Székely János segédpüspök ezüstmiséjét ünnepelték a Margit körúti ferenceseknél

2016. március 6. vasárnap 19:55

Székely János segédpüspök ezüstmiséjét ünnepelték március 6-án a budapesti Margit körúti ferences templomban. A szertartáson részt vett Erdő Péter bíboros, Cserháti Ferenc segédpüspök, paptestvérek, szerzetesek, a család, és hívek sokasága; a zenei szolgálatot a Boanergész zenekar biztosította.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az Országúti Ferences Plébánián bemutatott ünnepi szentmise kezdetén Székely János, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottságának és Cigánypasztorációs Bizottságának elnöke szeretettel köszöntötte Erdő Péter bíborost, a paptesvéreket, szerzeteseket, családja tagjait, régi ismerőseit, cigány testvéreit és a Mária Rádió hallgatóit.

Kiemelte, amikor valakit meghív az Isten, nem valamit akar tőle: őt magát akarja; különleges megpecsételtség, amikor az Úristen valakit megérint, betölt. Elmondta, kicsi gyermekként már élt a vágy benne, hogy szerzetes legyen – bár kertész is szívesen lett volna; azt tervezgette, a kert végében lesz egy kicsike cellája.

Hálát adott, hogy igent mondott erre a hívásra, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették az úton; mindenekelőtt szüleinek szeretetükért, hitükért; a ferences atyáknak, tanárainak – köztük Tarjányi Bélának, aki vállalta az ezüstmise szónoki feladatát –, cigány testvéreinek szeretetükért, lelkesedésükért, a bíboros atyának bölcsességéért. Hálát adott érte, hogy nap mint nap jókedvű adakozóként adhat, adhatja magát, szolgálhat.

Tarjányi Béla a homíliában elmesélte, amikor fiatal korában édesapjával a földeken dolgozott, mennyire várták mindig, hogy édesanyja a földek végén belefújjon a sípba, jelezve, hogy itt az ebéd és a pihenő ideje; ilyenkor édesapja mindig azt mondta: „Na, hála Istennek, jól haladtunk.”

Hálát adott Istennek, aki irányította az ezüstmisés lépteit, segítette munkájában; hálát adott Székely János szüleiért, tanáraiért; majd később, a tanítás éveiben tanítványaiért – azt kívánta, amit Székely Jánostól hallottak, az ő arcán láttak, az termést hozzon. Elmondta, különös öröm számára, hogy az ezüstmisés írásba is foglalta a tanítását magyarul és angolul is Az Újszövetség teológiája című könyvében.

Hálát adott XVI. Benedek pápa bölcsességéért, hogy meghívta a pásztorok közé; ettől kezdve százak kapták meg Székely János kézföltétele által Isten lelkét.

Felidézte, milyen sokat tesz az ezüstmisés az egyház különböző közösségeiért, különösen a Szociális Testvérekért, a Cursillo mozgalomért; legyenek ők hegyre épített város, világító lámpás – fohászkodott a szónok. Kiemelte, „csodálatos vonása” Székely János püspöki életének, hogy az elhagyatottakért sokat tesz, köztük a kárpátaljaiakért és a magyar cigány társadalomért, akikkel megértő, elfogadó, ajándékozó szeretettel törődik.


Tarjányi Béla megemlítette, a Mária Rádión keresztül is számtalan ember követi Székely János tanításait – értük is fohászkodott, hogy nyíljon meg szívükben a hit kapuja.

Végül visszatért gyermekkora hétköznapjaihoz, amikor a pihenő végeztével visszaindultak a földekre, és édesapja így fohászkodott: „Isten, segíts!” Erőt kívánt az ezüstmisésnek a további szolgálathoz, és felidézte papi jelmondatát: „Mindenki Őérte él” (Lk 20,38) – hangsúlyozván, hogy Székely János ezt mutatja, erre vezeti a rábízottakat, ráadásul mindezt jókedvűen tudja tenni.

Tarjányi Béla a napi evangélium kapcsán elmondta, ez, a tékozló fiúról szóló példabeszéd a kedvenc példabeszéde; és hogy mindig azt gondolta, valójában igaza van az idősebb fiúnak. Jogos lenne, amit az öccse kér, hogy megtűrt béresként fogadja vissza az apja – de az apja már régóta várta őt... Nincs szemrehányás, csak öröm és ünnep.


A szentmise zárásaképp Erdő Péter bíboros is hálát adott a huszonöt évvel ezelőtti papszentelés kegyelméért. Elmondta, ha az emberéletet 25 éves periódusokra osztjuk, az első 25 év a felkészülés ideje; a második 25 év a munkáé, az alkotásé; a harmadik 25 év a kiteljesedésé, amikor megérik a termés, itt a szüret ideje; végül a negyedik 25 év hozhat még gyümölcsöket, de főleg magát az embert érleli.

A főpásztor beszélt arról, mennyi szín jelenik meg Székely János szolgálatában, köztük a szegények, a romák, a különböző könyvei, a lelkiségi mozgalmak, a katolikus média támogatása, a nemzetközi jelenlét különféle események kapcsán. Elmondta, milyen értékes segítséget nyújtott neki magának is Székely János számtalan esetben. Végül a bíboros egy monstranciát nyújtott át az ezüstmisésnek a főegyházmegye ajándékaként.


Köszöntötte az ünnepeltet egykori szentendrei matematikatanára, Kiss Menyhért OFM is, felidézve azt az időt, amikor még a most ezüstmiséjét bemutató Székely János felől édesanyja érdeklődött az iskolában: „Jánoskával van-e probléma?” Örömét fejezte ki, hogy van náluk végzett püspök is: „veled tudtuk a becsületgólokat berúgni” – fogalmazott. Megemlített egy bizonyos, az Arany Dániel-versenyre szánt dolgozatot, melybe hatványkitevő helyett „hitványkitevőt” írt az ezüstmisés – aki, mint volt tanára elmondta, a rózsadombi ferenceseknél és itt, a Margit körúton is ministrált gyerekként; és Kolos atyával, az akkori igazgatóval nagyon szorítottak, hogy legyen belőle ferences. „Örülünk, hogy a ferences szíved megmaradt” – fogalmazott. Elmondta, régen úgy érezték, „te vagy a miénk”, most meg inkább úgy: „mi vagyunk a tiéd” – a hajdani diák viseli már gondját egykori tanárainak.


Köszöntötték Székely Jánost és hálát adtak érte az egész magyarországi cigányság nevében, s egy Boldog Ceferino képmásával díszített miseruhával ajándékozták meg; majd köszöntötte a Cursillo mozgalom, a Mária Rádió.

Székely János elmondta, szeretné mindezeket továbbítani a szüleinek, valamint mindazoknak, akik segítették – és legfőképp Krisztusnak. A liturgia végeztével ezüstmisés áldást osztott.

Fotó: Lambert Attila

Verestói Nárcisz/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ne-taplaljunk-eloiteleteket-nokkel-szemben
Ferenc pápa: Ne tápláljunk előítéleteket a nőkkel szemben!

A nyár utolsó általános kihallgatásán, augusztus 31-én Ferenc pápa a vérfolyásos asszony meggyógyításának történetéről tartotta katekézisét. Azt a Jézust állította példaképül az egyház elé, aki irgalommal teli szívvel teljes körű gyógyulást ad az embernek és visszaadja emberi méltóságát.

15:17
sotetseg-szentje-interju-terez-anya-szentteavatasi-ugyenek-posztulatoraval
A sötétség szentje – interjú Teréz anya szenttéavatási ügyének posztulátorával

Az America című jezsuita hetilap legfrissebb számában interjú jelent meg Brian Kolodiejchukkal, Teréz anya szenttéavatási ügyének posztulátorával, melynek magyar nyelvű fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2016. augusztus 30. kedd