Angela Merkel Rómában látogatást tett a szegények barátainál

Kitekintő – 2015. február 23., hétfő | 16:58

A Ferenc pápával való találkozását követően Angela Merkel a római Trastevere negyedbe látogatott a Szent Egyed közösséghez, ahol a bevándorlókról, a szegénységről és a békéről beszélgetett vendéglátóival – tájékoztat az Avvenire olasz katolikus lap.


A több mint egy órás látogatás elején a német kancellár Andrea Riccardival, a Szent Egyed közösség alapítójával a menekültek befogadásának nemzetközi összefogást sürgető kérdéséről, az „új európaiaknak” is nevezett bevándorlók integrációjáról beszélgetett. Riccardi beszámolt arról, mennyire szívén viseli közösségük a tengeren érkező menekültek sorsát. Elmesélt néhány személyes történetet olyanokról, aki a háború elől menekülve érkeztek Olaszországba: Angela Merkel szörnyű, elviselhetetlen tragédiának tartotta történetüket.

Ezt követően abba a helyiségbe mentek át, amelyet „a béke termének” neveznek: ez az a terem a római Szent Egyed közösség központjában, ahol a Mozambikban harcban álló felek tizenhat évig tartó polgárháború után a közösség közvetítésével megállapodtak a békéről; és ahol azóta is sok, háborútól szenvedő nép képviselői megfordultak, hogy keressék a béke útjait. Marco Impagliazzo, a közösség elnöke üdvözölte Angela Merkelt: „Az emberek legnagyobb vágya a béke… Mi, európaiak, túl sokat szenvedtünk már a háborútól, és sok szenvedést okoztunk” – mondta. Hangsúlyozta, hogy – mint európaiak és mint keresztények – elkötelezetten tevékenykednek azért, hogy a béke erősödjön a világban. A mai Európa nagy kihívás előtt áll: a békés együttélés kihívása előtt. A bizalmatlanság, az előítéletek és a megosztottságok legyőzéséhez sokat kell dolgozni, létre kell hozni a béke megteremtésének kultúráját.


Angela Merkel a békéért élő bátor embereknek nevezte a közösség tagjait. Arra hívta az Európai Unió országait, hogy tevékenykedjenek elkötelezetten azért, hogy a béke növekedjen a világban. Elkötelezetten, ahogy a Szent Egyed közösség teszi, amikor a világ számos helyén tanúskodik a békéről, nemcsak szavakkal, hanem életével. „Gondolok itt a kiengesztelődés sok gesztusára, amelyet lehetővé tettetek azzal, hogy felépítettétek a hidakat” – hangsúlyozta.

A német kancellár kifejezte azt a kívánságát, hogy diplomáciai megoldás szülessen az ukrajnai konfliktus megoldására, és arra buzdított: „ne csukjuk be szemünket a világ konfliktusai előtt, mert a problémák, amelyek megoldásához nincs közvetlen közünk, számunkra is problémává válhatnak.” A bevándorlók kapcsán arra buzdított, hogy az európaiak vállalják a felelősséget, bátran és bizalommal vegyék magukra annak a feladatát, hogy megmentsék az embereket a szegénységtől és a háborútól, segítsék a gyermekeket.

Végül köszönetet mondott a találkozásért: „Itt lehettünk ezen a helyen, ahol az ember – a keresztény szellemiségből fakadó – erőt és bátorságot kaphat, ahol az emberek nem csukják be a szemüket, hanem szembenéznek a problémákkal, és vállalják a felelősséget, hogy megtegyék, amit megtehetnek. Távolra tekintetek, és szabadok vagytok, nem valamitől, hanem valamiért szabadok. És ezt az emberi szabadságot arra használjátok, hogy változtassatok a világon.”


Indulás előtt Angela Merkel betért a Sant’Egidio téren található kisvendéglőbe (Trattoria degli Amici), amelyet a Szent Egyed közösség tart fenn, fogyatékos embereket foglalkoztatva.

Fotó: Santegidio.org

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria