Hollywoodi sztár, és katolikus?

2018. április 4. szerda, 19:58

Természetesen van ilyen, nem is egy. Némelyikük nagyon is nyíltan beszél a hitéről, mások szemérmesebben – de vállalják, megvallják az emberek előtt.

Az Aleteia nemzetközi katolikus portál összeállítása katolikus hollywoodi sztárokat vesz sorra, akik interjúkban beszéltek arról, hogyan élik meg hitüket, hogyan kísérte végig a hit eddigi pályájukat.

Gary Sinise

Gary Sinise-t leginkább a CSI: New York sorozatból ismerik, valamint a Forrest Gump, az Apolló 13 (1995) és a Halálsoron (The Green Mile) című filmekből. Házas, három gyereke van, és 2010-ben katolizált. Nagy szerepet vállal jótékonysági kezdeményezésekben, többek között 300 ezer iraki gyermek iskoláztatását támogatja a szervezet, amelynek munkájában részt vesz.

Mark Wahlberg

Mark Wahlberg színész, producer és családapa mindennap megy misére, még a forgatások idején is. „Amikor a hitet állítottam az életem középpontjába, fantasztikus dolgok történtek velem – mondta egy, a Catholic Heraldnak adott interjúban. – És ezt nem a szakmai dolgokra értem. Istent szeretném szolgálni, és jó ember szeretnék lenni… Az, hogy katolikus vagyok, a legfontosabb szempont az életemben.”

Pierce Brosnan

Pierce Brosnant mindenki ismeri, főleg mint James Bondot. A Catholic Heraldon Greg Kandra 2014-ben idézte a népszerű ír színész vallomását: „Katolikus vagyok, és ez már beépült a génjeimbe is.” Hite segítette át a felesége, majd a lánya halálát követő időszakon. „Mindig segít, ha a háttérből megtámogat egy kis ima. Akárhogy is nézzük, kell valami, ami fontos, és számomra ez Isten, Jézus, a katolikus neveltetésem, a hitem.”

Al Pacino

Gengszterfilmek állandó szereplője – és gyakorló katolikus. Fiatalkorában egyszer szakított a vallással, majd visszatért az Egyházhoz – épp a Keresztapa forgatása alatt. Egy interjúban azt mondta, csak néhány helyen viselkedhetett gyerekként: a templomban, az iskolában és a forgatásokon.

Mel Gibson

Mel Gibson – aki keresztnevét egy 5. századi ír szentről kapta – számos hollywoodi sikerfilmet rendezett, köztük a Passiót (2004), melyben szintén katolikus kollégája, Jim Caviezel játszotta a főszerepet. Nemrég, 2016-ban került a mozikba a magyarul A fegyvertelen katona címmel forgalmazott Hacksaw Ridge című filmje, melynek főhőse (Andrew Garfield) a hetednapi adventista felekezethez tartozik, és csak orvosi szolgálatra hajlandó a harctéren. A kilencgyerekes Gibson soha nem rejtette véka alá, hogy hite mekkora inspirációt jelent munkájában. Maga is átment nehéz időszakokon, azóta tapasztalataival színésztársainak segít megszabadulni a drogfüggőségből.

Antonio Banderas

A spanyol színész és rendező minden évben részt vesz szülővárosában, Malagában a nagyheti körmeneteken, az egyik helyi katolikus világi társulat tagja. 2011-ben úgy nyilatkozott a francia Paris Match magazinnak: „Katolikus vagyok, de úgy 16-17 éves koromban, amikor elkezdtem igazán átgondolni a dolgokat, azt mondtam magamnak: »Nem, mindez teljesen lehetetlen.« Majd elértem egy olyan korba, amikor elkezdtem igényelni a spiritualitást. Csak annyit kellett tennem, hogy Jézus egyetlen szavára hagyatkozzam, egy nélkülözhetetlen szavára, amelyet nem lehet megkérdőjelezni, ez pedig a szeretet.”

Andy García

2014-ben, a Cristiada című film forgatása kapcsán a kubai származású amerikai színész a National Catholic Register portálnak beszélt hitéről: „Katolikus vagyok. Egyszerűen és intimen élem meg a hitemet. Hiszek azokban az elvekben, amelyekről Jézus Krisztus beszélt, és igyekszem jó példát mutatni a családomnak és másoknak: »Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük« (Mt 7,12 – a szerk.). Nem olyan bonyolult. Szükségünk van ezekre a tanításokra, hogy jobbá válhasson a társadalom.”

Martin Scorsese

A világhírű rendező legutóbbi filmje, a Némaság (Silence) két jezsuita misszionárius útját mutatja be a 17. századi Japánban. Scorsese találkozott Ferenc pápával is, aki nagyra becsüli munkásságát. Egy francia interjúban a rendező azt mondta: „Szinte megszállottan foglalkoztat a hit misztériumának kérdése. Ez a gondolat mindig elkísért, és gyakran megjelent valahogy a filmjeimben. Ennek révén fedeztem fel a vallást, ami segített megtalálni a gyökereimet...”

Patricia Heaton

A gyakran vígjátékokban játszó amerikai színésznő első házassága semmissé nyilvánítása után tért vissza a katolicizmushoz. Patricia Heaton négy gyermeket nevel. Hívő családban nőtt fel, édesanyját korán, tizenkét évesen elvesztette. Hite is segítette, hogy az ezt követő depressziós perióduson túljusson: „A szentektől, például Patriktól és Józseftől kértem segítséget, aztán elmentem a pszichológusomhoz.”

Leah Remini

A Férjek gyöngye (The King of Queens) című amerikai sitcom sztárja férjével, Angelo Pagánnal együtt tért vissza a katolicizmushoz harmincöt év szcientológia után – amelynek azóta szókimondó kritikusává vált. A színésznő és aktivista a People magazinnak arról beszélt, hogyan találja meg mindig a belső békéjét a templomban, ahova gyakran egyedül megy, leül, imádkozik, rózsafüzért mond: „Számomra a vallásnak ilyennek kell lennie: gyönyörűnek.”

Forrás és fotó: Aleteia

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd
Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 23.

Mai evangélium – 2019. január 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle