Ferenc pápa: Az ideiglenes munka etikátlan, sérti az emberi méltóságot

2017. október 27. péntek 16:52

„Munka nélkül nincs méltóság, de nem minden munka méltó. Az első helyre a személy javát kell tenni” – jelentette ki videoüzenetében Ferenc pápa, amelyet az olasz katolikus társadalmi hét alkalmából küldött Cagliariba az esemény nyitónapján, október 26-án.

Vannak olyan munkák, amelyek megalázzák az embert méltóságában, amelyek a háborúkat és a fegyvergyártást táplálják, amelyek lealacsonyítják a test értékét a prostitúció vagy a kiskorúak kizsákmányolása által. Sérti a dolgozó méltóságát a feketemunka, az illegális munkaerő-toborzás, azok a munkahelyek, amelyek diszkriminálják a nőket, vagy kizárják a fogyatékkal élőket. A pápa erőteljesen fölemelte szavát az ideiglenes munka ellen, mely nyílt seb sok dolgozó számára, akik abban a félelemben élnek, hogy elveszítik állásukat. Erkölcstelen úgy foglalkoztatni embereket, mondjuk szeptembertől júniusig, hogy aztán az illető nem tudja, hogy jövő szeptemberben lesz-e újra munkája, és ezért szorong. „Teljes bizonytalanságban él, és ez öl – fogalmazott a pápa. Megöli a méltóságot, az egészséget, megöli a családot, a társadalmat. A feketemunka és az ideiglenes munka öl.”

„Ott vannak aztán a veszélyes és egészségre káros munkák, amelyek minden évben több száz ember életét követelik Olaszországban, és sokakat tesznek rokkanttá. Ne feledkezzünk el a dolgozók kizsákmányolásáról és a kiskorú munkavégzőkről sem!” – figyelmeztetett az egyházfő. Ferenc pápa videoüzenetében azokra is gondolt, akik munkanélküliek, és hiába keresnek maguknak állást, nem találnak. Azokra, akik elcsüggedtek, és már erejük sincs tovább keresni, illetve azokra, akiket alulfoglalkoztatnak, és havonta néhány óra munkával nem tudnak kiemelkedni a szegénysorból. Nekik azt üzeni a pápa, hogy ne veszítsék el a bizalmat. Ez vonatkozik a Dél-Olaszországban nagy nehézséggel küzdőkre is. Az Egyház olyan gazdaság mellett kötelezi el magát, amely a személyt szolgálja, csökkenti az egyenlőtlenségeket és mindenkinek munkát akar teremteni.

„A világgazdasági válság pénzügyi válságként indult, aztán átalakult gazdasági és foglalkoztatási krízissé. A munka válsága környezeti és társadalmi válság egyszerre” – utalt a pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájára. „A gazdasági rendszer a fogyasztást veszi célba, nem törődve a munka méltóságával és a környezetvédelemmel. Így azonban olyan, mintha lapos kerekű biciklin tekernénk: veszélyes! Ez a logika sajnos a közszférában is megjelenik, amikor a pályázatokat úgy írják ki, hogy a lehető legolcsóbb legyen, és nem veszik figyelembe a munka méltóságát, mint ahogy a vállalatok környezetvédelmi és adózási felelősségét sem. A megtakarítást és a hatékonyságot szeretnék szem előtt tartani, holott éppen a közösség szolgálatát, társadalmi küldetésüket árulják el” – fogalmazott a Szentatya.

Ferenc pápa szólt a remény jeleiről is, melyeket egy csendben növekvő erdőhöz hasonlított. Két fontos erényre tanít minket ez: szolgáljuk a rászorulókat, és alkossunk olyan közösségeket, ahol az összetartozás fontosabb a versengésnél. „A versengés a meritokrácia (teljesítményalapú társadalmi rendszer – a szerk.) betegsége – mutatott rá a pápa. – Jó látni, hogy a társadalmi megújulás a találkozásból és az emberi kapcsolatokból indul ki, és hogy a javak nem mind áruk: például a bizalom, a megbecsülés, a barátság, a szeretet. A munka világában a szeretetközösségnek győznie kell a versengés felett!”

A Szentatya egy felhívással zárta videoüzenetét, melyet az olasz katolikus társadalmi hét alkalmából küldött. „Semmit ne állítsanak a személy java és közös otthonunk gondozása elé, amit gyakran elcsúfít egy olyan fejlődési modell, mely súlyos ökológiai adósságot halmozott föl. A technológiai újítást a lelkiismeret vezesse, valamint a szubszidiaritás és a szolidaritás alapelvei. A robot maradjon eszköz, és ne váljon bálvánnyá a hatalmasok irányította gazdaságban: a személyt és emberi szükségleteit kell szolgálnia.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
keresd-beket-faradhatatlanul-kozeledik-12-nemzetkozi-romai-ministranszarandoklat
Keresd a békét fáradhatatlanul – Közeledik a 12. Nemzetközi Római Ministránszarándoklat

Július 28. és augusztus 4. között rendezik meg a 12. Nemzetközi Római Ministránszarándoklatot. Csiszár Klára pasztorálteológust, a Nemzetközi Ministránsszövetség (CIM) alelnökét, a rendezvény egyik főszervezőjét kérdeztük a zarándoklat üzenetéről és a programokról.

2018. július 17. kedd
kapcsolatokban-elunk-vagy-online-vagyunk
Pécsi Rita: Kapcsolatokban élünk vagy „online vagyunk”?

„Mit tehetünk az online világ térnyerése ellen? (...) Kevesen veszik figyelembe, hogy a számítógép-használat csak abban az életkorban járhat valós előnyökkel, amikor már kifejlődött az idegrendszer, a döntésképesség, az érzelmi intelligencia...” Uzsalyné Pécsi Rita írását olvashatják.

2018. július 17. kedd