Május elsejétől látogatható a püspökszentlászlói kastély és arborétum

2016. május 3., kedd | 9:55

A nemrég felújított püspökszentlászlói kastély, a hozzá tartozó arborétum és a zarándokszállás is megnyitotta kapuit a látogatók és zarándokok előtt május 1-jén.

A pályázati forrásokból és egyházmegyei önerőből megújult püspökszentlászlói kastélyt és zarándokházat 2015. október 29-én adták át; a kastély és az arborétum idén május 1-jétől áll nyitva.

Püspökszentlászló egyutcás falu, története több száz évvel korábbra nyúlik vissza. Az Árpád-korban alapított település a Keleti-Mecsek legmagasabb pontja, a Zengő és a Hármas-hegy között húzódó, sűrű erdőktől övezett festői szépségű völgy elején fekszik. Természeti környezete, egyházi épületei és a faluhoz fűződő legendák turisták és zarándokok számára egyaránt kedvelt célponttá teszik.

Információk látogatók számára:

A kastély és a park nyári nyitvatartása: május 1. – október 31.

Idegenvezetések minden szombaton és vasárnap 10, 13 és 16 órakor indulnak.

A belépőjegyek árai:
Felnőtt, teljes árú: 800 Ft
Kedvezményes jegy (diák, pedagógus, nyugdíjas): 600 Ft

Püspökszentlászló a Zengő hegy északi részén fekszik, közigazgatásilag Hosszúhetényhez tartozik. A hagyomány szerint Szent László király szívesen járt vadászni erre, és egy alkalommal a vihar elől menekülve egy barlangban húzódott meg. Ennek emlékét őrzi a kastély mögötti dombon található Szent László-szobor. Évszázadokon keresztül volt itt a pécsi püspökök birtoka.

Püspökszentlászló nevezetességei közé tartozik a püspöki kastély és templom. A nyári kastélyt 1797-ben Esterházy László Pál pécsi püspök építtette a falucska végén. Az egykori püspöki nyaralóban tartották házi őrizetben Mindszenty Józsefet 1955. július 17. és november 1. között. Később itt raboskodott Grősz József érsek is.

A kastély melletti arborétumot Esterházy Pál László telepíttette, és utódja, Hettyei Sámuel (a közeli Hettyei-forrás névadója) továbbfejlesztette: összesen 84-féle különleges fa- és cserjefaj népesíti be a világ minden részéről, némelyikük több száz éves. A 20. század elején Zichy Gyula pécsi püspök az arborétum mellett vadasparkot is létesített dél-európai dámszarvasokkal, ezeket azonban az első világháború után a megszálló katonák elpusztították. (A déli demarkációs vonal a közelben húzódott.)

Püspökszentlászlón található továbbá a jezsuita rendi Vácz Jenő által alapított Életrendezés Háza is, amely személyesen kísért és csoportos lelkigyakorlatoknak is helyt ad.

Forrás és fotó: Wikipédia; Pécsi Egyházmegye

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Pécsi Egyházmegye; Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle