Megnyílt a XXIV. Szent István Könyvhét

2016. május 9. hétfő 18:56

Május 9-én, hétfőn a XXIV. Szent István Könyvhét megnyitóján átadták a Stephanus-díjakat, amelyeket idén Michael Hesemann német történész, író, újságíró és Kocsis Imre teológus, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Hittudományi Karának tanszékvezető tanára vehettek át.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Az új kiadványok és a könyvkiadók nagy száma egyaránt arról győzhet meg bennünket, hogy a nyomtatott könyv még nem a múlté. Ma is megvan a jelentősége, amikor az elektronikus eszközök használata látszik elsődlegesnek. E kettő kiegészíti egymást, a kommunikáció különféle nyelvei mind korunk emberét szeretnék megszólítani. Arra kaptunk meghívást, hogy a teljesség igényével hirdessük az üzenetet mindenkinek, minden rendelkezésre álló nyelven.” E szavakkal nyitotta meg Erdő Péter bíboros, prímás, a Szent István Társulat fővédője a XXIV. Szent István Könyvhetet. A Stephanus-díjakat a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében május 9-én megrendezett ünnepélyes megnyitón adták át. Teológia kategóriában Kocsis Imre, irodalmi kategóriában Michael Hesemann vehette át a rangos elismerést.

Idén május 9. és 14. között rendezi meg a Szent István Társulat (SZIT) a budapesti Ferenciek terén a keresztény szellemiségű könyvkiadók legrangosabb hazai seregszemléjét. A XXIV. Szent István Könyvhét megnyitóján Rózsa Huba, a SZIT alelnöke a kiadókat mutatta be, majd Sarbak Gábor, a SZIT elnöke az újdonságok közül ismertetett néhányat. A kiállítók hazánk számos térségét képviselik. Az érdeklődő olvasók a dedikálásokon negyvenhárom szerzővel találkozhatnak a hét folyamán.

A SZIT és a Stephanus Alapítvány által közösen alapított Stephanus-díjat Erdő Péter bíboros és Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Stephanus Alapítvány elnöke adta át a kitüntetetteknek.

Kocsis Imre 1957. augusztus 1-jén született a Bács-Kiskun megyei Jakabszálláson. Tanulmányait a budapesti Római Katolikus Hittudományi Akadémián, a Pápai Gergely Egyetemen és a Pápai Biblikus Intézetben végezte. Pappá 1983-ban szentelték. Több katolikus főiskolán is tanított. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Kara (PPKE HTK) Újszövetségi Szentírástudományi Tanszékét 2012-től vezeti. Rendszeresen előad a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencián, valamint a PPKE HTK által évente szervezett Teológiai Tanárok Konferenciáján. A Bécsben kétévenként megrendezett Colloquium Biblicum állandó résztvevője. Biblikus témájú előadásaival tevékeny előmozdítója a Váci Egyházmegye által szervezett akolitus- és diakónusképzésnek. Nagyban hozzájárult a Szent Jeromos Bibliatársulat magyar nyelvű bibliafordításának elkészítéséhez. Legfőbb kutatási területe az Újszövetség kortörténete, a hegyi beszéd, Lukács evangéliuma és Szent Pál teológiája. Számos szakkönyve és publikációja jelent meg ezekben a témákban.

„Az a gondolat, hogy a bölcsesség forrása Isten, és ezért az ember csakis Isten félelme által, vagyis az ő akaratának hódolattal teli elfogadásával és teljesítésével válhat bölccsé, az Ószövetségben is megjelenik. Pál újdonsága abban áll, hogy a bölcsességet Krisztus keresztjéhez köti. E bölcsesség villan fel Kocsis Imre minden, a Szentírást elemző sorában” – méltatta a díjazottat Szuromi Szabolcs Anzelm, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora.

Kocsis Imre az elismerést megköszönve elmondta, Lukács-szakértőként sokáig ódzkodott attól, hogy ezt az evangéliumot kifejezetten az irgalmasság evangéliumának lássa. Ma már azonban úgy gondolja, hogy Lukácsnál az irgalmasság motívuma végigvonul a gyermekségtörténettől a szenvedés elbeszélésén keresztül egészen a feltámadásig.

Michael Hesemann, az irodalmi kategória díjazottja 1964. március 22-én született a németországi Düsseldorfban. Egyetemi tanulmányait 1983 és 1989 között Göttingenben végezte, ahol történelmet, kultúrantropológiát és újságírást hallgatott. Éveken keresztül tanulmányozta a keresztény ereklyék történelmi szerepét. Több régészeti projektben is részt vállalt.

Forgó András, a PPKE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának docense laudációjában hangsúlyozta, hogy Michael Hesemann napjaink egyik legnagyobb hatású egyháztörténet-írója, aki olvasmányos és szakszerű műveivel hozza közelebb a nagyközönséghez a katolikus egyház évszázadait.

„Alázattal, hálával és örömmel tölt el, hogy írói munkásságom az önök szép országában nem várt elismerésben részesült. Könyveim szerény hozzájárulást jelentenek ahhoz a magasztos feladathoz, melyet Szent II. János Pál pápa tűzött elénk Európa újraevangelizációjában. A mi feladatunk, hogy kontinensünk keresztény kultúráját életben tartsuk. Ebben vállal részt a Szent István Társulat ma nyíló könyvhete is” – köszönte meg a kitüntetést Michael Hesemann.

Fotó: Lambert Attila

Baranyai Béla/Magyar Kurír

PPKE Bölcsészettudományi Karának

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
-tavolodoban-bucsu-kanyadi-sandortol
„Távolodóban” – Búcsú Kányádi Sándortól

A déli harangszóval érkezett a szomorú hír ma, 2018. június 20-án: meghalt Kányádi Sándor. A költőre és az emberre emlékezünk, akinek egyszer vendégei lehettünk.

2018. június 20. szerda
ferenc-papa-csaladoknak-2-resz-ma-ugyanazt-tesszuk-mint-nacik-csak-feher-kesztyuben
Ferenc pápa a családoknak (2. rész): Ma ugyanazt tesszük, mint a nácik, csak fehér kesztyűben!

Június 16-án délben a Szentatya a Családtársulatok Fórumának delegációját fogadta a szervezet fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából. Ferenc pápa rögtönzött beszédét – mely kiragadott részleteiben bejárta a magyar sajtót is – két részletben, teljes terjedelmében közöljük.

2018. június 20. szerda