Újabb katolikus intézmények döntöttek a klímabarát befektetések mellett

2018. április 26. csütörtök 20:39

Kivonja a pénzét a Katolikus Egyház a fosszilis fűtőanyag-iparágból, és a következő öt évben megszünteti befektetéseit a kőolaj-, földgáz- és szénszektorban – jelentette be a Föld napján, április 22-én a Caritas Internationalis és a GCCM katolikus klímavédelmi mozgalom.

A kampányt koordináló GCCM katolikus klímavédelmi mozgalom (Global Catholic Climate Movement) szerint a Caritas Internationalis (Nemzetközi Karitász) különböző országokban működő szervezetein kívül több püspökség is csatlakozott a döntéshez, amely szerint a következő öt évben kivonják befektetéseiket a kőolaj-, földgáz- és szénszektorból. A 7,5 milliárd euró vagyont kezelő katolikus bankok, köztük a Pax Bank, a Bank Im Bistum Essen és a Steyler Ethik Bank szintén nem fektetnek be fosszilis energiába a jövőben.

A GCCM a jövőben társadalmilag igazságos és klímabarát befektetési lehetőségeket akar kínálni. A szervezet szerint a katolikus intézményeken kívül már több mint 850 egyetem, város, nyugdíjalap döntött úgy, hogy kivonják pénzüket a fosszilisfűtőanyag-szektorból.

A fosszilis tüzelőanyagok (bányászott szén, kén, kőolaj, földgáz) elégetése szennyező anyagokat juttat a légkörbe; erősítik az üvegházhatást, amivel globális felmelegedéshez vezetnek.

Luis Tagle bíboros, a Caritas Internationalis elnöke felhívta rá a figyelmet, hogy „a szegényeket különösen sújtja a klímaválság, és a fosszilis tüzelőanyagok ennek az igazságtalanságnak fő tényezői közé tartoznak. Ezért döntött úgy a Caritas Internationalis, hogy nem fektet be fosszilis energiahordozókba, és arra biztatják a tagszervezeteket, más egyházi csoportokat és szervezeteket, hogy cselekedjenek hasonlóképpen.”

A luxemburgi és a salerno-campagna-acernói érsekség, valamint a francia missziós területi prelatúra (Communauté Mission de France) április 23-án jelentette be ilyen irányú döntését. A luxemburgi érsek, Jean-Claude Hollerich úgy nyilatkozott: „Az Egyházban lévő testvéreinkkel, nővéreinkkel együtt mi, püspökök is egyre inkább elkötelezetten képviseljük azt, hogy olyan pénzügyi, gazdasági döntések szülessenek, amelyek összhangban állnak morális értékeinkkel. A befektetések kivonása fontos lehetőség arra, hogy az Egyház példát mutathasson a klímaváltozás kérdéseinek kezelésében. Dicséret illet mindenkit, aki a környezet védelmével a legkisebbeket szolgálja.”

A kezdeményezésben részt vesznek szerzetesrendek, világi szervezetek és a társadalmi igazságosságért küzdő csoportok is. Idén áprilisban 35 intézmény, illetve szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, melyben eddig hatvan katolikus szervezet vett részt.

A kezdeményezés egybeesett azzal, hogy Ferenc pápa határozottan felszólított a morálisan helyes gazdasági gyakorlatok bevezetésére; áprilisban a pápai imaszándék is a gazdaságra vonatkozott, a kirekesztő gazdaság elutasítására és új utak keresésére buzdított.

John O’Shaughnessy, az etikus befektetéssel foglalkozó katolikus szervezet, a Catholic Impact Investing Collaborative alapítója kifejezte, a pénzügyi intézmények maximálisan tisztában vannak vele, hogy a fosszilis energiahordozókkal kapcsolatos befektetések nem fenntarthatóak, hosszú távon kárt okoznak maguknak a befektetőknek és a szélesebb közösségnek is.

Tomás Insua, a GCCM vezetője figyelmeztetett: „közös otthonunk védelme terén nincs egyetlen elvesztegetni való percünk sem. A fosszilis energiából való pénzkivonás szükséges ahhoz, hogy csökkenjen a károsanyag-kibocsátás.” Elmondta, hálásak, hogy egyre több katolikus intézmény fordul el a „piszkos energiától”, és állítja középpontba a teremtett világ védelmét. „Az Egyház szerepe soha nem volt ennyire fontos ezen a területen, mint napjainkban.”

Forrás: MTI, CNS, CruxNow, The Tablet

Fotó: Alex Abian/Flickr

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
kibontakozo-kegyelem-interju-mohos-gabor-kinevezett-puspokkel
Kibontakozó kegyelem – Interjú Mohos Gábor kinevezett püspökkel

Ferenc pápa 2018. október 4-én Mohos Gábor pápai káplánt iliturgi címzetes püspökké, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. A Pápai Magyar Intézet (PMI) rektorát római hivatalában kérdeztük.

2018. október 21. vasárnap
ferenc-papa-ne-az-elso-helyekert-konyokoljunk-hanem-szolgalatot-valasszuk
Ferenc pápa: Ne az első helyekért könyököljünk, hanem a szolgálatot válasszuk!

Október 21-én a Szentatya a vasárnapi evangéliumról elmélkedett a déli Úrangyala ima elmondása előtt, utána pedig a missziós világnap kapcsán a fiatalok bevonásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

2018. október 21. vasárnap