Posztumusz Szent István-díjat kapott Petrasevits Dénes görögkatolikus főesperes

Hazai – 2015. szeptember 11., péntek | 12:36

Encs város képviselő-testülete posztumusz Szent István-díjat adományozott Petrasevits Dénes görögkatolikus parókusnak, főesperesnek. Az elismerést Szeles András polgármester adta át a tavaly elhunyt lelkipásztor feleségének – tájékoztat a Hajdúdorogi Metropólia.

Encs Város Önkormányzata 2015-ben először adta át a Szent István-díjat. A város lakóinak lelki életét, hitéleti tevékenységét irányító, koordináló, a keresztény hitélet oktatását, a közösségek létrehozását és ápolását, a hitélet fáradhatatlan és szeretetteljes szolgálatát, a rászorultak érdekében végzett szociális és karitatív tevékenységet végző személyek munkájának elismeréseként adományozza a kitüntetést.

A rövid életrajz után az alábbi méltatás hangzott el Petrasevits Dénesről a díj átadásakor:

„Munkája során mindenkihez volt egy kedves szava, mindenkit elfogadott és tisztelt. Senki mellett nem ment el szó nélkül. Jó példát mutatott. Encsre kerülése után sokat tett szeretett temploma szépítéséért, elődje, Szarka József atya építő munkásságát folytatva, mindig a tökéletességre törekedve elkészíttette a templom ikonosztázionját.

A templomban nagyon sok alkalommal adott otthont zenei, művészeti programoknak, kiállításoknak. A művészeti programok mellett nagyszabású egyházi rendezvényeket is szervezett. Feledhetetlen pillanatokat jelentett térségünk vallásos emberei számára a máriapócsi könnyező kegykép Encsen történő többnapos bemutatása. (...)

A görögkatolikus ifjúsági találkozó szervezőjeként is kitett magáért. Városunk lapjának, az Encsi Híreknek lelkes munkatársa volt. Az Encsi Hírek mellett könyveket is írt. A Buzgóság emésztett házadért, Uram című életműkönyve két kötetben jelent meg, a közel negyven év alatt írt mintegy hatszáz újságcikket közreadva.

Minden jó ügyet támogatott, és a hívó szóra mindig azonnal mozdult. A város intézményeinek odaadó egyházi támogatója volt, aki minden rendezvényen szívesen részt vett. A város diákjai és tanárai hálásak a húsvéti időben szervezett előadásokért, melyek az ifjúság erkölcsi nevelését is szolgálták. Gyakran megfordult a város nyugdíjasotthonaiban, lelki vigaszt nyújtva a megfáradt embereknek; sok esetben ő adta fel számukra az utolsó kenetet, hogy tiszta lélekkel indulhassanak el Isten országába. Lelkes és odaadó volt a cigánymisszió terén is. Hitt abban, hogy a jó Isten segítségével eredményt lehet elérni a cigány lakosság lelki felzárkóztatása terén is. Hitt a gyermeki lélek ártatlanságában, és hitt abban, hogy az Úr segítségével jobbá tehető, megszépíthető a hátrányos helyzetű gyerekek sorsa, jövője. Utolsó pillanatáig a közösségért, az egyházért, a városért dolgozott. Köszönjük!”



Petrasevits Dénes (1946–2014)


Fotó: Encs.hu; Szent László Katolikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria