Ferenc pápa fogadta az új, nem rezidens szentszéki nagyköveteket

2018. május 18. péntek 11:50

Ferenc pápa május 17-én, csütörtökön fogadta Tanzánia, Lesotho, Pakisztán, Mongólia, Dánia, Etiópia és Finnország szentszéki nagykövetét.

A szolidaritás volt a pápa beszédének központi témája, melyet az új szentszéki nagykövetekhez intézett. A diplomaták ezt követően bemutatták kormányuk megbízólevelét. Ferenc pápa arra buzdította őket, hogy munkálkodjanak a jó érdekében olyan döntésekkel, amelyeket az együttérzés, az előrelátás és a bátorság jellemez.

Tanzánia, Lesotho, Pakisztán, Mongólia, Dánia, Etiópia és Finnország szentszéki nagyköveteihez intézett beszédében a Szentatya kiemelte a nemzetközi diplomácia felelősségét és szerepét, amely mindig az igazságosság és a harmónia előmozdítására szolgál, anélkül, hogy letérne az emberi család egységének és minden ember méltóságának útjáról.

Ezért az Egyház meggyőződése az, hogy minden diplomáciai tevékenység végső célja a személy – legyen az férfi vagy nő, gyermek vagy idős –, illetve a nemzetek átfogó fejlődése a párbeszéd és a közjó szolgálatába állított együttműködés globális keretében.

Hetven évvel azt követően, hogy az ENSZ elfogadta az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatát, a pápa arra szólította fel hallgatóit, hogy gyakorlatba kell ültetni a szolidaritást azok iránt, akik szegénységtől, betegségtől és elnyomástól szenvednek. Senki sem hagyhatja figyelmen kívül erkölcsi felelősségünket a közöny globalizációjának legyőzésében, és nem tehetünk úgy, mintha nem látnánk az igazságtalanság tragikus helyzeteit, amelyek azonnali humanitárius cselekvést igényelnek.

A nemzetközi közösségre a legnagyobb nyomást gyakorló kérdések között, amelyekkel az új nagyköveteknek szembe kell nézniük, jelen van a menekültek problémája, akik hazájuk elhagyására kényszerülnek a háborúk és az éhezés, az üldöztetés, a szegénység és a természeti környezet pusztulása miatt. E problémának van egy etikai dimenziója, amely túllép a nemzeti határokon és azokon az elképzeléseken, amelyek az önvédelemre és az önérdekre vonatkoznak. Az ezzel járó politikai és társadalmi kérdések összetettsége és érzékenysége ellenére a nemzetek és a nemzetközi közösség is arra kapott meghívást, hogy járuljon hozzá minél jobban a megbékélés és a kiengesztelődés előmozdításához. Ezt olyan döntések és politika által valósítsák meg, amelyeket elsősorban az együttérzés, az előrelátás és a bátorság jellemez.

A korszakalkotó változások időszakában, amely mindenki részéről bölcsességet és megkülönböztetést igényel – aki szívén viseli a békés és virágzó jövőt a következő nemzedékek számára –, a pápa azt kéri, hogy erősítsék meg az együttműködést a háborúk felszámolására. Annak a reményének adott hangot, hogy a nagykövetek jelenléte és tevékenysége a Szentszék diplomáciai közösségében hozzájárul az együttműködés és a kölcsönös részvállalás lelkületének növekedéséhez. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy hatékony választ adjunk korunk radikális kihívásaira. Az Egyháznak meggyőződése, hogy felelősséggel tartozunk egymásért. Minden erőfeszítést meg kell tehát tenni az együttműködésre erőszak és megtévesztés nélkül, hogy a világot a hiteles testvériség és béke szellemében építsük – zárta beszédét Ferenc pápa az új, nem rezidens szentszéki nagykövetekhez.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
kibontakozo-kegyelem-interju-mohos-gabor-kinevezett-puspokkel
Kibontakozó kegyelem – Interjú Mohos Gábor kinevezett püspökkel

Ferenc pápa 2018. október 4-én Mohos Gábor pápai káplánt iliturgi címzetes püspökké, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. A Pápai Magyar Intézet (PMI) rektorát római hivatalában kérdeztük.

2018. október 21. vasárnap
ferenc-papa-ne-az-elso-helyekert-konyokoljunk-hanem-szolgalatot-valasszuk
Ferenc pápa: Ne az első helyekért könyököljünk, hanem a szolgálatot válasszuk!

Október 21-én a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedett a déli Úrangyala ima elmondása előtt, utána pedig a missziós világnap kapcsán a fiatalok bevonásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

2018. október 21. vasárnap