Hatvan év után épülhetett katolikus templom Kubában

2019. április 9., kedd | 17:20

1959, vagyis a Fidel Castro vezette forradalom győzelme óta először építhetett a katolikus egyház új istentiszteleti helyet Kubában. A Jézus Szent Szíve-templomot január 26-án adták át a sziget nyugati részén található Pinal del Rio tartomány egyik városában.

A Kuba és a Szentszék közötti kapcsolatok átalakulásának eredményeként több templom megépítését is engedélyezték. A floridai Tampában lévő Szent Lőrinc-plébánia hívei 95 ezer dolláros pénzadományának köszönhetően már befejeződtek annak a templomnak a munkálatai, amely a 37 ezer lakosú Sandino városában található. Az épület kétszáz embert tud befogadni, az építési telket az állam adományozta az építkezéshez. „Késznek látni a templomot olyan érzés, mintha a sötétségből a fényre lépnénk ki” – jelentette ki Cirilo Castro atya, aki minden munkafolyamatot követett. „Tudtuk, hogy ez a nap egyszer majd elérkezik!” – kommentálta a kubai kormány döntését.

A havannai érsekség adatai szerint a 11,1 millió fős ország lakosainak 60 %-a katolikus. A szigeten található 650 templomot 340 pap és 600 szerzetes látja el. A hívek örömét elrontja az USA kormányának erőszakossága, hiszen újabb Kuba-ellenes szankciókat kívánnak bevezetni. A Kubai Egyházak Tanácsa „nyugtalanító fenyegetésnek” nevezte azt a szándékot, hogy a Helms-Burton törvény (1996) egyik fejezetét életbe léptessék, ami lehetővé tenné az amerikaiaknak a forradalom után elkobzott, kisajátított javak visszaigénylését.

Fordította: Kaposvári Egyházmegye

Forrás: cath.ch

Fotó: Szent Lőrinc plébánia, Tampa, USA

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
krisztussal-es-az-asszonyokkal-keresztuton-keresztut-ferenc-papaval-nagypenteken-colosseumban
Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

2019. április 19., péntek
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle