Cristiada – film a XX. századi mexikói keresztényüldözésről

Kitekintő – 2012. március 22., csütörtök | 13:58

Március 20-án, néhány nappal XVI. Benedek mexikói apostoli látogatása előtt Rómában a Szent Péter tér szomszédságában, az Agostinianum Patrisztikai Intézetben mutatták be a világon először a Cristiada (angolul: For Greater Glory) című filmet, amely a Mexikóban 1926-29 között kirobbant vallási konfliktust mutatja be.

A Cristiada, vagyis a Christeros-háború krónikája a mexikói kormányának az ország szekularizálására irányuló intézkedései ellen kirobbant lázadásból alakult ki. A film az 1920-as évek eseményeit a mindennapi emberek történetein keresztül mutatja be, akik úgy döntöttek, hogy felemelik szavukat a vallásszabadságuk érdekében. A kiterjedt polgárháborúban dönteniük kellett, hogy meddig mennek el és mit mernek kockáztatni céljukért. A film azt a lelkiismereti küzdelmet tárja a nézők elé, amelyet a mexikói katolikusok éltek át annak idején. Egyesek fegyvert ragadtak a Plutarco Elías Calles államfőnek az egyház működését és a vallás gyakorlását betiltó törvényei ellen, mások behódoltak azoknak.

A március 20-i világpremieren jelen volt Pablo José Barroso, a film producere, aki egy ingatlanokkal foglalkozó mexikói katolikus üzletember. A Vatikáni Rádiónak nyilatkozva hangsúlyozta: „a film témája, a vallásszabadságért való küzdelem, nagyon fontos és aktuális ma is, amikor a Közel-Keleten keresztényeket gyilkolnak hitükért, illetve az Egyesült Államokban az új egészségügy-biztosítási törvény által az embereket olyan eljárások – abortusz, fogamzásgátlás, sterilizálás – finanszírozására kötelezik, amelyek erkölcsi értékeikkel és lelkiismeretükkel ellentétesek.”

A producer utalt rá, hogy XVI. Benedek mexikói útja során szentmisét mutat majd be a leóni Krisztus Király-kegyhelynél, amelyet 1923-ban az akkori apostoli delegátus szentelt fel, és amiért kiutasították a hatóságok az országból. II. János Pál pápa a vallásszabadságért harcoló katolikus vértanúk közül tizenötöt szentté; XVI. Benedek pápa tizenhatot boldoggá avatott, akik közül nyolcan szerepelnek a filmben.

A főszerepben Andy Garcia Oscar-díjas színész és Eva Longoria Golden Globe-díjas színésznő állnak. A film április 20-tól kerül a mozikba Mexikóban, június 1-től az Egyesült Államokban. A filmet Dean Wright rendezte, aki a Titanic, a Gyűrűk Ura és a Narnia krónikái filmtrükkjeinek (special effects) szerzője. A történetet Michael Love írta a konkrét történelmi eseményekre alapozva. További információk a film honlapján.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír