Kulturális programok a belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban

Kultúra – 2017. március 29., szerda | 18:00

Kulturális programoknak, köztük a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) koncertjének is helyszíne lesz a budapest-belvárosi Nagyboldogaszony-főplébánia-templom, melynek altemploma is látogathatóvá vált a hároméves rekonstrukció után. A programokról március 29-én, szerdán tartottak sajtótájékoztatót.

A Zuglói Filharmónia kórusának április 9-ei Liszt Ferenc-estje a BTF programja. Április 11-én Bach János-passiója hangzik el, április 19-től pedig Virágh András, a templom zeneigazgatója és művésztársai adnak orgonakoncerteket szerda délutánonként – sorolta a programot Osztie Zoltán plébános. Hozzátette: a templomot bemutató vezetéseket is tartanak.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) Nonprofit Kft. ügyvezetője a programsorozat március 29-i, szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a templom a főváros egyik legjelentősebb, teológiai és történelmi szempontból is fontos műemléke, amelyen összesen tizennégy építészeti korszak emlékei láthatók. Nem véletlen tehát, hogy – természeti és városban való elhelyezkedését tekintve is – Budapest kulturális és vallási turizmusának egyik legértékesebb gyöngyszemeként említhetjük – mondta a Március 15. téren álló templomról.

„Felújították az orgonát is, amelyen egykor maga Liszt Ferenc is szeretett gyakorolni, koncertezni” – emlékeztetett. Elmondta: a BFTK gondozásában április 1-jén megjelenő – az idei turisztikai évre kiadott – Budapest Card szolgáltatás kínálata bővült: a belvárosi Nagyboldogaszony-főplébánia-templom is partnerük lett.

Mint elhangzott, a templom falai mintegy kétezer év történelmét őrzik, az ezen a helyen épült első templom az egykori római katonai tábor falaira épült. Március elejétől látogatható az altemplom is, ahol a római kori falmaradványok mellett számos más érdekesség is várja az érdeklődőket. A régészeti feltárások eredményeit múzeumi tárlat mutatja be, kápolnát és sírkamrát alakítottak ki. Az altemplom hitéleti és kulturális helyszín egyben.

Osztie Zoltán plébános a programok közül kiemelte az ismeretterjesztő előadásokat, amelyeket neves előadók tartanak irodalmi, történelmi, földrajzi és művészettörténeti témákban. A Szent László-emlékévhez kapcsolódva az idei előadások a 11. századi uralkodó életéhez kötődnek. Pénteken tartják az Altemplomi esték című sorozat első rendezvényét, és Az idők jelei címmel is indítanak beszélgetéssorozatot – tette hozzá.

Mint említette, idén a Szent Efrém Férfikar három alkalommal koncertezik a templomban, az egyik alkalommal Sebestyén Mártával együtt lépnek fel. Kitért arra, hogy tavasszal a templom a Budapest100 programsorozat egyik helyszíne lesz: az április 22–23-ai hétvégére mintegy 800 látogatót várnak.

Elmondta még, hogy májusban a templomtól indul a babakocsis zarándoklat, és csatlakoznak a Mária-maratonhoz is. A városba látogató vagy itt élő külföldiek számára vasárnaponként olasz és angol nyelvű szentmisét tartanak.

Virágh András hozzátette: a szerdai orgonakoncertek egyik „főszereplője” Liszt Ferenc lesz, aki személyesen kötődött a templomhoz, és az akkori plébánia épületében lakott évekig, a templom kórusát vezényelte a legtöbb alkalommal. A Liszt-művek mellett Mozart Requiemje is elhangzik majd, amelynek magyarországi bemutatója 1801-ben a templomban volt.

Forrás: MTI

Fotó: Thaler Tamás/Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria