Ferenc pápa üzenete Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárhoz: Halljuk meg a szenvedők kiáltását!

Ferenc pápa – 2016. május 24., kedd | 11:46

Május 23-án kezdődött Isztambulban a nemzetközi humanitárius csúcstalálkozó, amelynek alkalmából a Szentatya levelet írt a résztvevőkhöz.

A május 21-én kelt, Ban Ki Munnak, az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) főtitkárának címzett üzenetében Ferenc pápa köszönti a résztvevőket, Törökország elnökét, a maga nemében első csúcstalálkozó szervezőit, valamint az ENSZ főtitkárát. A találkozó célja, hogy fordulópontot jelentsen emberek milliói számára, akiknek védelemre, gondoskodásra és segítségnyújtásra van szükségük – írja levelében a pápa.

A Szentatya reményét fejezte ki, hogy a résztvevők erőfeszítései valóban milliók szenvedését enyhítik, és a csúcstalálkozó konkrét gyümölcsöket terem az őszinte szolidaritás, továbbá a mindazok jogai és méltósága iránti mély tisztelet révén, akik konfliktusok, erőszak, üldöztetés és természeti katasztrófák miatt szenvednek.

Tagadhatatlan, hogy ma sok érdek akadályozza a konfliktusok megoldását, és hogy katonai, gazdasági és geopolitikai stratégiák embereket és népeket mozdítanak el [lakhelyükről], és a pénzistent, a hatalomistent juttatják érvényre. A humanitárius erőfeszítéseket pedig gyakran kereskedelmi és ideológiai megszorítások befolyásolják.

Ma megújult elkötelezettséggel kell védelmezni minden ember életét, méltóságát, emberi jogait, biztonságát és szükségleteit. Ugyanakkor szükséges, hogy megőrizzék a népek szabadságát, társadalmi és kulturális önazonosságukat.

Senkit se hagyjunk magára, tegyük meg a tőlünk telhető legjobbat – felelősségteljesen cselekedjünk az érintettek érdekében. Ne legyen család otthon nélkül, menekült befogadás nélkül, ember méltóság nélkül, sebesült ápolás nélkül, gyermek gyermekkor nélkül, fiatalok és nők jövő nélkül, idősek méltóságteljes öregkor nélkül – fogalmaz Ferenc pápa.

Senki sem koncepciókat, gondolatokat szeret, mi az embereket szeretjük. Az önfeláldozás, a valódi önátadás a férfiak és nők, gyermekek és idősek iránti szeretetből fakad.

Végül a Szentatya buzdítja a csúcstalálkozó résztvevőit: Halljuk meg az áldozatok és szenvedők hangját. Hagyjuk, hogy leckét adjanak nekünk emberségből. Változtassuk meg életmódunkat, politikánkat, gazdasági választásainkat, magatartásunkat és a kulturális felsőbbrendűség hozzáállását. Ha tanulunk az áldozatoktól és a szenvedőktől, képesek leszünk humánusabb világ építésére – hangsúlyozza a pápa, majd imáiról biztosítva az isztambuli csúcstalálkozó résztvevőit, a bölcsesség, az erő és a béke isteni áldásáért fohászkodik számukra.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria