Hatvan év után rehabilitálták a kecskeméti piarista gimnázium kizárt diákját

2017. március 17. péntek 18:14

Megható pillanatok tanúi lehettek március 14-én délután a kecskeméti Piarista Iskola diákjai. Március 15-i ünnepségükön rehabilitálták ugyanis Taska László nemzetőr őrnagyot. Az iskola egykori növendékét 1957-ben, a MÚK mozgalom egyik kecskeméti vezetőjeként zárták ki az intézményből.

Taska Lászlót hatvan év elteltével fogadta vissza a rend öregdiákjai közé, emellett átvehette a Kalazancius érmet is.

Az ünnepség a 9. b osztály műsorával kezdődött, majd Kozicz János tartott előadást Klapka Györgyről, a kecskeméti piarista gimnázium egykori növendékéről.

Ezután következett a rendezvény legkülönlegesebb része. Balai F. István újságíró, az Ötvenhatos kecskeméti olvasókönyv egyik szerzője vezette fel az ünnepi pillanatokat. Mesélt a diákoknak arról, hogyan köthetők az ’56-os történések a ’48/49-es szabadságharc eseményeihez; elmondta, hogy az ’56-os szabadságharc leverése után a márciusi forradalomra emlékezve született meg a jól ismert jelmondat: „Márciusban újrakezdjük!”, melynek rövidítése (MÚK) adta a mozgalom nevét.

Azt is megtudhatták a piarista diákok, hogy a MÚK mozgalom egyik kecskeméti központja épp az ő gimnáziumuk volt. KEFI, azaz Kecskeméti Forradalmi Ifjúság néven fogtak össze a diákok a városban, egyik vezetőjük pedig Taska László, az ünnepség díszvendége volt.

„Ide járt, a ti iskolátokba, de a gimnáziumot már nem végezhette el” – mondta az esemény főszereplőjéről Balai F. István. – Kuli nyomdában plakátokat készítettek, melyekkel teleragasztották a várost. Lebuktak és a rendőrségre kerültek. Taska Lászlót politikai nyomásra ki kellett zárni az iskolából, és most jött el az ideje annak, hogy rehabilitálják a piaristák.

Ezt követően Nagy Attila, a gimnázium igazgatója tolmácsolta Labancz Zsolt tartományfőnöknek a rehabilitációs díszoklevélben szereplő gondolatait. A levélből kiderült, hogy a tartományfőnök az Ötvenhatos kecskeméti olvasókönyvben találkozott a ténnyel, hogy 1957 márciusában nyilvánvaló politikai nyomásra fegyelmi eljárással eltanácsolták az intézményből Taska Lászlót. Emellett szintén a körülmények kényszere miatt az ország összes katolikus középiskolájából is kizárták.

„Sajnáljuk, hogy ez az igazságtalanság megtörténhetett. Ezúton rehabilitáljuk önt, semmisnek tekintjük a hat évtizede dokumentumokban rögzített megbélyegző határozatot. Örömmel tekintjük önt a piarista öregdiákjaink népes tábora tagjának” – áll a levélben.

A gimnázium igazgatója az oklevéllel együtt átadta a Kalazancius érmet is Taska Lászlónak, majd a most rehabilitált 56-os nemzetőr szólt a diákokhoz.

„A hazáért mindhalálig” – ez volt a mozgalom jelszava, idézte fel Taska László, aki megemlékezett MÚK-os diáktársairól: Szentiványi Györgyről, aki kilenc hónapra börtönbe került, Szirt Leventéről, Bozsó Endréről és a már elhunyt Kenyár Istvánról is. Elmondta, hogy ő három évet és 49 napot töltött családjától távol a javítóintézetben, de soha sem bánta meg, amit tett. Megköszönte a piarista rendnek rehabilitációját, majd búcsúzóul ennyit mondott a fiataloknak: „Hazánknak rendületlenül legyetek hívei életetek végéig!”

Forrás és fotó: Hírös.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
az-egyedulletbol-az-egyuttletbe-nagymarosi-ifjusagi-talalkozo-oktober-7-en
Az egyedüllétből az együttlétbe – Nagymarosi Ifjúsági Találkozó október 7-én

2017. október 7-én rendezik meg a következő Nagymarosi Ifjúsági Találkozót, amelynek programjai ez alkalommal az imádság köré szövődnek majd. Az őszi találkozó főelőadását Nagy Bálint SJ, a magyar jezsuita rendtartomány hivatásgondozója tartja.

10:58
amikor-hivok-es-keresok-aldassa-lesznek-egymas-szamara-palferis-tabor-balaton-mellett
Amikor hívők és keresők áldássá lesznek egymás számára – Pálferis tábor a Balaton mellett

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a pálferis nyári tábort, ezúttal július 17. és 23. között a Balaton partján, Révfülöpön. Az egyhetes közösségi együttlét központi gondolata a megújulás volt.

11:47