Egész Hollywood benézhet a Gellértbe – Oscar-díjas siker szentangélás köpenyekben

Kultúra – 2017. február 27., hétfő | 10:40

Oscar-díjat nyert Deák Kristóf „Mindenki” című rövidfilmje Los Angelesben helyi idő szerint február 26-án este (magyar idő szerint február 27-én hajnalban). Ahogy már korábban is megírtuk, két fővárosi katolikus iskola is a ’90-es évek Budapestjén játszódó alkotás helyszínéül szolgált.

Deák Kristóf rendező és Udvardy Anna producer vehette át a legjobb rövidfilmnek járó díjat a 89. Oscar-gálán. A Mindenki az első magyar kisfilm, amely elnyerte az amerikai filmakadémia díját. A hollywoodi gálán részt vevő alkotói csapatnak a filmben nagy szerepet játszó Bakáts téri Ének-Zenei Általános Iskola kórusa is szurkolt Budapesten. A gyerekek és a tanárok az iskola épületében kísérték figyelemmel az Oscar-díj-átadót és ünnepelték a győzelmet.

Deák Kristóf a díjat átvéve köszönetet mondott a filmakadémiának, valamint családjának és tanárainak. „Ajánlom ezt a díjat mindazoknak az embereknek, akik jobbá tehetik ezt a világot, a gyerekeknek. Próbáljuk őket jól felnevelni, hogy büszkék lehessünk rájuk” – fogalmazott.

A Mindenki (angol címén Sing) a kilencvenes évek elején, iskolai környezetben játszódik, központi eleme egy rossz pedagógiai modell, egy gátlástalan tanárnő sikerhajhászása, amelyre a film gyerekszereplői adnak csattanós választ.

Az összefogás erejéről szóló 25 perces film főszereplői, Gáspárfalvi Dorka, Hais Dorottya és Szamosi Zsófia, továbbá a rendező mellett Udvardy Anna producer és Csillag Mano vágó is részt vett a Los Angeles-i Dolby Színházban megrendezett Oscar-díj-átadáson.

Az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) január 24-én online közvetítésben hozta nyilvánosságra a legrangosabb hollywoodi elismerés jelöltjeit. „Figyelem emberek, hamarosan egész Hollywood benézhet a Gellértbe!”– tudatta ezt követően lelkesülten a hírt az I. kerületi egyházi iskola diákjait tömörítő Szent Gellért Diákszövetség (Szövi.hu) honlapja, hogy Oscar-díjra jelölték Deák Kristóf rövidfilmjét, amelyet más helyszínek mellett a krisztinavárosi tanintézmény falai között is forgattak. Nyáry Zsigmond, az iskola igazgatója akkor a Magyar Kurírnak elmondta, hogy a folyosók és a lépcsőház láthatók a tokiói Short Shorts fesztiválon kisjátékfilm kategóriában fődíjat nyert alkotásban. „A nap, amikor a zöld csempék bevonultak a filmtörténetbe” – az Oscar-díjra így reagált a diákszövetség weboldala.

A filmben nagy szerep jut a II. kerületi Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium épületének is. Az iskola udvarán és egyik termében vettek fel jeleneteket – mondta el Szalai Gábor, a tanintézmény igazgatója. A témából következően inkább egy további forgatási hely, a IX. kerületi Bakáts Téri Ének-zenei Általános Iskola diákjai közül szerepelnek többen a kisfilmben, de egy-két szentangélás diák is feltűnik benne. A ferences iskola a helyszín mellett köpenyeket is biztosított a forgatáshoz.

A Mindenki sikerével immár négy Oscar-díjat tudhat magáénak a magyar filmművészet.

* * *

Deák Kristóf Oscar-díjas rövidfilmje megnézhető a Médiaklikken.

Forrás: MTI

Fotó: Mozinéző.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria