Keresztény barátját követte a halálba egy muzulmán férfi

Kitekintő – 2015. április 23., csütörtök | 20:08

Az Iszlám Állam sokkoló videofelvételt tett közzé április 19-én huszonnyolc etióp keresztény kivégzéséről Líbiában. A vértanúk között volt egy muzulmán férfi is, aki keresztény barátját követte a halálba – számol be a Pápai Missziós Intézet (PIME) honlapja.


A kalifátus propagandacéllal teszi közzé a brutális erőszakot bemutató videofelvételeket. A legutóbbi felvételről kiderült, hogy nemcsak etiópok, hanem eritreaiak is voltak a keresztények között. Ott volt a halálra szánt foglyok sorában a muzulmán Dzsamaál Rahman is, aki túszként, önként ment a fegyveresekkel, mert nem akarta magára hagyni keresztény barátját. Dzsamaál, keresztény társaihoz hasonlóan, etióp bevándorló volt Líbiában.

A Pápai Missziós Intézet honlapja, a MissionLine teszi közzé a történetet, amelyet az al-Shabaab szomáliai iszlám szélsőséges katonai szervezet egyik tagja megerősített.

Dzsamaál túszként ajánlotta fel magát a dzsihadistáknak, keresztény barátja iránti szolidaritásból. Talán azt hitte, ha egy muzulmán is jelen van a csoportban, az megmentheti a többiek életét. De nem ez történt: őt is kivégezték, mint hitehagyottat.

Története emlékeztet Mahmud al-Aszali történetére, aki muzulmán egyetemi tanár volt, és tavaly nyáron Moszulban nyilvánosan kiállt az üldözött keresztények mellett. Életével fizetett a szolidaritás gesztusáért.

„Dzsamaál, Mahmud – és valószínűleg sokan mások, akikről nem tudunk – az iszlám lelkiismeret hangja. Olyan hang, amelyről tudnunk kellene, de amely felett elsiklik a figyelmünk, miközben panaszkodunk, hogy a muzulmánok nem reagálnak az Iszlám Állam őrült tetteire… A dzsihadisták kommunikációs stratégiájának kitervelője most nagyot hibázott: megmutatta és elterjesztette az iszlám másik arcát. Egy muzulmán ember képét, aki az erőszakra és a vallási türelmetlenségre olyan barátsággal válaszolt, amely képes osztozni egy keresztény csoporttal a vértanúságban is. Van szemünk, hogy meglássuk ezt is?” – zárul a Pápai Missziós Intézet beszámolója.

Fotó: MissiOnline.org

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria