Legyetek irgalmasok! – Ferenc pápa tizenhat papot szentelt a Szent Péter-bazilikában

2018. április 23. hétfő 19:58

Ferenc pápa április 22-én, a Jó Pásztor vasárnapján, a hivatások világnapján a Szent Péter-bazilikában pappá szentelt tizenhat diakónust.

A tizenhat diakónus közül tizenegyet szentelt Ferenc pápa saját, római egyházmegyéje számára. A szentelendők közül hatan a Redemptoris Mater missziós egyházmegyei szeminárium növendékei, öten a római Nagyszemináriumban tanulnak, négyen a Tanítványok Családja papnevelde szeminaristái, egyikük pedig a Don Orione Intézet diákja.

Jézus az Újszövetség egyetlen főpapja, és benne minden keresztény papi népe tagja lett – kezdte homíliáját a pápa. – Az Úr mégis azt akarta, hogy az ő papi népéből egyesek különleges közösségi szolgálatot végezzenek az összes többi egyháztag javára. Jézus, aki maga az Atya küldötte, először apostolokat rendelt, aztán püspököket, majd melléjük segítőtársként presbitereket. Érett megfontolás és imádság után most felemelünk benneteket a papi rendbe, hogy Krisztus, a Mester, a Pap, a Pásztor szolgálatában együttműködjetek vele Krisztus teste, az Egyház építésében. Ti az Újszövetség valódi papjaivá váltok, egységben püspökeitekkel mint igehirdetők, illetve a liturgia szolgái.

A Szentatya arra buzdította a szentelés előtt álló diakónusokat, hogy továbbra is lelkesen olvassák a Szentírást, és tanítsák azt Isten népének. Legyen az számukra igazi táplálék, öröm és támasz. Szóval és példával építsék Isten Házát, ami az Egyház. Szolgálatuk által a hívek lelki papsága teljessé válik, mert az – az ő kezük által, az Egyház nevében bemutatott áldozatban az oltáron – Krisztus áldozatával egyesül.

A keresztséggel kapcsoljátok az új híveket Isten népéhez, a bűnbánat szentségével pedig bocsássátok meg a hívők bűneit, Krisztus és az Egyház nevében – kérte Ferenc pápa a szentelendőket. – Kérlek benneteket, ne fáradjatok bele, hogy irgalmasok legyetek! Gondoljatok saját bűneitekre, nyomorúságaitokra, amiket Jézus megbocsát. Legyetek tehát irgalmasok! A szent olajjal kenjétek meg a betegeket, és az egész napot szenteljétek meg az imádságaitokkal!

Végül arra kérte a szentelés előtt állókat a Szentatya, hogy örömmel szolgáljanak, egyes-egyedül azzal a szándékkal, hogy az Úr tetszését keresik, Isten hűséges és szent népe javára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
kibontakozo-kegyelem-interju-mohos-gabor-kinevezett-puspokkel
Kibontakozó kegyelem – Interjú Mohos Gábor kinevezett püspökkel

Ferenc pápa 2018. október 4-én Mohos Gábor pápai káplánt iliturgi címzetes püspökké, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. A Pápai Magyar Intézet (PMI) rektorát római hivatalában kérdeztük.

2018. október 21. vasárnap
ferenc-papa-ne-az-elso-helyekert-konyokoljunk-hanem-szolgalatot-valasszuk
Ferenc pápa: Ne az első helyekért könyököljünk, hanem a szolgálatot válasszuk!

Október 21-én a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedett a déli Úrangyala ima elmondása előtt, utána pedig a missziós világnap kapcsán a fiatalok bevonásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

2018. október 21. vasárnap