Kárpátaljai családokat segít a Karitász

Külhoni – 2016. március 12., szombat | 11:59

Egy évvel ezelőtt ötszáz olyan kárpátaljai család havi rendszeres támogatását vállalta a Katolikus Karitász, akik valamilyen módon érintve vannak az Ukrajnában zajló háborúban. Ezek a családok minden hónapban tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodó szereket tartalmazó csomagot kapnak.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az elmúlt években kialakult válsághelyzet borzasztó körülményeket teremtett Kárpátalján és Ukrajna egész területén. A munkahelyek megszűnése, a katonai behívók, a közüzemi díjak és az élelmiszerek drágulása, ugyanakkor a bérek változatlansága több ezer családnak okoz mindennapi megélhetési gondokat. A Katolikus Karitász munkatársai március 10-én Kárpátalján jártak, személyes beszámolójukat adjuk közre az ott tapasztaltakról.

* * *

Bár sokat hallunk a hírekből a nehézségekről, mégis megütköztünk rajta, amikor a fizetésekről, árakról kérdezve Beregszászon egy családot, megtudtuk, hogy egy négyfős család 30 ezer Ft körüli összjövedelme nemhogy a megélhetésre, a fűtésre, de még az alapvető élelmiszerre sem elég. Megdöbbentően hatott ránk, hogy ilyen jövedelmekből kell megvenni a 240 forintos rizst, a 160 forintos cukrot vagy a 300 forintos olajat. Elképzelni sem tudjuk, hogyan lehet ilyen fizetésekből étkezni, fűteni, vagy betegség esetén gyógyszert venni, de azt ki tudjuk számolni, hogy együtt a hármat biztosan lehetetlen.

A sokkoló adatok és a könnyektől sem mentes szomorú beszélgetés végén mégis megcsillant a néni szemében valami, és jó volt hallgatni, ahogy ebben a reménytelen helyzetben is a reményről és az összetartásról beszélt: „A reményünk az Istenbe vetett hit. Ez az egy, ami minket tart, mert ahol Isten van, ott remény van, és ahol remény van, ott szeretet van, és ez az egész minden, ami összehoz minket. A falu nagyon jó, az emberek jók, segítünk egymásnak is, volt olyan, hogy eljöttek segíteni nekünk falubeliek, én meg a sajátomból adtam élelmet másoknak, mert tudtam, hogy neki még nagyobb szüksége van, nemcsak mi vagyunk rászorulók, nagyon sokan vannak nehéz helyzetben. Nem tudom, mint lesz, hogy lesz, de élünk, és húzzuk az igát…”

Egy másik házban Zsuzsanna férjével neveli öt kiskorú gyermeküket, igen nehéz körülmények között. A házban nincs vezetékes víz, és kettejük jövedelme éppen elég a rezsire és élelemre. Számukra nagy segítség a havonta érkező karitászcsomag, hiszen van, hogy napokig ugyanazt kénytelenek enni. Sok öröm is érkezik a csomagokkal, mert minden alkalommal van benne olyan élelmiszer, amire a család nem tud költeni, és a gyerekek számára kis cukorka, csokoládé is szokott a dobozban lapulni. Gyógyszerre, gyümölcsre már nem telik a családnak.

A hasonló nehéz helyzetben élő családoknak az elmúlt év alatt többféle módon is tudtunk segíteni. A hideg időben negyven családnak vásároltunk kályhát és tűzifát. Emellett két gyermekotthont támogattunk kazán vásárlásával és beüzemelésével, mintegy kétmillió forint értékben. Idős, beteg emberek számára több alkalommal vittünk felnőtt pelenkát, félmillió forint értékben.

A munkácsi Szent Márton Karitász és a kárpátaljai helyi karitászszervezetek számára a Katolikus Karitász egy kisbuszt vásárolt, amelyet március 10-én adtak át Beregszászon. Ezen a napon a magyarországi segélyszervezetek egyeztető fóruma, a Karitatív Tanács Soltész Miklós államtitkár vezetésével első alkalommal tartott kihelyezett ülést Kárpátalján, amelyen a hazai segélyszervezetek mellett a helyi szervezetek képviselői is részt vettek. A megbeszélésen a szervezetek átadták a januári, élelmiszer-áruházakban szervezett közös gyűjtés eredményét, 7,5 millió forintot, amelyet minden segélyszervezet partnerszervezetén keresztül használ fel rászorulók, gyermekek és betegek támogatására. A Karitász a gyűjtést kiegészítve a kisbusz megvásárlásával segítette kárpátaljai társszervezeteit. Az autó jelentősen megkönnyíti a környéken az adományok beszerzését és kihordását, a betegek szállítását és az idősek látogatását, segítve így a nehéz helyzetben élő családok folyamatos támogatását.

Forrás és fotó: Csapó Viktória–Zagyva Richárd/Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria