Szolgálat a betegágy mellett – Janig Péter kórházlelkész tartott előadást Veszprémben

2016. március 10. csütörtök 10:49

A betegség drámájában segítőnek lenni szolgálat, mely szolgálatban csak az Úr Jézus példáját követve szabad a betegek mellé odaállni. Erről beszélt Janig Péter, az Országos Onkológiai Intézet kórházlelkésze március 5-én, pénteken a veszprémi Szaléziánumban.

Ha valaki súlyos beteg, az élete legnagyobb küzdelmét vívja. Ha akkor jelen tud mellette lenni valaki, aki az Isten embere, akkor a beteg megtapasztalja az igazi reményt – fogalmazott előadásában a kórházlelkész. Ferenc pápa azt mondja: az egyház azért él, hogy az irgalom helye legyen. Vissza kell adnunk az embernek az emberi méltóságát, ezért fontos feladatunk, hogy meghallgassuk a másikat. Ehhez azonban oda kell szánni az időt, mert a lényegi dolgokról, a lelki dolgokról akkor lehet beszélni, ha kialakult a bizalom, amihez idő kell. Ennek a szolgálatnak az a lényege, hogy a Lélek átalakítson. Ha lehullanak az álarcok, létrejön a valódi találkozás.

A kórházi szolgálat nem térítés – hangsúlyozta Janig Péter. Az igazi lelkigondozó a Szentlélek, mi csak beteglátogatók lehetünk, akik az Úr Jézus példáját követve elvihetjük Isten szeretetét, a reményt. Ennek feltétele a személyes istenkapcsolat, az ima.

Sokféle az ember, a beteg is. Hitét gyakorló és nem gyakorló. Teremtettségünk által minden ember szívében valahol ott van az Isten. Az más kérdés, hogyan nevelték, találkozott-e pappal vagy sem, milyen sérüléseket hordoz. Az embereknek nem az Istennel van bajuk. Minden ember vágyik arra, hogy az Isten szeresse őt, és átkarolja. Mert az ember az Isten mellett van biztonságban. Hiszen Tőle jöttünk, és Hozzá megyünk – mutatott rá a kórházlelkész.

Manapság földi életünk során nem tanuljuk meg, hogyan kell odamenni egy beteg emberhez. Régen ez természetes dolog volt. A kisgyermek látta, hogy a szülő hogyan ápolja a nagyszülőt, dédszülőt, és beletanult. Nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is. Megtanulta, hogyan kell jelen lenni. Napjainkban sok haldokló mellett senki nincs jelen. Ha van hitünk abban, hogy az Isten fog rólunk gondoskodni, akkor jelen tudunk lenni a haldokló hozzátartozónk mellett – biztatta hallgatóit Janig Péter, majd a jézusi mondatot idézve hozzátette: „Mert mit ér az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de a lelke kárt szenved?”

Janig Péter tizenkét éve kórházlelkész. Megszervezte a budapesti kórházlelkészi szolgálatot és a betegek sürgősségi lelki ellátását. Minden budapesti kórháznak megvan a lelkésze, aki heti egy délutánt benn tölt az adott intézményben. Péter atya maga hét kórházat lát el, köztük az Országos Onkológiai Intézetet. Közel százötven önkéntes segítővel dolgoznak. Budapesten elérhető egy központi telefonszám, amelyen keresztül sürgős esetben papot lehet hívni a haldoklóhoz (213–9620).

* * *

Az elhangzott előadás ide kattintva meghallgatható.

24 órás Katolikus Sürgősségi Lelkipásztori Szolgálat működik Budapest kórházaiban. A kórházban tartózkodó, súlyosan beteg emberhez kérésére katolikus pap hívható, hogy meglátogassa, és megerősítse Krisztus szentségeivel. Eszméletét vesztett beteghez a legközelebbi hozzátartozó kérésére hívható lelkipásztor.

Éjjel-nappal hívható telefonszám: 213–9620

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
bojte-csaba-szent-kristof-vezessen-minket-az-irgalom-es-josag
Böjte Csaba: Szent Kristóf vezessen minket az irgalom és jóság partjára

Szent Kristófra emlékezve a zarándokok, utazók és a járművek megáldásával ünnepeltek az egybegyűltek Szántódpusztán július 23-án. A búcsún a Csillagösvény elnevezésű missziós körutat járó Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar énekelt, a szentmisét Böjte Csaba mutatta be.

2016. július 24. vasárnap
ferenc-papa-az-imadsag-az-elso-es-legfobb-munkaeszkoz-kezunkben
Ferenc pápa: Az imádság az első és legfőbb „munkaeszköz” a kezünkben!

Július 24-én délben Ferenc pápa ismét elimádkozta az Úrangyala imádságot a Szent Péter téren összegyűlt hívőkkel. Előtte a napi evangéliumról elmélkedett, arról, hogy mit tanított Jézus az imáról. Utána pedig imádságot kért a krakkói Ifjúsági Világtalálkozón részt vevő fiatalokért.

2016. július 24. vasárnap
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle