Jubileumi eseménysorozatot szerveztek Vácott Althann Mihály Frigyes püspök tiszteletére

2018. május 13. vasárnap 16:32

Konferenciával, kamarakoncerttel, tematikus kiállítással, püspöki szentmisével, keresztmegáldással tisztelegtek május 11-én és 12-én Vácott a városépítő két Althann püspök, elsősorban a háromszáz évvel ezelőtt a püspökség élére kinevezett Althann Mihály Frigyes emléke előtt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A váci püspöki palotában május 11-én rendezett jubileumi konferencia kezdetén Beer Miklós püspök köszöntötte az előadókat, az érdeklődőket és a díszvendégeket, köztük H. Antonin Basler olmützi segédpüspököt és az Althann családnak a jubileumi programon részt vevő leszármazottait.

Nemzeti történelmünkben a török megszállás után a 18. század eleji megújulás a váci püspökség területén a két Althann püspök idején kezdődött: szolgálatuk nagyban hozzájárult az újjászületéshez. Mint kései utóduk nagy tisztelettel gondolok életművükre – fogalmazott Beer Miklós. 

A főpásztor a háromszáz évvel ezelőtt váci püspöknek kinevezett Althann Mihály Frigyes szerepét, személyiségét reflektorfénybe állítva kiemelte: előde bölcsen és előrelátással tudott cselekedni, s minden tőle telhetőt megtett a város újjáépítéséért, aminek számos maradandó hagyatéka van Vác építészeti örökségében is; az egyházmegye egészében jelentős fejlődést tudott elérni.

Michael Robert von Althann SJ is előadást tartott a konferencián

A jubileumi konferencián előadás hangzott el Althann Mihály Frigyesnek a Sacra Rota Romana auditoraként végzett tevékenységéről (ez a kinevezés nagy megtiszteltetést jelent a Szentszék részéről); a városépítő püspökök Vác 18. századi újjáépítésében játszott szerepéről; a jezsuita római kollégium, illetve a Collegium Germanicum-Hungaricum nevelési szellemiségének-regulájának a néhai püspök szellemi fejlődését befolyásoló hatásáról; a püspöki kinevezés még ma is tovább kutatható feltáratlan körülményeiről; a váci papnevelő szeminárium alapításáról, továbbá a ferences rendiek váci letelepítéséről.

Kamarakoncertet adott a Concerto Armonico Budapest zenekar kisegyüttese: előadásukban J. S. Bach és Vivaldi művei hangzottak el.

A koncertet Varga László, a váci székesegyház karnagya konferálta

Május 12-én a váci székesegyházban tartott ünnepi szentmisén Beer Miklós püspök szembe- és párhuzamba állította a 18. és a 21. század első évtizedeit meghatározó legfontosabb társadalmi, világpolitikai körülményeket. 

Homíliájában kifejtette: háromszáz évvel ezelőtt a török hódoltság és a reformáció utáni időszak következett, sok kihívással és küzdelemmel, jelen korunkban pedig az egész világot megrengeti az újkori tömeges népvándorlás, az ökológiai válság, az erkölcsi hanyatlás.

A celebránsok az elődök eredeti liturgikus öltözeteit viselték

Ami a Megváltó közbelépése óta minden korban érvényes, az Jézus Krisztus evangéliuma, örömhíre, a hit teremtő, megtartó és megszólító ereje, az Egyház ennek hirdetésére szóló küldetése – hangsúlyozta Beer Miklós.

A szertartás végén megáldották a székesegyháznak a piarista gimnázium felőli oldalfalánál felállított Althann-címeres kőkeresztet, amely korábban az időközben felszámolt középvárosi temetőben állt; melynek megmentésében és felújításában nagy szerepet vállalt a Váci Városvédők és Városszépítők Egyesülete.

A felújított Althann-címeres kőkereszt

Althann Mihály Frigyes (1682–1734) váci megyéspüspöki kinevezését XI. Kelemen pápa 1718. június 27-én erősítette meg; püspökké egyik volt elődje, gr. Kollonits Zsigmond bécsi püspök szentelte 1718. július 25-én.

Althann Mihály Károly (1702–1756) mint papnövendék nagybátyjánál, Mihály Frigyes bíbornoknál élt Rómában, ahol pápai prelátus lett. Követte nagybátyját Nápolyba is, aki ott alkirály volt, és 1728-ban megkapta a bari érsekséget. 1735-től lett váci püspök.

Szöveg és fotó: Ribáry Zoltán

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
lelki-gondjainkrol-nem-csak-plebanosoknak-es-teologusoknak
Lelki gondjainkról – nem csak plébánosoknak és teológusoknak

A plébánosok és teológusok napja résztvevői különleges előadásokat hallhattak október 18-án Pannonhalmán: Anselm Grün OSB lelki gondjainkról, Tomáš Halík professzor pedig hit és hitetlenség kérdéseiről osztotta meg gondolatait a gimnázium dísztermében.

2018. október 19. péntek
huszeves-az-alsoszentmartoni-szent-marton-ovoda
Húszéves az alsószentmártoni Szent Márton Óvoda

Alapításának huszadik évfordulóját ünnepelte az alsószentmártoni Szent Márton Óvoda. Az október 15-én tartott jubileumi ünnepségen Udvardy György megyéspüspök megáldotta a máriagyűdi kegyszobor másolatát, amit az óvodában helyeztek el.

2018. október 19. péntek