Pápai Lajos szentmisét mutatott be a győri Könnyező Szűzanya ünnepén

2017. március 18. szombat 18:29

A Könnyező Szűzanya búcsújának alkalmából szentmisét mutatott be Pápai Lajos nyugalmazott megyéspüspök a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban március 17-én este.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A szentmise főcelebránsa a liturgia elején emlékeztetett arra, hogy az Írországból származó kegyképen ábrázolt Szűzanya 320 éve ezen a napon vérrel könnyezett. 

A nyugalmazott győri megyéspüspök szentbeszédét a napi olvasmányhoz kapcsolódva az ószövetségi József történetének elemzésével kezdte.

Jákob időskorában született fiát, Józsefet jobban szerette többi gyermekénél. Ezért Józsefet testvérei féltékenységből meggyűlölték. Egyszer József álmot látott, amit megosztott testvéreivel. Jákob fiai kévét kötöttek a mezőn, József kévéje felegyenesedett, a testvéreinek kévéi pedig körülvették az övét, és meghajoltak előtte. Józsefet testvérei gyűlöletből meg akarták ölni – emlékeztetett Pápai Lajos, majd kiemelte, hogy még a legsúlyosabb emberi bűnök sem tudják megakadályozni Isten tervét, azt, hogy gondviselése érvényesüljön.

Amikor József Egyiptomban kormányzó lett, és testvérei a színe elé járultak, beismerte előttük, hogy nem az ő akaratukból, hanem Isten szándékából került az egyiptomiak földjére. József testvérei megvetése ellenére lett naggyá. Nem véletlen, hogy az egyházatyák Józsefben Krisztus előképét látták – tette hozzá a nyugalmazott püspök.

Isten kiválasztott egy népet, vezette, segítette, támogatta, elküldte hozzájuk prófétáit, hogy figyelmeztessék a népet: az Úr várja a megtérésüket. Ők azonban nem hallgattak rájuk. Elküldte Egyszülött Fiát, azonban őt is elvetették. Az elvetetett kő – amelyről Jézus példabeszédben szól – ő maga, aki szegletkővé lett – folytatta a szónok. Rávilágított arra is, hogy az évszázadok során Jézust sokszor akarták jelentéktelenné tenni magukat felvilágosultnak valló gondolkodók, diktatúrák. Ezek azonban eltűntek a történelem süllyesztőjében, és bizonyítást nyertek Péter apostol főtanács előtt mondott szavai: „nincs üdvösség senki másban, mert más név nem is adatott az embereknek az ég alatt, amelyben üdvözülnünk kell” (ApCsel 4,12).

A Szűzanya, Jézus Krisztus és az Egyház édesanyja véres könnyeivel ugyanezt hirdeti: egyedül a kereszt vezethet bennünket a feltámadás dicsőségére – hangsúlyozta Pápai Lajos, aki a II. vatikáni zsinat Lumen Gentium kezdetű dogmatikus konstitúcióját idézve úgy fogalmazott, hogy a Szűzanya jele Krisztus győzelmének és Isten zarándok népének.

A nyugalmazott püspök felidézte, hogy a Szűzanya Portugáliában megjövendölte Oroszország megtérését, amely a jelenés idejében, száz évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt. A diktatúra bukása után a Fatimai Boldogságos Szűz Mária szobra eljutott Moszkvába, ahol tömegek imádkoztak előtte.

„Isten görbe vonalakkal is egyenesen tud írni” – vonta le a tanulságot a szónok, aki arra buzdította a jelenlévőket, hogy kérjék a Könnyező Szűzanya közbenjárását, bízzanak az Egyház és hazánk jövőjében, a megújulásban és Jézus Krisztus végső győzelmében.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Ikker Eszter

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-mit-tesz-isten-en-is-december-17-en-szulettem-marfi-gyula-az-ad-limina-latogatasrol
„Mit tesz Isten, én is december 17-én születtem” – Márfi Gyula az ad limina látogatásról

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai november 20. és 24. között ad limina látogatáson vesznek részt Rómában. A küldöttség tagjaként az örök városban tartózkodó Márfi Gyula veszprémi érseket Somogyi Viktória kérdezte tapasztalatairól, élményeiről a Vatikáni Rádióban.

2017. november 23. csütörtök
a-magyar-puspokok-felkerestek-nemet-magyar-kollegiumot
A magyar püspökök felkeresték a Német-Magyar Kollégiumot

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjainak ad limina látogatása során november 22-én este a Collegium Germanicum et Hungaricumot (Német-Magyar Kollégium) keresték fel a főpásztorok, akik részt vettek a kollégiumi templom felszentelésének évfordulós ünnepén is.

2017. november 23. csütörtök