Muszlim fiatalok helyreállítottak egy Iszlám Állam által megrongált templomot Moszulban

2017. február 16. csütörtök 18:07

A kalifátus megszállása alól a közelmúltban felszabadított iraki városban muszlim fiatalok egy csoportja rendbe hozta a dzsihadisták által megrongált Szeplőtelen Szűz Mária-templomot. Üzenni szerettek volna ezzel keresztény testvéreiknek, hogy térjenek haza.


Muszlim fiatalok takarítják a Szeplőtelen Szűz Mária-templomot

„Az Összhang Ninivéje” elnevezésű csoport vezetője, Dunia Ammar a sajtónak elmondta, hogy a béke és a nemzeti összhang üzenetét szeretnék közvetíteni az egész világ felé. Egyszerű, alulról jövő kezdeményezés ez Moszul keleti, az Iszlám Államtól néhány héttel ezelőtt visszafoglalt területén. (2017. január 19-án jelentette be az iraki hadsereg, hogy felszabadították Moszul keleti részét a kalifátustól abban a hadjáratban, amely előző év október 17-én kezdődött.) Ammar a barátaival egy káld katolikus templom és egy mecset kitakarítására vállalkozott. A Moszul megszépítéséért hirdetett kampány arra irányul, hogy ismét visszaálljon a vallások együttélésének az a modellje, amely jellemezte a várost 2014 júniusa, az Iszlám Állam fegyvereseinek bevonulása előtt.

A Szeplőtelen Szűz Mária-templom a Tigris folyó keleti partján fekszik. Az Iszlám Állam ebben az épületben állította fel az erkölcsbíróságát, amely azt ellenőrizte, mennyire tartja tiszteletben a lakosság az iszlám által előírt viselkedési szabályokat.

„Az Összhang Ninivéje” elnevezésű csoport tagjai

Fiatal muszlim önkéntesek, köztük fejkendőt viselő lányok eltakarították a templomban talált sok törmeléket, és rendbe tették a padlót. Egy olyan akció része volt a takarítás, amelynek keretében meg szeretnék tisztítani a várost azoktól a feliratoktól, transzparensektől, graffitiktől, amelyekkel a dzsihadista katonák elárasztották az utcákat.

Az Iszlám Állam sok szent helyet, templomot, mecsetet lerombolt, illetve megrongált. A városban hálózat alakult a civil szervezetekből, ennek vezetője, Máher Al-Obáidi elmondta: szervezetük úgy döntött, közvetlen módon tesz azért, hogy megtisztítsa a várost, rendbe tegye a mecseteket, templomokat és más istentiszteleti helyeket. A hálózat tagjai mind muszlimok, mert a kisebbségeket az Iszlám Állam elűzte a városból, és még nem érzik elég biztonságosnak a helyzetet, hogy visszatérjenek. A templom megtisztításával éppen azt szeretnék üzenni keresztény testvéreiknek, hogy térjenek haza, mert Moszulnak szüksége van rájuk. 


Egy lerombolt mecset Moszulban

Egy héttel korábban egy másik szervezet, a Nahdát Dzsil („Újjászülető Nemzedék”) a Szentlélek-templomot tette rendbe, amelyet alakja miatt a köznyelv „Titanicnak” nevez. 2007-ben ez előtt a templom előtt gyilkoltak meg egy fiatal káld katolikus papot, Raghíd Gannit és három szubdiakónust.

A Nahdát Dzsil csoportnak mintegy háromszáz, 15 és 30 év közötti tagja van, akik a felszabadított városrészekben megtisztítják a dzsihadista feliratoktól a kórházakat, iskolákat. „Az erőnk a különbözőségünkben van” – hangoztatta Manal, a csoport egyik tagja. Tevékenységüket szeretnék kiterjeszteni megrongált istentiszteleti helyekre és régészeti lelőhelyekre is, kérik ehhez a helyi vezetők és nemzetközi civil szervezetek támogatását. 

* * * 

A dzsihadisták 2014. június 9-én szállták meg Moszult, ahonnan a következő hetekben minden keresztény elmenekült. Először a Ninivei-fennsíkon és Kirkukban, később főként Erbílben és iraki Kurdisztán falvaiban találtak menedéket. Miután az iraki hadsereg januárban visszafoglalta a várost, lassan megkezdődött a keresztények visszatérése. Az első három örmény család már visszaköltözött házaiba a nemrég felszabadított városrészekben, bár Moszulban a közbiztonság még mindig nagyon rossz. Az elmúlt napokban több öngyilkos merénylet is történt, amelyeknek legalább kilenc civil áldozatuk volt.

Forrás: Avvenire.it; Fides.org

Fotó: Avvenire.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
-megroppant-nadszalat-nem-tori-ossze-iz-42-3
„A megroppant nádszálat nem töri össze…” (Iz 42, 3) – levél az Alaptörvény módosításáról

Alábbiakban Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate (társadalmi kérdésekkel foglalkozó) Bizottság elnökének, az Alaptörvény hajléktalanokkal kapcsolatos részének módosítása vonatkozásában írt levelét adjuk közre.

07:01
krisztus-szeretetenek-kozvetitoi-legyetek-pap-es-diakonusszentelest-unnepeltek-vacott
Krisztus szeretetének közvetítői legyetek – Pap- és diakónusszentelést ünnepeltek Vácott

A váci székesegyházban június 16-án Beer Miklós megyéspüspök pappá szentelte Kovács Zsoltot és Torma Zsolt Joelt. Átmeneti diakónus lett Bógár Zsolt, állandó diakónus Bakos Péter, Kiss Balázs, Katona Pál, Simon Zoltán, Szakali Tibor és Ferencz Zoltán József.

2018. június 17. vasárnap