Székesfehérváron is megvalósult a „Neked munka, nekem álom” karitászprogram

2017. június 2. , péntek | 13:22

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft. és a Salva Vita Alapítvány támogatásával létrejött kezdeményezés helyi megszervezéséről tartottak sajtótájékoztatót május 30-án a székesfehérvári Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A „Neked munka, nekem álom” elnevezésű kezdeményezés fogyatékkal élő emberek és munkáltatók kötetlen találkozását teszi lehetővé nyílt nap keretében.

A programot Székesfehérváron az Alba Caritas Hungarica Alapítvány munkatársai szervezték meg huszonkét megváltozott munkaképességű fiatal és tizennyolc munkáltató részvételével.

Értékesítő, mozdonyszerelő, állatgondozó, riporter, cukrász, fociedző, ápoló, konyhai kisegítő, előadóművész – ezek szerepeltek az értelmi, látás-, hallás- és mozgássérült fiatalok álommunkáinak listáján; a programnak köszönhetően a fehérvári cégeknél egyetlen napra kipróbálhatták magukat.

A „Neked munka, nekem álom” projekt székesfehérvári tájékoztatóján Spányi Antal püspök, a Katolikus Karitász elnöke hangsúlyozta: „Nem a szavak, szólamok szintjén kell bátorítani és felemelni azokat, akik támogatásra szorulnak, hanem a tettek mezején. Sokan élnek köztünk olyanok, akik egyedi képességekkel rendelkeznek, akadályoztatva vannak életük bizonyos területein, de személyi méltóságuk így is teljes és megkérdőjelezhetetlen.” A befogadó munkáltatóknak és a programban részt vevőknek ajándék ez a nap, a kölcsönös megajándékozottság örömét élhetik meg általa – fogalmazott a Székesfehérvári Egyházmegye főpásztora.

Nagy Lajosné igazgató felidézte a fehérvári karitász elmúlt tíz évét, amikor segítséget nyújthattak a megváltozott munkaképességű embereknek nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedésükben. Hozzátette: munkájukat forráshiány miatt nem folytathatják, de az ilyen jellegű projektekben örömmel részt vesznek.

Turcsiné Molnár Mária munkatanácsadó kiemelte, hogy e kezdeményezés egy napra összehozza a munkaerőpiaci szolgáltatókat és a fogyatékkal élő embereket. A program résztvevői elmehetnek egy olyan munkáltatóhoz, ahol kipróbálhatják magukat álmaik munkakörében. E nap lényege, hogy rámutasson arra is, hogy a fogyatékkal élők pozitív hatást gyakorolhatnak a munka világára.

Magyar László, az egyházmegyei karitász által fenntartott Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének vezetője bemutatta az itt lakók életét. A megváltozott munkaképességű fiatalok naponta okoznak pozitív meglepetést egyediségükkel a munkatársaknak – mondta.

A keddi sajtótájékoztatón a munkáltatók részéről Sturcz Zénó, a Sturcz Kft. ügyvezetője szólalt fel, aki nem csak a személyes érintettség okán lépett be a projektbe. Ismertette: cégük hitvallása, hogy a sérült embereket képességeikhez mérten támogassák.

A sajtótájékoztatón Poscher Zsolt, a Szent Kristóf Házban lakó egyik megváltozott munkaképességű fiatal is bemutatkozott. Arról beszélt: gyermekkora óta nagy érdeklődést tanúsított a mozdonyok iránt, és a program keretében most lehetősége nyílt a MÁV egyik szerelőcsarnokában tölteni egy napot.

Egy másik résztvevő, Gartai István az autópiac világában szerette volna kipróbálni magát. Így került egy napra ügyintézőként egy autóértékesítő céghez, a Berta-Vadász Kft.-hez. A tulajdonos ügyvezető, Berta László ennek kapcsán elmondta: meglepő volt számára az az érdeklődés és figyelem, amelyet a jelentkező részéről tapasztalt.

Sinkovicsné Máté Hortenzia, a projekt egyik fehérvári szervezője is elkísérte a helyszínekre a megváltozott munkaképességű fiatalokat. Tervei alapján a „Neked munka, nekem álom” program személyes bemutatkozással, a munkatársakkal való megismerkedéssel kezdődött, ezt követte a munkakörökbe való bepillantás, majd az egynapos munka.

Volt olyan jelentkező, aki a Kék Elefánt Nyomda jóvoltából grafikai szerkesztőként próbálhatta ki magát. „Mindig nagyon érdekelt, hogyan készülnek a grafikai kiadványok, mivel én magam is montázsképekkel foglalkozom” – mondta el Szabó Anna, akinek már kiállítása is nyílt számítógéppel szerkesztett alkotásaiból.

Nagy Lóránt a Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió riportereként tölthetett el egy napot: ő készített interjút a programban részt vevő munkáltatókkal és fiatalokkal.

A kezdeményezés szemléletformálódást indíthat el, újabb jelentős előrelépést jelenthet a fogyatékkal élő emberek támogatásában, megismerésében, elfogadásában, és elősegítheti, hogy közülük egyre többen helyezkedhessenek el a nyílt munkaerőpiacon – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Forrás, fotó és videó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
szent-jozsef-es-mai-apak-interju-asztalosne-elekes-szende-pszichologussal
Szent József és a mai apák – Interjú Asztalosné Elekes Szende pszichológussal

Szent József Jézus életében betöltött szerepéről és az apák mai helyzetéről beszélgettünk Asztalosné Elekes Szende pszichológussal, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanárával.

11:21
alljatok-gyermekeitek-mellett-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

A Katolikus Egyházban hagyományosan Szent József ünnepén állítjuk a középpontba az apákat. Az alábbiakban teljes terjedelmében közreadjuk Ferenc pápa 2014. március 19-én elmondott katekézisét az apaságról. Imádkozzunk az apákért, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

08:01
Útravaló – 2019. március 19., Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Útravaló – 2019. március 19., Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. március 19.

Mai evangélium – 2019. március 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,16.18–21.24a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle