Kilépni a komfortzónából – Merjünk másokért élni!

2014. október 9. csütörtök 11:30

„Az önkéntesség kultúrájának népszerűsítése a célunk” – vallja Darvas Márton, az immár hétéves „72 óra kompromisszum nélkül” akció főkoordinátora. Az október 9-én kezdődő rendezvényről vele és a főszervező Ökumenikus Ifjúsági Projektiroda vezetőjével, Jakab Ritával beszélgettünk.

– A „72 óra” mára megszokott őszi országos programmá vált, nemcsak a keresztény ifjúsági csoportok számára. De arra kevesen emlékeznek, hogyan, mikor indult a kezdeményezés.

– Jakab Rita: A három történelmi keresztény egyház együttműködése konkrét formát 2000-ben kapott, ekkor jött létre az Ökumenikus Ifjúsági Projektiroda. Az első időben nagy, országos, később nemzetközi találkozókat szerveztünk (például KIT-Kit kerestek?), akkoriban ez volt a népszerű találkozási forma. Utána felmerült a kérdés, hogyan tovább, főleg, hogy kiderült, a fiatalok megváltozott igényei, mobilitása, kommunikációs formái már nem igénylik az ilyesféle találkozókat. 2006-ban azonban volt egy mariazelli ifjúsági találkozó, ami három közép-európai ország katolikus ifjúsági bizottságainak összefogásából jött létre. Ott találkoztunk először a 72 óra kompromisszum nélkül projekttel, amit az osztrákok akkor már rendszeresen megrendeztek. Úgy gondoltuk, ez jó lehetőség lenne a magyarországi katolikus, református és evangélikus ifjúsági csoportoknak, illetve a nem vallásos fiatalok bevonására is. Így született meg 2007-ben az első magyarországi 72 óra kompromisszum nélkül hétvége. Azóta, 2009 kivételével, minden évben megrendezzük, 2010 óta pedig nemzetközi alapelvek is szabályozzák a programot.


– Mire vonatkozik a projekt legfontosabb irányelve, a kompromisszum nélküliség?

JR: A „kompromisszum nélkül” jelszó mindenkinek mást jelent, szerintem tulajdonképpen egy folyamat, ami során kilépek a komfortzónámból, és három napig nem méricskélem, kinek miért segítek, kinek mit adok. A kompromisszumnélküliség arra hív, hogy merj másokért élni!

– Az idei évben a „Veled kezdődik!” szlogennel hívtátok a fiatalokat. Mit jelent ez?

JR: Újdonság, hogy van egy ilyen szlogenünk, mottónk. Már nyáron is osztottunk karszalagot a fiataloknak meghívásként, és arra gondoltunk, a „72 óra” mellé kéne még rá valami csattanós, amit akár a pólók hátára is lehet nyomtatni, így jött a „Veled kezdődik!”. Mi, fiatalok mindig szeretnénk a világot úgymond megváltani, kicsit jobbá tenni. Ugyanakkor itthon jellemzően szeretünk panaszkodni, másokat hibáztatni. A „Veled kezdődik!” szlogen arra hívja fel a figyelmet, nem kell arra várni, hogy mások lépjenek helyetted, a nagy dolgok nem maguktól történnek meg. Ellenkezőleg. Neked kell elkezdeni, ott, ahol vagy! Arra hív, hogy tedd meg azt, amit ma meg tudsz tenni! Jelentkezz a „72 órá”-ra, és menj ki, fesd le a padokat, vállald akár a kulimunkát is, azt, ami nem biztos, hogy annyira kellemes, kényelmes vagy jó illatú, vagy menő.


– Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően a három egyházi fővédnök: Erdő Péter bíboros, Bölcskei Gusztáv zsinati elnök és Szemerei János evangélikus ifjúsági püspök. Mellettük világi fővédnöke is van a rendezvénynek. Idén Szabó Balázs zenészre, a Szabó Balázs Bandája frontemberére esett a választásotok. Miért?

– Darvas Márton: Fővédnöknek mindig olyasvalakit kérünk fel, akiről úgy gondoljuk, meg tudja szólítani a fiatalokat, keresztény értékrendet képvisel, tevékenységével példaképül szolgálhat nekik. Szabó Balázs napjaink egyik legnépszerűbb fiatal művésze, aki mindezen „kritériumoknak” megfelel. Az már csak hab a tortán, hogy nagyon lelkesen, örömmel vállalta a feladatot – megtiszteltetésnek vette a felkérést.

– Szintén újítás idén, hogy több, úgynevezett kiemelt projekt van a programban, Budapesten és vidéken egyaránt. Mit érdemes ezekről tudni?

DM: A kiemelt projekt kifejezés a megújult médiakampányunk része – ezeken a helyszíneken picit nagyobb felhajtás mellett dolgoznak majd az önkéntes fiatalok. Ezek azok a projektek, amelyek fő támogatóink és projektadóink közreműködésével valósulnak meg. Budapesten a Feneketlen-tónál kerítésbontásban és -festésben, kézi úttisztításban vesznek részt az önkéntesek, illetve segítségükkel a „Pimp my pipe” kampány keretében a később megfestendő, felszínen futó csövek egyedi dizájnt kapnak. Székesfehérváron három napig egy állatmenhelyen fognak segíteni a fiatalok, Kecskeméten parkrendezési, Sopronban pedig városszépítési munkákban.


– Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

DM: A későbbiekben jó volna, ha az akciót tényleg kompromisszumok nélkül tudnánk megrendezni, például úgy, hogy a budapesti fiatalok vidékre, a vidékiek Budapestre mehessenek segíteni. A projektadók körének bővítése is cél, akik anyagilag, infrastrukturálisan és szellemileg is tudják támogatni az önkénteseket. Szeretnénk minél több embert elérni, minél több fiatalhoz eljuttatni a „72 óra” üzenetét: az önzetlen, kompromisszumok nélküli segítségnyújtás buli, kaland, kihívás és életre szóló élmény. Az önkéntesség kultúrájának népszerűsítése, terjesztése a lényeg.

Fotó: Thaler Tamás

Sárdi Krisztina/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
dobszay-benedeket-valasztottak-magyarorszagi-ferfi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve
Dobszay Benedeket választották a magyarországi férfi szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé

A Férfi Szerzetes-elöljárók Konferenciájának (FSzK) rendes tagjai 2018. március 20-án új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Érden, az FSzK kétnapos ülésének első délutánján.

2018. március 20. kedd
ferenc-papa-fiataloknak-kiprovokaljatok-hogy-kilepjunk-mindig-is-igy-volt-logikajabol
Ferenc pápa a fiataloknak: kiprovokáljátok, hogy kilépjünk a „mindig is így volt” logikájából

Március 19-én délelőtt a Szentatya jelenlétében megkezdődött a következő püspöki szinódust előkészítő, egyhetes preszinodális összejövetel plenáris ülése.

2018. március 20. kedd
Mai evangélium – 2018. március 21.

Mai evangélium – 2018. március 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 8,31–42

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. március 21.

Nagyböjti kalendárium – 2018. március 21.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle