Megalakult a magyar piarista testvériség

2017. június 14. szerda 10:45

Ünnepi szentmise keretében, pünkösd vigíliáján, június 3-án megalakult a Piarista Rend Magyar Tartományának testvérisége. A csoport tagjai a budapesti piarista kápolnában fejezték ki elköteleződésüket.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az esemény keretében bemutatott szentmise főcelebránsa Labancz Zsolt tartományfőnök volt, aki egyben a jelenleg hét főt számláló testvériség egyik tagja is. A szentmise elején a tartományfőnök felolvasta Pedro Aguado piarista generális és Urbán József generálisi asszisztens, egykori tartományfőnök és iskolaigazgató köszöntő levelét. „Nagyszerű, hogy a testvériségetek pünkösd napján születik – szólt a levél. – Sokszor gondolkodtunk azon, mit is akar mondani Ferenc pápa, amikor új »piarista pünkösdre« hív bennünket. Biztosak vagyunk abban, hogy a testvériségetek része az erre a kérdésre adott válasznak.”

Labancz Zsolt elmondta, hogy a piarista rend testvériségét 1988-ban alapította meg az akkori generális, Josep María Balcells. Sorsdöntő lépés volt ez a rend történetében és sokak életében. Az alapító határozatban a generális így köszöntötte a tagokat: „Isten hozott a Kegyes Iskolák Rendjében titeket, akik szívetekben már piaristának érzitek magatokat!”

A piarista rend 44. egyetemes káptalana felhívást intézett „szerzetesekhez és világiakhoz egyaránt, akik egységbe kapcsolódnak a piarista rendben, hogy eltökélten és prófétai lelkülettel munkálkodjanak olyan új utak megnyitásán, amelyeken keresztül a Kalazanci Szent Józseftől kapott karizma újjáéledhet az Egyházban, a gyerekek és a fiatalok szolgálatára, »a pietás egyre nagyobb növekedésére«.”

A legutóbbi, 2015-ben, Esztergomban tartott egyetemes káptalan döntése szerint a Regulák 228. pontja így ír a testvériségről: „A rend előmozdítja, hogy piarista testvériségek jöjjenek létre, és azok egyre jobban megszilárduljanak. A piarista rend testvérisége azoknak a keresztény hívőknek az összessége, akik a piarista karizma (lelkiség, küldetés és élet) megélésére társulnak egymáshoz kisközösségekben, mindegyikük saját világi, szerzetesi vagy papi hivatása szerint. A testvériség tehát a piarista karizmában egybe kapcsolódó hívők társulása, amelyet mint ilyet a piarista rend elismert.

A piarista szerzetesek, az illetékes nagyobb elöljárók engedélyével, tagjai lehetnek piarista testvériségeknek.

Minden területi egység és a rend létrehozza a szükséges intézményes kapcsolatokat a piarista testvériségekkel, hogy támogassa a karizmatikus integráció saját dinamizmusát, és ezzel együtt előmozdítsa a piarista karizma és küldetés fejlődését.”

A legutóbbi magyar tartományi káptalan célként tűzte ki, hogy 2017-ig megszületik a magyar piarista testvériség. Azokból a személyekből, akik kifejezték szándékukat, hogy szeretnének elindulni ezen az úton, egy közösség formálódott.

A magyarországi testvériség első csoportjának is vannak világi és piarista szerzetes tagjai is. Világi tag: Dekiszkyné Fejér Rita (Piarista Szakközépiskola, Szakgimnázium és Kollégium, Göd); Jusztinné Nedelkovics Aliz (Dugonics András Piarista Gimnázium, Szeged); Jusztin István (Sík Sándor Piarista Egyetemi Szakkollégium, Szeged); Mikulás Domonkos (Piarista Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Óvoda, Kecskemét). Szerzetes tag: Czeglédi Zsolt (Szeged); Szabó László (Sátoraljaújhely); Labancz Zsolt tartományfőnök (Budapest).

„A testvériség megalakulása a tartományunkban, sok hozzánk kapcsolódó, sokszor már régóta velünk együtt küldetésben járó ember számára nyitja meg a piarista világban való elköteleződés útját, s így valóban megvalósul az, amit a Reguláink írnak, hogy mindez elő fogja mozdítani »a piarista karizma és küldetés fejlődését« tartományunkban is, új és egyre gazdagabb életet hozva, egyre több gyermekhez és fiatalhoz, s egyre több szegény gyermekhez és fiatalhoz juttatva el a kalazanciusi nevelés ajándékát” – összegezte Labancz Zsolt.

A családtagok, barátok, rendtársak és kollégák körében zajló eseményen a magyar piarista testvériség tagjai megosztották személyes történetüket, indíttatásukat a közösséghez való csatlakozás kapcsán, majd fogadalmat tettek szolgálatukra vonatkozóan.

Forrás: Piarista.hu

Fotó: Piarista Rend Magyar Tartománya

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
unitas-2018-tudok-e-orulni-annak-ami-vagyok
Unitas 2018: Tudok-e örülni annak, ami vagyok?

A pap- és szerzetesnövendékek hagyományos találkozóját február 17-én tartották Budapesten a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán. Az apostoli élet és imádság kapcsolatára rákérdező téma elgondolkodni hívott. Elkezdeni imádkozni, nem abbahagyni, és innen indítani minden tevékenységet – üzeni.

10:15
edentol-nyugatra
Édentől nyugatra

Nagyböjt 1. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Mk 1,12–15)

2018. február 17. szombat