Megáldották az esztergomi szegényházi kápolnát

2017. március 13. hétfő 14:04

Március 8-án délután Székely János esztergom-budapesti segédpüspök megáldotta a Szűz Mária bemutatása tiszteletére szentelt esztergomi szegényházi (fogadalmi) kápolnát, amelyet széles körű összefogással sikerült felújítani.


A Boldog Ceferino Roma Misszió által használt egytornyú templom 1792-ben épült fogadalmi templomként, egy korábbi pestisjárvány után tett felajánlás megvalósulásaként. Az épületet az elmúlt években újították fel mintegy 30 millió forintból.

A beruházás széles körű összefogásnak köszönhető: a főegyházmegye saját forrásain és magánszemélyek adományain túl támogatást kapott az Emberi Erőforrások Minisztériumától, a helyi önkormányzattól és egy dorogi, építőanyagokat gyártó vállalattól is.

Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, a Boldog Ceferino Roma Misszió vezetője az ünnepi szentmisén elmondta: a szegényház legfontosabb és legszentebb része a kápolna, emellett számos programjuk „szíve” is itt található.

Hozzátette, hogy a háznak van négy focicsapata, egy tánccsoportja, működik benne tanoda, baba-mama klub és sok más tevékenység helyszíne, de mindennek a mozgatórugója, a motivációja ebben a kápolnában van.

Nagy köszönet jár azoknak, akik segítettek abban, hogy felújíthattuk – mondott hálát Székely János.

Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: minden olyan esemény fontos Esztergom életében, amikor a régi fényből egy kicsi visszatér. A kápolna és a mellette lévő épület most már teljes egészében egyházi tulajdonban van. „Erdő Péter bíborossal még megyei elnökként állapodtam meg arról, hogy szociális és karitatív célokra ezt az épületegyüttest visszakapja az egyházmegye. Ehhez kapcsolódóan a kápolna felújítását is elkezdték, amit az esztergomiak is jelentősen támogattak” – mondta el az Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

Esztergomban mintegy háromezer cigány él, többségük beszéli a lovári nyelvet. Ők a misszió kápolnájában szerda esténként anyanyelvükön bemutatott szentmisén vehetnek részt.

Az ünnepi eseményen egy kislány keresztelőjének is tanúi lehettek a jelenlévők.

Forrás: Hídlap/Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: MTI

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
imaest-tisztasagert-isten-tervet-keresve
Imaest a tisztaságért – Isten tervét keresve

Októberben belföldi és a határokon túli helyszíneken is tartanak imaestet a tisztaságért. 18-án Budapesten, az Örökimádás-templomban a Nyolc Boldogság Közösség szervezésében tartott estén Bíró László püspök mutatott be koncelebrált szentmisét, a homíliát Roska Péter mondta.

14:50
a-teljes-ember-kepzese-doktorra-avatas-es-diszdoktori-cim-adomanyozasa-pazmany-napon
A teljes ember képzése – Doktorrá avatás és díszdoktori cím adományozása a Pázmány-napon

A 2017/18-as akadémiai évben október 16-án megrendezett Pázmány-nap Szuromi Szabolcs rektor ünnepi beszédével kezdődött Budapesten, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szent II. János Pálról elnevezett dísztermében. Az eseményen doktori címeket adományoztak és habilitációs okleveleket adtak át.

12:40