Jótékonysági hangversenyt rendeztek az „Egymillió csillag a szegényekért” akció keretében Budapesten

Hazai – 2016. december 8., csütörtök | 13:25

A Katolikus Karitász „Egymillió csillag a szegényekért” elnevezésű rendezvénysorozata keretében december 7-én jótékonysági koncerttel egybekötött adománygyűjtő gyertyagyújtást tartottak a Szent István-bazilika előtti téren.

A rendezvényt Écsy Gábor, az egyházi segélyszervezet országos igazgatója nyitotta meg, majd Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője mint az est fővédnöke köszöntötte a megjelenteket.

Harrach Péter kiemelte: a karitatív munkának három, egymással összekapcsolódó szintje van. Az egyik az egyén mindennapi életébe beilleszkedő segítségnyújtás – legyen az adomány, jó szó vagy cselekedet –, a másik az állam kötelezettsége a szegényekkel szemben. E kettő között helyezkedik el a karitatív szervezetek munkája, ami egyértelműen a legszegényebbek segítését jelenti – mutatott rá a politikus. A Katolikus Karitász budapesti eseménye is ennek példája: odafordulás a segítségre szoruló ember felé.

Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár is megköszönte a karitász áldozatos munkáját, és köszöntötte a résztvevőket. Hangsúlyozta: az esemény arra is felhívja a figyelmet, hogy a másokról való gondoskodás nem csak a modern kori jóléti államok sajátja, hanem a kétezer éves keresztény hit, kultúra része.

Écsy Gábor szerint a december 11-ig tartó, országszerte több mint kétszáz helyszínen zajló rendezvénysorozat nap mint nap arra figyelmeztet, hogy vannak nálunk sokkal szegényebb emberek, akiknek napi megélhetési gondjaik vannak. Figyeljünk rájuk, segítsünk rajtuk – kérte a Katolikus Karitász igazgatója, felidézve: a régiek úgy tartották, valahányszor fellobban egy csillag fénye, szeretet gyúl egy emberi szívben. Ezt a fényt hivatott jelképezni a gyertya – minden egyes meggyújtott gyertya a szükséget szenvedő embertársak szimbóluma.

A jótékonysági hangversenyen Vámosi Katalin operaénekes és Vörös Szilvia, a Magyar Állami Operaház magánénekese adott koncertet kamarazenekaruk közreműködésével.

A megjelentek a koncert után adományokkal járultak hozzá a karitász adventi segélyprogramjaihoz, és elhelyezték mécseseiket szív alakban a bazilika lépcsőjén, hogy a tevékeny szeretet fontosságára irányítsák az arra járók figyelmét.

A programokon felajánlott adományokból összegyűlt pénzt a karitász országszerte a hátrányos helyzetűek téli megsegítésére fordítja.

Az akció további kiemelt eseményei

December 8., csütörtök
Veszprém, Sétáló utca, 17 óra – fiatalok műsora és közös gyertyagyújtás Porga Gyula polgármester, Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Szijártó László egyházmegyei karitászigazgató részvételével.

December 9., péntek
Kisvárda, görögkatolikus templom, 16.30 – gyermekek műsora és gyertyagyújtás Szocska Ábel apostoli kormányzó és Orosz István egyházmegyei karitászigazgató részvételével.

December 10., szombat
Székesfehérvár, Adventi Udvar, 16 óra – ünnepi gyertyagyújtás a Szent Kristóf-ház fiataljainak műsorával, Spányi Antal megyéspüspök, a karitász elnöke és Nagy Lajosné egyházmegyei karitászigazgató részvételével.

December 11., vasárnap – országos zárórendezvény
Nyíregyháza, 16 óra – Palánki Ferenc megyéspüspök, Écsy Gábor országos igazgató és Mészáros László egyházmegyei karitászigazgató részvételével.

Forrás: Katolikus Karitász, MTI

Fotó: Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria