Tíz nap a békéért – Japán kezdeményezés az atomtámadás áldozatainak emlékére

2018. augusztus 10. péntek, 17:35

A japán püspöki kar – mint minden évben – idén is megszervezte a „Tíz nap a békéért” elnevezésű kezdeményezést az 1945-ös hirosimai és nagaszaki atombomba-támadás áldozatainak emlékére.

Amerikai bombázók 1945. augusztus 6-án atombombát dobtak Hirosimára, augusztus 9-én pedig Nagaszakira. A helyi egyház Japánban már több mint harminc éve minden évben megszervezi a Tíz nap a békéért elnevezésű akciót. Az elhatározás azt követően született meg, hogy Szent II. János Pál 1981. február 25-én Hirosimában kiengesztelődésre hívott mindenkit.

„A súlyos regionális konfliktusok, a terrorizmus, a nukleáris fegyverek fenyegetése, a menekültek problémája, a diszkrimináció különböző formái, a gazdasági egyenlőtlenségek továbbra is veszélyeztetik a világ lakóinak békéjét” – fogalmaz az ez alkalomra írt üzenetében Joseph Mitsuaki Takami, Nagaszaki érseke, a japán püspöki konferencia elnöke. A főpásztor a nukleáris fegyverek betiltását kéri, és emlékeztet a vonatkozó ENSZ-egyezményre, amelyet csak néhány, összesen tizenegy ország ratifikált. „Az elrettentés a béke megtartásának kísérlete fegyverek által. A konfliktus tényezőinek növelésével – mint az ellenségesség, a kölcsönös bizalmatlanság, az érdekkonfliktusok – apránként megtörik a kiengesztelődés, a béke és a kölcsönös megértés alapjait.”

Andrea Lembo, a Külmissziók Pápai Intézete (PIME) Japánba kinevezett elöljárója a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva elmondta: a Tíz nap a békéért kezdeményezés azért szükséges, hogy a fiatal nemzedékek megismerjék, mi történt a második világháborúban, továbbá képzésük szempontjából is meghatározó. A kezdeményezés kiterjed Japán minden egyházmegyéjére, és más vallások képviselőit is bevonják, akik úgy érzik, a nukleáris probléma jelentős azért is, mert – bár eltérő körülmények között – az országot a közelmúltban megrázta a fukusimai atomerőmű balesete. Továbbá Japán közelében található Észak-Korea, melynek nukleárisfegyver-programja sokakat aggaszt. Fontos tehát, hogy a fiatalok megértsék a konfliktusok következményeit. Andrea Lembo gyakran viszi el a fiatalokat Okinawába, ahol még ma is nagyon érezhető az amerikai katonák jelenléte: ott megláthatják, hogy milyen az élet a fegyverek közelében a „béke” nevében.

Lembo emlékeztet: „Az atombomba miatt életüket vesztett személyek száma még ma is bizonytalan, ami megdöbbentő. Japánban ez az évforduló nagyon élő, mert sok család életében nyílt sebet jelent. A média ezekben az órákban ismerteti sok túlélő történetét. Fontos azonban megérteni, hogy a békét nap mint nap építjük a másokkal való kapcsolatban, amelyet mindig a megértés és a tisztelet jegyében kell megélni” – fogalmazott az elöljáró.

A japán püspökök üzenetükben arra utalnak, hogy az emberi méltóság abból ered, hogy az ember Isten képére teremtetett, tehát minden ember egy családot alkot. Istentől azt a küldetést kaptuk, hogy építsük a szolidaritást a kiengesztelődésen és a kölcsönös szereteten keresztül. Ebből a meggyőződésből kiindulva az információkat az igazság szeretettel való hirdetésére és egymás megerősítésére, kötelékek létrehozására használjuk. Mindig tartsuk szemünket a világ helyzetén, és imádkozzunk, hogy a politikusok folytassák a párbeszédet a kölcsönös előnyök és a béke érdekében, személyes érdekeik helyett – buzdítanak a szigetország főpásztorai.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd
Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 23.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 23.

Mai evangélium – 2019. január 23.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle