Ferenc pápa: Az ideiglenes munka etikátlan, sérti az emberi méltóságot

2017. október 27. péntek 16:52

„Munka nélkül nincs méltóság, de nem minden munka méltó. Az első helyre a személy javát kell tenni” – jelentette ki videoüzenetében Ferenc pápa, amelyet az olasz katolikus társadalmi hét alkalmából küldött Cagliariba az esemény nyitónapján, október 26-án.

Vannak olyan munkák, amelyek megalázzák az embert méltóságában, amelyek a háborúkat és a fegyvergyártást táplálják, amelyek lealacsonyítják a test értékét a prostitúció vagy a kiskorúak kizsákmányolása által. Sérti a dolgozó méltóságát a feketemunka, az illegális munkaerő-toborzás, azok a munkahelyek, amelyek diszkriminálják a nőket, vagy kizárják a fogyatékkal élőket. A pápa erőteljesen fölemelte szavát az ideiglenes munka ellen, mely nyílt seb sok dolgozó számára, akik abban a félelemben élnek, hogy elveszítik állásukat. Erkölcstelen úgy foglalkoztatni embereket, mondjuk szeptembertől júniusig, hogy aztán az illető nem tudja, hogy jövő szeptemberben lesz-e újra munkája, és ezért szorong. „Teljes bizonytalanságban él, és ez öl – fogalmazott a pápa. Megöli a méltóságot, az egészséget, megöli a családot, a társadalmat. A feketemunka és az ideiglenes munka öl.”

„Ott vannak aztán a veszélyes és egészségre káros munkák, amelyek minden évben több száz ember életét követelik Olaszországban, és sokakat tesznek rokkanttá. Ne feledkezzünk el a dolgozók kizsákmányolásáról és a kiskorú munkavégzőkről sem!” – figyelmeztetett az egyházfő. Ferenc pápa videoüzenetében azokra is gondolt, akik munkanélküliek, és hiába keresnek maguknak állást, nem találnak. Azokra, akik elcsüggedtek, és már erejük sincs tovább keresni, illetve azokra, akiket alulfoglalkoztatnak, és havonta néhány óra munkával nem tudnak kiemelkedni a szegénysorból. Nekik azt üzeni a pápa, hogy ne veszítsék el a bizalmat. Ez vonatkozik a Dél-Olaszországban nagy nehézséggel küzdőkre is. Az Egyház olyan gazdaság mellett kötelezi el magát, amely a személyt szolgálja, csökkenti az egyenlőtlenségeket és mindenkinek munkát akar teremteni.

„A világgazdasági válság pénzügyi válságként indult, aztán átalakult gazdasági és foglalkoztatási krízissé. A munka válsága környezeti és társadalmi válság egyszerre” – utalt a pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájára. „A gazdasági rendszer a fogyasztást veszi célba, nem törődve a munka méltóságával és a környezetvédelemmel. Így azonban olyan, mintha lapos kerekű biciklin tekernénk: veszélyes! Ez a logika sajnos a közszférában is megjelenik, amikor a pályázatokat úgy írják ki, hogy a lehető legolcsóbb legyen, és nem veszik figyelembe a munka méltóságát, mint ahogy a vállalatok környezetvédelmi és adózási felelősségét sem. A megtakarítást és a hatékonyságot szeretnék szem előtt tartani, holott éppen a közösség szolgálatát, társadalmi küldetésüket árulják el” – fogalmazott a Szentatya.

Ferenc pápa szólt a remény jeleiről is, melyeket egy csendben növekvő erdőhöz hasonlított. Két fontos erényre tanít minket ez: szolgáljuk a rászorulókat, és alkossunk olyan közösségeket, ahol az összetartozás fontosabb a versengésnél. „A versengés a meritokrácia (teljesítményalapú társadalmi rendszer – a szerk.) betegsége – mutatott rá a pápa. – Jó látni, hogy a társadalmi megújulás a találkozásból és az emberi kapcsolatokból indul ki, és hogy a javak nem mind áruk: például a bizalom, a megbecsülés, a barátság, a szeretet. A munka világában a szeretetközösségnek győznie kell a versengés felett!”

A Szentatya egy felhívással zárta videoüzenetét, melyet az olasz katolikus társadalmi hét alkalmából küldött. „Semmit ne állítsanak a személy java és közös otthonunk gondozása elé, amit gyakran elcsúfít egy olyan fejlődési modell, mely súlyos ökológiai adósságot halmozott föl. A technológiai újítást a lelkiismeret vezesse, valamint a szubszidiaritás és a szolidaritás alapelvei. A robot maradjon eszköz, és ne váljon bálvánnyá a hatalmasok irányította gazdaságban: a személyt és emberi szükségleteit kell szolgálnia.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
otszazan-az-egymilliobol-rozsafuzert-imadkozo-gyermekek-tanusagtetele-szolnokon
Ötszázan az egymillióból – Rózsafüzért imádkozó gyermekek tanúságtétele Szolnokon

A Magyar Katolikus Egyház is csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek keretében október 18-án világszerte gyermekek imádkozzák együtt a rózsafüzért a világ egységéért és békéjéért. Az „Egymillió gyermek imádkozza a rózsafüzért” imalánc egyik hazai helyszínére, Szolnokra látogattunk.

2018. október 18. csütörtök
ujabb-vilagmeretu-szentsegimadasra-hivnak-krisztus-kiraly-founnepenek-eloestejen
Újabb világméretű szentségimádásra hívnak Krisztus Király főünnepének előestéjén

Egyórás szentségimádásra hívnak Krisztus Király főünnepének előestéjén, november 24-én, szombaton a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve az esemény szervezői.

2018. október 18. csütörtök