Ferenc pápa a Centesimus Annus Pro Pontifice alapítvány jubileumi konferenciáján

2018. május 26. szombat 19:50

Május 24. és 26. között tartotta Rómában a Centesimus Annus Pro Pontifice alapítvány jubileumi konferenciáját, melyen megemlékeztek a szervezet alapításának 25. évfordulójáról. Ferenc pápa május 26-án, szombaton fogadta a nemzetközi konferencia tagjait.

Ferenc pápa szombaton délelőtt fogadta Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárkát, aki részt vett és fel is szólalt a Centesimus Annus Pro Pontifice jubileumi tanácskozásán, amelynek címe ez volt: Új irányelvek és életstílusok a digitális korban. Ezt követően a Szentatya délelőtt fél tizenkettőkor fogadta a nemzetközi konferencia tagjait.

A pápa a konferencia tagjainak mondott beszéde elején a küldetés időszerűségét hangsúlyozta; emlékeztetett, napjainkban minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy a pápai alapítvány választ adjon azokra a társadalmi és gazdasági kihívásokra, melyek a nemzetközi közösség számára egyre bonyolultabbak és melyek mind inkább összefonódnak.

A mai kor gazdasági válságának okai között elsőként az önzés és a kirekesztés mentalitásához kapcsolódó etikai problémákat nevezte meg a Szentatya. Ebből származik aztán a leselejtezés kultúrája, a legsérülékenyebbek emberi méltóságának mellőzése. Ez mutatkozik meg továbbá a „közömbösség globalizációjában”, valamint azokban az akadályokban, melyek a szegényebb országokban ellehetetlenítik az átfogó emberi fejlődés kibontakozását.

Az alapítvány célja, hogy az evangélium üzenetével válaszoljon a sürgető humanitárius kihívásokra, valamint hogy segítse az Egyházat alapvető küldetése megvalósításában – mutatott rá a pápa, és emlékeztetett arra a tragikus kettőségre, mely – az értelem és a hit szembeállításához hasonlóan – egymás ellen fordítja az Egyház erkölcsi tanítását és a gazdaság és a pénzügyi világ gyakorlati érdekeit. Holott ezek nem állnak szemben egymással. A Szentatya leszögezte, létezik természetes kölcsönhatás a nyereség és a társadalmi felelősség között; ennek kiépülése azonban hosszú időt vesz igénybe és szükséges hozzá az ember elkötelezettsége.

Ferenc pápa végül a digitális kultúra új kihívásairól szólt, melyek együtt járnak a munkahelyek hiányával és bizonytalanságával. Végül arra buzdította az alapítvány tagjait, hogy az Egyház társadalmi tanításának gazdagságából merítve törekedjenek a politikai és a gazdasági vezetők lelkiismeretének formálására.

A Centesimus Annus Pro Pontifice alapítványt II. János Pál pápa alapította 1993-ban azzal a céllal, hogy támogassa az Egyház társadalmi tanításának értelmezését és elősegítse annak alkalmazását a jelenkori kihívások között. Az alapítvány II. János Pál pápa Centesimus annus kezdetű enciklikája szellemében dolgozik, amelyet a lengyel pápa a Rerum novarum kezdetű enciklika kibocsátásának századik évfordulója alkalmából írt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
bemutatjuk-vilag-legnagyobb-maria-kegyhelyeit
Bemutatjuk a világ legnagyobb Mária-kegyhelyeit

A nyár az utazások időszaka. Egy alkalommal II. János Pál is buzdított arra, hogy a szünidőben látogassuk meg az Istenszülő kegyhelyeit is. Ezt évente több millió hívő meg is teszi. A német püspöki konferencia hírportálja bemutatta a világ legnagyobb, az Egyház által elismert Mária-kegyhelyeit.

2018. július 21. szombat
a-biblia-uzenete-gyertek-ti-is-pihenjetek-egy-kicsit
Gyertek ti is, pihenjetek egy kicsit!

Évközi 16. varárnap – Gondolatok az evangéliumhoz

2018. július 21. szombat