Nemzetközi konferenciát tartottak Budapesten a környezettudatosságról és a társadalmi felelősségről

Hazai – 2016. június 13., hétfő | 14:35

Az EcoOne Nemzetközi Ökológiai Hálózat „Kapcsolatok, környezettudatosság és társadalmi felelősség” címmel nemzetközi konferenciát rendezett május 27–29. között a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán.

A résztvevők között civil szervezetek képviselői, egyetemi tanárok, kutatók, közhivatalok munkatársai, környezetvédők és diákok is voltak. Többen érkeztek külföldről: Olaszországból, Belgiumból, Hollandiából, Brazíliából, egy-egy fő pedig Ecuadorból, Kanadából és a Fülöp-szigetekről.

Áder János köztársasági elnök a konferenciára küldött rövid üdvözletében sikeres és eredményes tanácskozást kívánt. Székely János püspök köszöntőjében a teremtésvédelem bibliai alapjaira hívta fel a figyelmet, kiemelve a mértékletesség és az ajándékozás fontosságát, összhangban Ferenc pápa Laudato si’ (Áldott légy!) kezdetű enciklikájával.

Hetesi Zsolt tudományos főmunkatárs bevezető előadásában pusztuló földünk mai állapotát mutatta be, és hangsúlyozta a cselekvés szükségességét.

Maria Voce, a Fokoláre mozgalom elnöke üzenetet küldött az eseményre, melyben kiemelte, hogy „az egyetemes testvériség fogalma tovább tágulhat, egészen addig, míg magába nem foglalja a jelen és a jövő kor emberét és a földkerekség minden teremtményét”.

A konferencia célja az volt, hogy kiemelje és elmélyítse a kapcsolatok szerepét a környezeti tudatosságban, a társadalmi felelősségvállalásban. Luca Fiorani, az EcoOne Hálózat nemzetközi koordinátora zárszavában elmondta: „Sikerült reménykeltő módon bemutatni, hogy az önajándékozásra nyitott ember választ tud adni korunk környezeti kihívásaira, amellyel a mai világnak szembe kell néznie.”

Fiorani bemutatta az EcoOne Nemzetközi Hálózatot: „A Fokoláre mozgalom szemléletéből és lelkületéből merítve széles körű párbeszéd színtere. A környezettudományok területén dolgozó szakemberek és felelős állampolgárok kezdeményezése, akik sokoldalú, a természet- és humán tudományok eredményeit integráló szemlélettel közelítenek az égető környezeti kérdésekhez. Együttműködésre kész mindazokkal, akik a javak egyetemes rendeltetéséről felelősen gondolkodnak, és felismerik az országok egymástól való kölcsönös függését. Az EcoOne javaslatokat dolgoz ki és új megoldásokat keres társadalmi, politikai és gazdasági szinten is az ökológiai problémákra.”

„Milyen típusú ember képes a környezetét óvni és gondozni?” Erre a konferencia bevezetőjében feltett kérdésre válaszolt előadásában Miguel Panão, a portugáliai Coimbrai Egyetem tanára. Antropológiai szemszögből világította meg a személyt, aki önmagát ajándékozza másoknak és a természetnek. Felszólalását élénk vita követte. A konferencia második témablokkjában hazai és külföldi kutatók előadásai világították meg teológiai, klimatológiai, gazdasági és politikai nézőpontból a kapcsolatok és a kölcsönösség szerepét az ökológiai problémák elleni küzdelemben.

Magyar részről Nobilis Márió, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola adjunktusa a Laudato si’ kezdetű enciklika alapján beszélt a társadalmi felelősség teológiai vonatkozásairól. A gondolatmenetek bemutatását az előadókkal folytatott közös kerekasztal-beszélgetés összegezte, melybe a konferencia többi résztvevője is bekapcsolódott.

A tudományos előadások után a gyakorlati tapasztalatok bemutatása következett. A szakmai összefogás szükségességét hangsúlyozza az egyik évek óta zajló magyar együttműködés a környezeti zajártalom kezelésével és megelőzésével kapcsolatban. A beszámolót Berndt Mihály (Herman Ottó Intézet), Körmendy Imre (Magyar Urbanisztikai Társaság) és Román Zsuzsa (Budapest Főváros Kormányhivatala Népegészségügyi Főosztály) tartotta.

A konferencia kiemelt teret adott a környezeti nevelés bemutatásának. Erről beszélt Kovács Október, a Németh László Gimnázium tanára és Berndtné Szelőczey Szilvia óvodapedagógus a Méhecske Óvodából (Budapest, IX. kerület). Három olasz diák és tanárnőjük mutatta be a Róma mellett, a genzanói ipari és műszaki szakközépiskolában zajló programot, melynek része az energiatakarékosság és az adás kultúrája. 

Az idei kongresszuson öt fiatal kutató vehette át a Fokoláre mozgalom egykori tagjáról elnevezett Piero Pasolini-díjat magas színvonalú előadásáért.

A konferencia résztvevői a budapesti találkozást szorosabb együttműködés kezdetének tekintik: együtt szeretnének szembenézni az újabb kihívásokkal, és hozzájárulni a környezeti kérdés megoldásához. Legközelebb Ázsiában, a Fülöp-szigeteken találkoznak.

Forrás: Reskovits Ágnes/Fokoláre Mozgalom

Fotó: Focolare.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria