lehetőségünk arra, hogy mi Isten akarata szerint éljünk, csak az Egyház számunkra kijelölt útja. Nincs több egyház, csak Krisztus egyháza. Ha kitartunk hűséggel az igazságban, nem fogunk meghalni, hanem csak átmegyünk ebből az életből a másik életbe. Boldog Scheffler János püspök életre szóló tanítása az, hogy merjünk, akarjunk így ragaszkodni a hitünkhöz, közösségeinkhez, amelyek Krisztus közösségei.”

A záróáldást követően Schönberger Jenő püspök a papokkal és a ministránsokkal a boldog síremlékéhez vonult, ahol közösen imádkoztak. A szertartás végén a hívek és zarándokok betértek Boldog Scheffler János vértanú püspök emlékszobájába, amely az év más napjain is látogatható – tájékoztatott Józsa János, a szatmári egyházmegye sajtóreferense.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-imadkozom-azokert-akik-eretneknek-belyegeznek
Ferenc pápa: Imádkozom azokért, akik eretneknek bélyegeznek

Ferenc pápa január 15-én közel egy hetes apostoli útra érkezett Chilébe és Peruba. A Szentatya a két országban zárt körű találkozón vett részt a jezsuita szerzetesekkel. Az alábbiakban a beszélgetések leírt változatát tesszük közzé, mely a La Civiltà Cattolica jezsuita folyóiratban jelent meg.

2018. február 21. szerda
a-romak-integraciojarol-es-az-egyhazak-szereperol-rendeztek-konferenciat-budapesten
A romák integrációjáról és az egyházak szerepéről rendeztek konferenciát Budapesten

„A romák magyarországi integrációja – Az egyházak szerepe” címmel rendeztek konferenciát a budapesti Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen február 20-án. Az eseményen részt vett Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Székely János szombathelyi megyéspüspök.

2018. február 21. szerda