Idén a Gál Ferenc Főiskola szarvasi karán rendezik meg az „Együtt szaval a nemzet” programot

Hazai – 2016. január 18., hétfő | 11:46

Harmadik alkalommal rendezik meg január 22-én, a magyar kultúra napján az „Együtt szaval a nemzet” programot. Idén a Gál Ferenc Főiskola szarvasi pedagógiai kara lesz a kezdeményezés házigazdája.


A Himnusz kézirata

2016-ban a történelmi Magyarország földrajzi középpontjára, Szarvas városra esett a választás, ahol a rendezvénynek a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara, valamint gyakorló általános iskolája és gyakorlóóvodája, illetve a város által működtetett Vajda Péter Művelődési Központ ad otthont.


A szarvasi pedagógiai kar épülete

Az ünnepi program a magyar kultúra napján, 2016. január 22-én, 9.30-kor kezdődik a tavalyi helyszín, Orosháza és Szarvas közötti ünnepélyes stafétaátadással.

Ezt követően 10 órakor – öt kontinens magyar nyelvű óvodáinak, általános és középiskoláinak részvételével – valósul meg az „Együtt szaval a nemzet” program, amely hagyományőrző módon a Himnusz első versszakaival indul, majd Petőfi Sándor Nemzeti dal című költeményével folytatódik. Új kezdeményezésként az idén az óvodás korú gyermekek is bekapcsolódnak a programba, ők Kisfaludy Károly Szülőföldem szép határa című versét mondják. A szavalatokat 2016-ban is Jordán Tamás színművész, rendező, színházigazgató vezeti. Az MTVA 10 órakor kezdődő Híradó műsora élőben közvetíti az eseményeket.

A szavalást díjátadó ünnepség követi, amelynek keretében átadják a jutalmakat, elismeréseket a 2015. évi programban részt vevő legnagyobb nézettséget elért magyarországi és határon túli iskoláknak, valamint a legkreatívabb intézményeknek.

Az Együtt szaval a nemzet YouTube-csatornán január 22-én 7 és 10 óra között ismét lehetőség lesz osztályoknak, iskoláknak az interneten keresztül való csatlakozásra. A YouTube-ra feltöltött iskolai szavalatokra január 23-tól lehet szavazni.


A Gál Ferenc Főiskola szarvasi gyakorlóintézménye

A Szeged-Csanádi Egyházmegye által fenntartott Gál Ferenc Főiskola és pedagógiai kara kiemelten fontosnak tartja a világ magyarságának, fiataljainak összekapcsolását, a nemzettudat és a helyi közösségek erősítését nemzeti költészetünk kiemelkedő alkotásainak megszólaltatásával is. Idén a főiskola gyakorlóóvodájának óvodásait és más szarvasi általános iskolásokat is bevonnak a közös versmondásba, mintegy 300 résztvevőt. Velük együtt Szarvason és világszerte várhatóan több ezren szavalnak.

Az „Együtt szaval a nemzet” programot 2014. január 22-én indította útjára Szőcs Géza kormánybiztos, miniszterelnöki főtanácsadó Jordán Tamás Kossuth-díjas színész-rendező szakmai irányítása mellett. A kezdeményezés célja a magyar kultúra népszerűsítése és a magyar közösségek összekapcsolása szerte a világon. A kezdeményezés emellett azt is célozza, hogy egyre több iskola hozza létre saját internetes médiacsatornáját, amelyet a diákok rendszeresen különböző művészeti témák feldolgozására, saját kreatív filmtartalmak megosztására használnak.

Az „Együtt szaval a nemzet” program oldalán 2016. január 22-én 9 óráig lehet regisztrálni. További információk a Gál Ferenc Főiskola szegedi és szarvasi honlapján.


Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria