Homa Ildikó szociális testvér mutatta be könyvét Nagyváradon

2016. május 23. hétfő, 15:24

Május 20-án, pénteken könyvbemutatóval és dedikálással egybekötött előadást tartott Homa Ildikó kolozsvári pszichológus, szociális testvér a nagyváradi katolikus püspöki palota dísztermében.

Az önismeret szükségessége, ennek lehetősége, illetve különböző megnyilvánulási formái voltak a központi témája annak a péntek délutáni, könyvbemutatóval és dedikálással egybekötött előadásnak, melyet az egzisztencia-analízissel, logoterápiával és nyelvészettel is foglalkozó Homa Ildikó Valaki mondja meg, milyen az élet, valaki mondja meg, miért ilyen… címmel tartott a nagyváradi katolikus püspöki palota dísztermében.

Az érdeklődőket Böcskei László megyéspüspök köszöntötte. A főpásztor hangsúlyozta, hogy a rendezvény abba a programsorozatba illeszkedik, amely a hitoktatók munkájára és szakmai továbbképzésére koncentrál, segédanyagot nyújtva számukra ahhoz, hogy keresztény nevelői hivatásukat teljesíteni tudják. A nagyváradi egyházmegye hitoktatói havi rendszerességgel találkoznak a kateketikai központban, ahol gyakorlati megbeszéléseket tartanak vagy szakmai továbbképzéseken vesznek részt. Böcskei László püspök nagy hangsúlyt fektet az egyházmegyében zajló hitoktatás minőségére, a hitoktatókkal való kapcsolattartásra. Hogy mennyire fontos az ő tevékenységük, jelzi az is, hogy a romániai püspöki konferencia legutóbbi ülésén a jelenlegi nuncius is olyan üzenetet fogalmazott meg, miszerint a katolikus nevelésben minden lehetőséget meg kell ragadni az igazság kifejezésére, mely alapul szolgálhat a fiatalok számára további életük folyamán. A főpásztor ugyanakkor megjegyezte: meggyőződése, hogy valamilyen formában mindannyian oktatók vagyunk azon a helyen, ahol élünk, dolgozunk és megfordulunk, hiszen tapasztalatainkat megosztjuk másokkal.

Szőcs Csaba, a kolozsvári Verbum Kiadó igazgatója külön köszönetet mondott Benedek Ramóna hitoktatónak a könyvbemutató szervezésében nyújtott segítségéért. A kiadó igazgatója elmondta, hogy a váradi könyvbemutató a huszadik a sorban, majd felhívta a figyelmet Homa Ildikó kötetének jelentőségére. Kiemelte, hogy a kötet egyfajta missziós feladatot is betölt, hiszen a teológia és a pszichológia találkozási pontjából kiindulva szólítja meg az olvasót, akit „Isten a képmására és hasonlatosságára teremtett”, aki ezáltal teremtettsége folytán értékes, de akinek a hétköznapokban talán sok problémával kell megküzdenie. 

Homa Ildikó előadásában abból a gondolatból indult ki, hogy a nevelés a bábáskodáshoz hasonlítható, és az, hogy életünk folyamán szülész vagy boszorkány szerep jut nekünk, azon múlik, hogy mi magunk hogyan tekintünk a saját szerepünkre, identitásunkra, életünkre, milyen a felfogásunk és a hitbeli meggyőződésünk. Szó esett továbbá a különféle antropológiai modellekről, talentumokról és arról is, hogy miért, illetve mennyire szükséges az önismeret az üdvösséghez.

Forrás és fotó: Erdély Online

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd
Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 23.

Mai evangélium – 2019. január 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle