Hatvan év után rehabilitálták a kecskeméti piarista gimnázium kizárt diákját

2017. március 17. péntek 18:14

Megható pillanatok tanúi lehettek március 14-én délután a kecskeméti Piarista Iskola diákjai. Március 15-i ünnepségükön rehabilitálták ugyanis Taska László nemzetőr őrnagyot. Az iskola egykori növendékét 1957-ben, a MÚK mozgalom egyik kecskeméti vezetőjeként zárták ki az intézményből.

Taska Lászlót hatvan év elteltével fogadta vissza a rend öregdiákjai közé, emellett átvehette a Kalazancius érmet is.

Az ünnepség a 9. b osztály műsorával kezdődött, majd Kozicz János tartott előadást Klapka Györgyről, a kecskeméti piarista gimnázium egykori növendékéről.

Ezután következett a rendezvény legkülönlegesebb része. Balai F. István újságíró, az Ötvenhatos kecskeméti olvasókönyv egyik szerzője vezette fel az ünnepi pillanatokat. Mesélt a diákoknak arról, hogyan köthetők az ’56-os történések a ’48/49-es szabadságharc eseményeihez; elmondta, hogy az ’56-os szabadságharc leverése után a márciusi forradalomra emlékezve született meg a jól ismert jelmondat: „Márciusban újrakezdjük!”, melynek rövidítése (MÚK) adta a mozgalom nevét.

Azt is megtudhatták a piarista diákok, hogy a MÚK mozgalom egyik kecskeméti központja épp az ő gimnáziumuk volt. KEFI, azaz Kecskeméti Forradalmi Ifjúság néven fogtak össze a diákok a városban, egyik vezetőjük pedig Taska László, az ünnepség díszvendége volt.

„Ide járt, a ti iskolátokba, de a gimnáziumot már nem végezhette el” – mondta az esemény főszereplőjéről Balai F. István. – Kuli nyomdában plakátokat készítettek, melyekkel teleragasztották a várost. Lebuktak és a rendőrségre kerültek. Taska Lászlót politikai nyomásra ki kellett zárni az iskolából, és most jött el az ideje annak, hogy rehabilitálják a piaristák.

Ezt követően Nagy Attila, a gimnázium igazgatója tolmácsolta Labancz Zsolt tartományfőnöknek a rehabilitációs díszoklevélben szereplő gondolatait. A levélből kiderült, hogy a tartományfőnök az Ötvenhatos kecskeméti olvasókönyvben találkozott a ténnyel, hogy 1957 márciusában nyilvánvaló politikai nyomásra fegyelmi eljárással eltanácsolták az intézményből Taska Lászlót. Emellett szintén a körülmények kényszere miatt az ország összes katolikus középiskolájából is kizárták.

„Sajnáljuk, hogy ez az igazságtalanság megtörténhetett. Ezúton rehabilitáljuk önt, semmisnek tekintjük a hat évtizede dokumentumokban rögzített megbélyegző határozatot. Örömmel tekintjük önt a piarista öregdiákjaink népes tábora tagjának” – áll a levélben.

A gimnázium igazgatója az oklevéllel együtt átadta a Kalazancius érmet is Taska Lászlónak, majd a most rehabilitált 56-os nemzetőr szólt a diákokhoz.

„A hazáért mindhalálig” – ez volt a mozgalom jelszava, idézte fel Taska László, aki megemlékezett MÚK-os diáktársairól: Szentiványi Györgyről, aki kilenc hónapra börtönbe került, Szirt Leventéről, Bozsó Endréről és a már elhunyt Kenyár Istvánról is. Elmondta, hogy ő három évet és 49 napot töltött családjától távol a javítóintézetben, de soha sem bánta meg, amit tett. Megköszönte a piarista rendnek rehabilitációját, majd búcsúzóul ennyit mondott a fiataloknak: „Hazánknak rendületlenül legyetek hívei életetek végéig!”

Forrás és fotó: Hírös.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-nagybojt-nem-szomoru-nem-gyaszos-ido
Ferenc pápa: A nagyböjt nem szomorú, nem gyászos idő!

Február 18-án a Szentatya a déli Mária-imádság előtt a szentmise evangéliumáról, az imádság és a megtérés fontosságáról elmélkedett. Ferenc pápa beszédének teljes fordítását közreadjuk.

2018. február 18. vasárnap
a-jo-szulok-peldaja-brenner-janos-boldogga-avatasara-keszulunk
A jó szülők példája – Brenner János boldoggá avatására készülünk

Brenner József nagyprépost, Brenner János testvére írásával folytatjuk havonta megjelenő rovatunkat, amellyel Brenner János vértanú május elsején Szombathelyen sorra kerülő boldoggá avatására készülünk.

2018. február 18. vasárnap