Megemlékeztek Rómában Apor Gábor egykori szentszéki követ halálának 50. évfordulójáról

2019. február 21., csütörtök | 18:39

Magyarország Szentszéki Nagykövetsége, a római magyar közösség és a Szent István Alapítvány február 21-én szentmisével és koszorúzással emlékezett meg Apor Gábor magyar követ, a Máltai Lovagrend nagykancellárja, a Szent István Alapítvány alapító tagja halálának évfordulójáról.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmisét Angelo Acerbi érsek, volt magyarországi apostoli nuncius mutatta be a vatikáni Magyarok Nagyasszonya-kápolnában csütörtökön reggel 8 órakor, majd a római Verano temetőben Habsburg-Lotharingiai Eduárd nagykövet, valamint a Máltai Lovagrend képviseletében Okolicsányi Lajos és Czigler Ágoston koszorúzták meg a diplomata sírját. A Szent István Alapítvány nevében Rabi József és Szokoly György koszorúzott. Németh László prelátus, olaszországi magyar főlelkész a sírnál méltatta Apor Gábor (1889–1969) életét, kiemelve önzetlen segítségét, melyet az ’56-os magyaroknak nyújtott. Ehhez fűződően Lantos Erzsébet és Okolicsányi Lajos is fölidézte személyes emlékeit.


Az olasz és magyar nyelvű szentmisén koncelebrált Németh László prelátus, a Szent István Alapítvány elnöke, Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet rektora, valamint Vértesaljai László SJ, a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségének koordinátora. Jelen voltak a római magyar közösség képviselői, a Szuverén Máltai Lovagrend részéről Esterházy János gróf és John Critien; a rend magyar ágának képviseletében Okolicsányi Lajos professzor és Czigler Ágoston.

Habsburg-Lotharingiai Eduárd a szentmise elején köszönetet mondott Acerbi érseknek, hogy elvállalta a szentmise bemutatását. Mint mondta, részvétele különösen szimbolikus értékű, hiszen fontos szerepet töltött be a Szentszék és Magyarország közötti kapcsolatok fejlődésében, és a Máltai Lovagrenden belül egyaránt.

Angelo Acerbi érsek személyében negyvenöt évnyi kényszerű megszakítás után a Szentszék ismét elküldhette diplomáciai képviselőjét Magyarországra: az érsek 1990-től 1997-ig szolgált Budapesten apostoli nunciusként. Ez idő alatt történt Mindszenty József bíboros esztergomi újratemetése (1991. május 4.), II. János Pál pápa első magyarországi látogatása (1991. augusztus 16–20.), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem megnyitása (1992. október 4.), a magyarországi egyházmegyék átrendezése (1993) és II. János Pál második magyarországi látogatása (1996. szeptember 6–7.).

Habsburg-Lotharingiai Eduárd utalt arra, hogy szinte napi kapcsolat fűzi Apor Gáborhoz, hiszen a nagykövetség homlokzatán található bronzszobra, amit a megemlékezés végén meg is koszorúztak. Hálával emlékezett elődére, aki nehéz időkben, a második világháború évei alatt képviselte Magyarországot a Szentszéknél. A Szuverén Máltai Lovagrend tagja, 1952–58 között a rend nagykancellárja; a Szent István Alapítvány alapító tagja és a külhoni magyar Actio Catholica elnöke volt. Halála után a rend akkori nagymestere, Angelo de Mojana di Cologna munkásságát méltatva megállapította: „Kétségtelen, hogy Apor báró valóban úgy szerette a rendet, mint második hazáját.” Ma pedig hazája és második hazája leróják előtte kegyeletüket – zárta beszédét a szentszéki magyar nagykövet.

Angelo Acerbi érsek homíliájában megemlékezett többek között Apor Gábor testvéréről, Boldog Apor Vilmosról is, akinek a domborműve helyet kapott a Magyarok Nagyasszonya-kápolnában is, és akinek az ünnepe benne van a Máltai Lovagrend liturgikus naptárában. Az őt ábrázoló festményen, amely a rend központjában, a palota kápolnája mellett van kifüggesztve, a rend káplánjának jelvényeit viseli, ami jelzi a közösséget és együttérzést testvérével.

Angelo Acerbi érsek olasz nyelvű homíliájának magyar fordítása ITT olvasható.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő