Új ereklyét helyeztek el a missziós kereszten Kassán

2019. január 16. szerda, 16:07

Január 11. és 28. között a Kassai Főegyházmegyében tesz körutat a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) missziós keresztje. Január 15-én Kassán fogadták: a ceremónia során Bernard Bober kassai érsek Boldog Anna Kolesárová ereklyéjét helyezte el a kereszten.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az Egyház 2019-ben emlékezik meg a három szent kassai vértanú halálának 400. évfordulójáról. Pongrácz István, Grodecz Menyhért és Kőrösi Márk jezsuitákat a reformációt követő vallási villongások során fogták el és kínozták meg, majd 1619. szeptember 7-én kivégezték őket. A vértanúkat 1905. január 15-én X. Piusz pápa avatta boldoggá, majd II. János Pál pápa 1995-ben szentté.

A jubileum alkalmából a kassai teológiai főiskolán január 15-én konferenciát rendeztek a vértanúságról a missziós kereszt jelenlétében. A tanácskozás a kassai premontrei templomban, a vértanúk kivégzésének helyszínén szentmisével kezdődött, majd Bernard Bober kassai érsek ünnepélyesen elhelyezte a missziós kereszten az 1944-ben szovjet katonák által meggyilkolt és a közelmúltban boldoggá avatott Anna Kolesárová ereklyéit: egy csontdarabot és egy szemet abból a rózsafüzérből, amelyet a fiatal lány halálakor a kezében szorongatott.

A konferenciát követően a missziós keresztet Radra, az 1600-as évek minorita vértanúinak működési és temetési helyére szállították át.

Forrás: Gábor Bertalan

Fotó: Gábor Bertalan; Jaroslav Fabian

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

16:42
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00