Harsányi Lajos pap költőre emlékeznek Nagyigmándon

2019. április 23., kedd | 19:17

Idén van Harsányi Lajos pap költő halálának 60. évfordulója. Április 28-án könyvbemutatóval és püspöki szentmisével tisztelegnek a lelkipásztor emléke előtt szülőfalujában, a Komárom-Esztergom megyei Nagyigmándon.

A nagyigmándi Szent Mihály-plébánia szeretettel hív és vár minden érdeklődőt a település szülötte, Harsányi Lajos pap költő halálának hatvanadik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésre április 28-án, az isteni irgalmasság vasárnapján. A programoknak a Szent Mihály-plébániatemplom és a templom előtti tér ad otthont.

A rendezvény 14.40-kor Bors Anikó A boldog költő – Harsányi Lajos önarcképe és válogatott versei című kötetének bemutatásával kezdődik. A kiadványt Vajk Ádám, a Győri Egyházmegyei Levéltár igazgatója ismerteti. Ezt követően, 15 órakor Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke celebrál ünnepi szentmisét.

A megemlékezés a Harsányi Lajos tiszteletére készült emlékmű avatásával zárul. Beszédet mond Veres Zoltán, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat jegyzője, közreműködik Pásztor Tibor színművész.

Harsányi Lajos 1883. szeptember 29-én született Nagyigmándon. Teológiai tanulmányait Győrben végezte. 1907-ben szentelték pappá, később győri székesegyházi hitszónok és a Dunántúli Hírlap felelős szerkesztője lett. 1920-tól rábapatonai plébános, 1921-ben szentszéki tanácsos, 1929-ben a győri székeskáptalan tiszteletbeli kanonoka lett. A 20. századi katolikus költészet egyik jelentős képviselője volt, számos verskötete és regénye jelent meg, például Az elragadott herceg (1930); A nem porladó kezű király (1934); Válogatott költemények (1935); Égi és földi szerelem (1941). Harsányi Lajos 1959. október 3-án hunyt el Győrben.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 27.

Útravaló – 2019. május 27.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle