Multifunkcionális csarnok alapkövét tették le a miskolci jezsuita gimnáziumban

Megszentelt élet – 2018. április 26., csütörtök | 12:15

Ünnepélyes keretek között helyezték el a Közös Tér multifunkcionális csarnok alapkövét a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium szomszédságában április 23-án. Az új épület az iskola közösségi tere, illetve sportközpontja lesz.

Az ünnepségen részt vett Fülöp Attila egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, aki beszédében a Katolikus Egyház, a jezsuita rend és a miskolci gimnázium közösségteremtő erejét méltatta. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere arra emlékeztetett, hogy elődeink, amikor várost építettek, nem véletlenül állt a közepén a templom és az iskola, de az avasi lakótelepre szándékosan nem építettek templomot. Az avasiak, illetve az egész város szívesen fogadta az intézmény létrejöttét 1993-ban.

Holczinger Ferenc SJ, a gimnázium igazgatója a 25 évvel ezelőtti kezdeteket idézte fel, amikor Seregély István nyugalmazott egri érsek és Velkey László professzor kezdeményezésére megszületett a terv, hogy az Avas déli részén egy új egyházi és kulturális intézmény szolgálja a várost. „1993 óta a jezsuita gimnázium 1500 diákot bocsátott ki az életbe. Isten akaratát keresve és a környezet szükségleteire figyelve teljesítjük küldetésünket. Közel tíz évvel ezelőtt azt a merész célt tűztünk ki magunk elé, hogy építsünk egy olyan épületet, ahová az iskola teljes közössége befér, olyat, ami a közösség építő tevékenységünket fogja szolgálni. Ez a program – a környezetünkkel folytatott párbeszéd eredményeként – fokozatosan gazdagodott. Így dolgoztuk ki a Közös Tér terveit: az új épület olyan létesítmény legyen, amely szolgálja az iskola növekvő szükségleteit, fokozza a lakókörnyezet életminőségét és elmélyíti a város intézményeivel, különösen a sportintézményekkel való együttműködést.”

Az alapkő alá időkapszulát helyeztek el, melyet a gimnázium négy diákja töltött meg újságokkal, az iskola évkönyvével, a dolgozók és diákok teljes névsorával, az osztályok üzeneteivel és rajzaival, valamint egy tornapólóval és egy feszülettel. Az időkapszulát András Attila SJ miskolci elöljáró áldotta meg. Ezt követően a díszvendégek levonultak a domboldalra, majd elhelyezték az időkapszulát és az alapkövet.

Molnár Attila, a gimnázium testnevelés munkacsoport-vezetője elmondta, hogy az új csarnokban egyszerre három foglalkozást lehet majd tartani. Az iskolában jelenleg 25 osztályban 770 gyermek tanul. Az intézményben 25 tanterem és 18 szaktanterem található. Mivel az iskola felmenő rendszerben bővül, 2023-ban 28 osztályban 850 fő fölött lesz a diáklétszám.

A Közös Tér projekthez Magyarország Kormánya 1,3 milliárd forinttal járult hozzá. A csarnok tervezése 2017 februárjától novemberig zajlott; a közbeszerzési eljárás lezárulta után, 2018 tavaszán kezdődő kivitelezésre egy év áll rendelkezésre, de a körülmények kedvező alakulása esetén karácsonyra már el is készül az épület. A multifunkcionális tornacsarnok játékterében keresztben két kosárlabda edzőpálya, hosszában futsalmérkőzések megtartására is alkalmas, szabvány méretű kosárlabdapálya kerül kialakításra, melyhez 240 fős mobil lelátó és edzőterem is kapcsolódik. A csarnok városi sportintézmények által szervezett sporteseményeknek és nagyobb iskolai rendezvényeknek is helyet ad majd. A mintegy 1,3 milliárd forintos projekt megvalósítását az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja költségvetési forrásból, a kivitelezést a miskolci PEKA-BAU 2000 Építőipari Kft. valósítja meg. A Közös Tér projekt alakulása a gimnázium honlapján követhető lépésről lépésre.

Forrás és fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria