Közös projektet indít az orosz katolikus és ortodox egyház a szíriai templomok újjáépítésére

2016. május 3. kedd 10:50

Az orosz katolikus és az orosz ortodox egyház közös projektet indított a Szíriában a háború során elpusztult templomok és monostorok újjáépítésére.

Igor Kovalevszkij, az orosz katolikus püspöki konferencia főtitkára úgy nyilatkozott, a projekt az első kézzelfogható eredménye Ferenc pápa és Kirill orosz ortodox pátriárka februári kubai találkozójának. Hangsúlyozta, a kezdeményezés nem jelenti az Aszad-kormányzat támogatását. „Jóllehet kapcsolatba léptünk az Aszad-kormányzattal, ez nem politikai ügy” – mondta a Catholic News Service hírügynökségnek.

Az orosz katolikus egyház és az orosz ortodox egyház moszkvai patriarkátusának képviselői április közepén jelentették be a projekt tervét; egyelőre nem közöltek részleteket az anyagi támogatás mértékéről, illetve a program elindításának konkrét dátumáról.

„Reméljük, minden orosz felekezet segíteni fogja ezt a munkát, és minden keresztény részt vesz az adománygyűjtésben” – mondta Igor Kovalevszkij, majd kifejtette, milyen nagy jelentősége volt annak, hogy a pápa és a pátriárka találkozását az egész világ nyomon követhette, és ez ráirányította a figyelmet a szíriai keresztény közösségek szenvedésére. „Vallási közösségként nekünk a humanitárius segítségnyújtással kell foglalkoznunk, és el kell kerülni, hogy belevonódjunk a politikába” – fogalmazott az orosz püspöki konferencia főtitkára.

Április elején orosz ökumenikus küldöttség utazott Libanonba és Szíriába. Pjotr Humenjuk, a Szükséget Szenvedő Egyház (Kirche in Not) segélyszervezet oroszországi vezetője elmondta, az út során találkoztak a helyi keresztény vezetőkkel, és ellátogattak a libanoni Bekaa-völgyben található menekülttáborba is, mielőtt továbbutaztak volna Damaszkuszba.

A projektet kiterjesztenék a lerombolt plébániaépületek újjáépítésére is, valamint a Homsz városában mérhetetlen szenvedést átélő gyermekek megsegítésére.

Ferenc pápa február 12-én találkozott Kirill pátriárkával a havannai repülőtéren; közösen kiadott, harminc pontból álló nyilatkozatukban sürgették, hogy érjen véget a közel-keleti keresztények üldöztetése.

Több mint negyedmillió szíriai vesztette életét a több éve zajló harcokban, és a lakosság mintegy felének kellett elhagynia otthonát. Jelenleg ötmillió szíriai él hazáján kívül az ENSZ adatai szerint.

Ferenc pápa április 24-én, a fiatalok jubileumi szentmiséjén külön imádkozott a katolikus és ortodox papokért, akiket Szíriában raboltak el, abban az országban, ahol a keresztények terrorszervezetek, főleg az Iszlám Állam és az an-Núszra Front célpontjai.

„Folytonosan aggódom azokért a püspök-, pap- és szerzetestestvéreinkért, katolikusokért és ortodoxokért, akik már régóta raboskodnak Szíriában. Az irgalmas Isten érintse meg elrablóik szívét, és adja meg testvéreinknek, hogy minél előbb kiszabaduljanak, és visszatérhessenek közösségeikbe. Mindannyiótokat kérem, hogy imádkozzatok ezért, és ne feledkezzünk meg a többi elrabolt emberről sem a világban.”

(Ferenc pápa szavai április 24-én, a fiataloknak bemutatott jubileumi szentmise után.)

Forrás és fotó: Catholic Herald

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
egyhazi-szemelyeket-tuntettek-ki-nemzeti-unnepunk-alkalmabol-89515
Egyházi személyeket tüntettek ki nemzeti ünnepünk alkalmából

Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára Budapesten a Pesti Vigadóban augusztus 17-én, pénteken, az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából.

2018. augusztus 17. péntek
a-vilagban-elo-karmelita-kozosseg-tagjainak-fogadalomtetele-nyiregyhazan
A világban élő kármelita közösség tagjai tettek ígéretet Nyíregyházán

Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban a Nagyboldogasszonyról nevezett Világban Élő Kármelita Közösség (VÉK) öt tagja végleges ígéretet tett a Sarutlan Kármeliták Világi Rendjére, hárman pedig elkezdték a felkészülési időt.

2018. augusztus 17. péntek