Ferenc pápa a Centesimus Annus Pro Pontifice alapítvány jubileumi konferenciáján

2018. május 26. szombat 19:50

Május 24. és 26. között tartotta Rómában a Centesimus Annus Pro Pontifice alapítvány jubileumi konferenciáját, melyen megemlékeztek a szervezet alapításának 25. évfordulójáról. Ferenc pápa május 26-án, szombaton fogadta a nemzetközi konferencia tagjait.

Ferenc pápa szombaton délelőtt fogadta Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárkát, aki részt vett és fel is szólalt a Centesimus Annus Pro Pontifice jubileumi tanácskozásán, amelynek címe ez volt: Új irányelvek és életstílusok a digitális korban. Ezt követően a Szentatya délelőtt fél tizenkettőkor fogadta a nemzetközi konferencia tagjait.

A pápa a konferencia tagjainak mondott beszéde elején a küldetés időszerűségét hangsúlyozta; emlékeztetett, napjainkban minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy a pápai alapítvány választ adjon azokra a társadalmi és gazdasági kihívásokra, melyek a nemzetközi közösség számára egyre bonyolultabbak és melyek mind inkább összefonódnak.

A mai kor gazdasági válságának okai között elsőként az önzés és a kirekesztés mentalitásához kapcsolódó etikai problémákat nevezte meg a Szentatya. Ebből származik aztán a leselejtezés kultúrája, a legsérülékenyebbek emberi méltóságának mellőzése. Ez mutatkozik meg továbbá a „közömbösség globalizációjában”, valamint azokban az akadályokban, melyek a szegényebb országokban ellehetetlenítik az átfogó emberi fejlődés kibontakozását.

Az alapítvány célja, hogy az evangélium üzenetével válaszoljon a sürgető humanitárius kihívásokra, valamint hogy segítse az Egyházat alapvető küldetése megvalósításában – mutatott rá a pápa, és emlékeztetett arra a tragikus kettőségre, mely – az értelem és a hit szembeállításához hasonlóan – egymás ellen fordítja az Egyház erkölcsi tanítását és a gazdaság és a pénzügyi világ gyakorlati érdekeit. Holott ezek nem állnak szemben egymással. A Szentatya leszögezte, létezik természetes kölcsönhatás a nyereség és a társadalmi felelősség között; ennek kiépülése azonban hosszú időt vesz igénybe és szükséges hozzá az ember elkötelezettsége.

Ferenc pápa végül a digitális kultúra új kihívásairól szólt, melyek együtt járnak a munkahelyek hiányával és bizonytalanságával. Végül arra buzdította az alapítvány tagjait, hogy az Egyház társadalmi tanításának gazdagságából merítve törekedjenek a politikai és a gazdasági vezetők lelkiismeretének formálására.

A Centesimus Annus Pro Pontifice alapítványt II. János Pál pápa alapította 1993-ban azzal a céllal, hogy támogassa az Egyház társadalmi tanításának értelmezését és elősegítse annak alkalmazását a jelenkori kihívások között. Az alapítvány II. János Pál pápa Centesimus annus kezdetű enciklikája szellemében dolgozik, amelyet a lengyel pápa a Rerum novarum kezdetű enciklika kibocsátásának századik évfordulója alkalmából írt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
a-filmek-reven-kozelebb-kerulhetunk-istenhez-dancsak-viktor-kereszteny-film-es-konyvnapokrol
A filmek révén közelebb kerülhetünk Istenhez – Dancsák Viktor a Keresztény Film- és Könyvnapokról

Az Etalon Film Kiadó november 23. és 25. között hetedik alkalommal rendezi meg a Keresztény Film- és Könyvnapokat az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Dancsák Viktor hittanárral, az esemény szervezőjével beszélgettünk.

09:48
segitettbol-lett-segito-bemutatjuk-szent-erzsebet-rozsaja-dij-idei-kituntetettjet
Segítettből lett segítő – Bemutatjuk a Szent Erzsébet rózsája díj idei kitüntetettjét

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia idén Horváth Kálmánnét, a Katolikus Karitász győri csoportjának önkéntesét tüntette ki a Szent Erzsébet rózsája díjjal, melyet Veres András, az MKPK elnöke adott át november 17-én a Szent István-bazilikában. A díjazottról szóló riportunkat olvashatják.

2018. november 19. hétfő