Megkezdődött az európai püspökök történelmi találkozója Minszkben

2017. szeptember 29. péntek 00:28

Tadeusz Kondrusiewicz minszk-mohiljevi érsek meghívására szeptember 28. és október 1. között Belarusz fővárosában tartja éves ülését az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE). A magyar Egyházat a tanácskozáson Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke képviseli.

A minszki Óvárosházán szeptember 28-án délután tartott nyitóülésével megkezdte háromnapos tanácskozását az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE). Az ünnepélyes megnyitón Tadeusz Kondrusiewicz elmondta: a cári, bolsevik, majd szovjet elnyomás, üldöztetés hosszú évtizedei után – amikor a teljes megsemmisülés fenyegette a Belarusz Katolikus Egyházat – történelmi jelentőségű, hogy több mint huszonöt évvel a helyi Egyház újjászületését követően otthont adhatnak az európai püspökök ülésének. Soha még nem volt hasonló jelentőségű nemzetközi esemény a belarusz Egyház történetében.

A tanácskozás megnyitó ülésén Pintér Gábor belaruszi apostoli nuncius tolmácsolta Ferenc pápa üzenetét, melyet az alábbiakban közreadunk.

Főtisztelendő Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa elnökének

A Szentatya szívélyes üdvözletét küldi az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa plenáris ülése résztvevőinek, és bátorítja őket abban a fontos tevékenységükben, hogy kidolgozzák a különböző országok közötti lelkipásztori együttműködés útjait, értékelve a különbözőségeket, előmozdítva a szolidaritás és testvériesség kezdeményezéseit. Őszentsége azt kívánja, hogy ez a találkozó segítsen megerősíteni az európai püspökök között az egység és a közösség kötelékeit, adjon újabb bátor ösztönzést az európai Egyház küldetéséhez, különösen a fiatalok érdekében, hogy segítsen nekik a hit fényében felfedezni hivatásukat a keresztény közösségben és a társadalomban.

Ezekkel az érzésekkel telve kéri, hogy kitartóan imádkozzanak érte, és szívbéli apostoli áldását küldi.

Pietro Parolin bíboros
Őszentsége államtitkára

* * *

Angelo Bagnasco bíboros, a CCEE elnöke a megnyitón mondott beszédében örömét fejezte ki, hogy a testület Belaruszban tarthatja ülését, ahol találkozhatnak a helyi katolikus közösségekkel, hogy együtt ünnepeljék a 950. évfordulóját annak, hogy Minszkről említést tett az Elmúlt idők krónikája (más néven Nyesztor-krónika), továbbá az első nyomtatott belarusz nyelvű biblia – mely egyben az első nyomtatott belarusz nyelvű könyv – kiadásának ötszáz éves jubileumát.

Az elnök kiemelte, hogy a találkozó középpontjában a fiatalokkal kapcsolatos kérdések állnak: vágyaik, szükségleteik, félelmeik, reményeik és kapcsolataik, valamint a kihívások, amelyeket napjaink szüntelenül változó világa állít az Egyház elé a jövőjét jelentő fiatalok pasztorációja és evangelizációja terén.

A megbeszélések másik fő témája Európa, különös tekintettel az Egyház szerepére és küldetésére az öreg kontinens, közös otthonunk építésében. A bíboros hangsúlyozta: a kereszténységnek úgy kell megújítania az identitásválsággal küzdő Európa gyökereit, mint testet a lélek. Ezek ősi gyökerek, de képesek új hajtást hozni. Reményünk nem emberi okoskodás, hanem Jézus Krisztus, Isten örök Igéje, mely emberré lett, a világ Megváltója.

Hozzátette: „Kötelességünk mindenkit emlékeztetni, hogy Európa nem pusztán földrajzi képződmény, nem csak emberek közössége, hanem lelki és erkölcsi alkotás; nem csak egy organogram (egy szervezet funkcionális, szervezeti és hierarchiai kapcsolatainak sematikus ábrája – a szerk.), hanem élő test, az élet és a hivatás közössége. Az emberi személy európai meghatározása, a keresztény létezés legalapvetőbb magatartása.”

Az CCEE éves plenáris ülésének jelentőségéről tanúskodik a magas rangú vendégek jelenléte a megnyitó ceremónián: részt vett rajta többek között Pavel minszki és zaszlavli metropolita, Belarusz exarchája; Vaszilij Zsarko, a Belarusz Köztársaság miniszterelnök-helyettese; Andrej Sorac, Minszk polgármestere, valamint más vallások képviselői.

A tanácskozás nyitónapján reggel Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök fogadta a plenáris ülés résztvevőit. A minszki elnöki palotában tartott találkozón az államfő hangsúlyozta: az, hogy a CCEE Minszkben tartja tanácskozását, megerősíti, hogy a Belarusz Köztársaság békés és biztonságos hely, emellett az ország népének békeszeretetéről, a vallások és különböző nemzetiségek békés együttéléséről tanúskodik. Az elnök kifejezte szándékát, hogy Belarusz legyen a helyszíne Ferenc pápa és Kirill moszkvai pátriárka jövőbeli találkozásának.

Az európai püspöki testület tagjai, miután – a minszki érsek és a helyi ortodox egyház közti jó viszony megerősítéseként – látogatást tettek a Szentlélek ortodox katedrálisban, Pavel minszki és zaszlavli metropolita, Belarusz exarchája meghívására együtt ebédeltek az ortodox elöljáróval.

A tanácskozás első napjának végén a CCEE tagjai a zsúfolásig megtelt minszki Szent Simon és Szent Ilona-templomban (közismert nevén: „Vörös templom”) ünnepeltek szentmisét.

Tadeusz Kondrusiewicz minszk-mohiljevi érsek

A Belarusz Katolikus Egyház

Az ország lakosságának (közel 10 millió fő) 20 százalékát kitevő római katolikus hívek (közel 2 millió fő) négy egyházmegye területén élnek, melyek közül a minszki-mohiljevi érsekségi rangú. Az országban közel hatszáz plébánián több mint ötszáz lelkipásztor szolgál, közülük csaknem százan lengyel állampolgárok. Belarusz területén két szeminárium működik, közel 32 fő készül a papságra.

CCEE

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (Consilium Conferentiarium Episcoporum Europae – CCEE) alakuló ülése 1971 márciusában volt Rómában.

A CCEE 33 európai püspöki konferenciát tömörít, amelyeket az elnökük képvisel, emellett tagja a testületnek Luxemburg és Monaco érseke, Ciprus maronita érseke, a moldovai Kisinyov püspöke, a munkácsi görögkatolikus püspök és Észtország apostoli kormányzója. A tanácsot alkotó 39 tag 45 nemzetet képvisel.

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke Angelo Bagnasco bíboros genovai érsek, a testület alelnökei Vincent Nichols westminsteri érsek, Anglia és Wales Püspöki Konferenciájának elnöke, valamint Stanisław Gądecki poznańi érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke. A CCEE elnöke két cikluson át, 2006–2016 között Erdő Péter bíboros volt.

A tanácsban a magyar Egyházat Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke képviseli.

Fotó: © Shchyhlinskaya Aliaksandra/CCEE

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
papnovendekek-titkos-elete-hat-csapat-300-perc-tomeny-futball
A papnövendékek titkos élete: Hat csapat, 300 perc tömény futball

Az elmúlt hétvégén, november 16–18-ig egy különleges focikupától volt hangos az esztergomi Pézsa Tibor Sportcsarnok. Hat szeminárium kispályás focicsapata mérte össze tudását a Magyar Sion „futballarénájában”. Müller Márk papnövendék írását adjuk közre.

09:45
hogyan-lesz-egy-benzinkutasbol-diakonus-nyary-krisztiannal-beszelgetett-bela-atya
Hogyan lesz egy benzinkutasból diakónus? – Nyáry Krisztiánnal beszélgetett „Béla atya”

November 19-én, hétfőn este a budapesti Magvető Caféban Nyáry Krisztián kérdezte Molnár-Gál Béla állandó diakónust, iskolaigazgatót, Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, írót, költőt és Nagy Szabolcs fotóriportert a szociális területen szerzett tapasztalataikról.

2018. november 20. kedd