Muszlim fiatalok szervezték meg Jordániában a keresztény templomok védelmét húsvétkor

2017. április 18., kedd | 17:36

Az Egyiptomban virágvasárnap történt két merényletet követően muszlim fiatalok kezdeményezést indítottak Jordániában, hogy húsvétvasárnap az egész országban megvédjék a keresztény templomokat – ahogy mondták, a szolidaritás jeleként.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta a felelősséget a támadásokért, melyeket Egyiptomban, Tantában és Alexandriában követtek el kopt templomokban virágvasárnap. A merényletekben negyvennégy ember meghalt és több mint száz hívő megsérült, köztük sok gyermek.

Kászim Karabseh, a kezdeményezés egyik szervezője azt írta a Facebook-oldalán: „Vasárnap keresztény testvéreink a templomokban lesznek, hogy részt vegyenek vallási szertartásaikon, míg a szélsőségesek nemzetünk biztonságát fenyegetik... Muszlim barátaim és én jelen leszünk Balká kormányzóság területén, hogy megvédjük a templomokat és az embereket.”

Jordániában a keresztény közösségeket nem vették közvetlenül célba a terroristák, bár az Iszlám Állam már többször is közzétett olyan nyilatkozatot, melyben Jordánia biztonságát fenyegették.

Egy másik balkái lakos, Fajez Rukeidi úgy fogalmazott, a védelem célja, hogy „hangsúlyozzák Jordánia egységét, és hogy mindenki számára biztosítsák a szabadságot, hogy a vallását gyakorolja, anélkül hogy korlátoznák vagy megfélemlítenék”.

A Madabában élő Hászím Al-Fukahá azt írta, sok muszlim fog őrködni a templomok előtt, annak érdekében, hogy a keresztények biztonságban legyenek.

A Zarká kormányzóságból származó Száleh Abu Máhfud is bejelentette, hogy más aktivistákkal együtt megvédik a templomokat a területen, hogy kifejezzék szolidaritásukat a húsvétot ünneplő keresztényekkel.

Adzslúnban is hasonló gondolatokat fogalmaztak meg a kezdeményezésben részt vevők: meg szeretnék mutatni a világnak „a Jordániában lévő harmóniát és vidámságot”, valamint mintát kívánnak adni a szélsőségesség, az idegengyűlölet és a radikalizmus elleni küzdelemre.

Szerte az országban számos ellenőrző pontot állítottak fel a templomok bejáratainál, hogy így is biztosítsák a keresztény hívek védelmét. „Mindig büszkén mondjuk, hogy Jordánia egy különböző darabokból összeálló harmonikus mozaik. Igazán szomorú azt látni, hogy milyen biztonsági intézkedésekre van szükség. Egy kis országban élünk, ahol mindenkit jól ismerünk” – mondta egy ammáni lakos, Hala Szádi a The Jordan Timesnak.

Rifát Bader, az Ammánban működő Catholic Center for Studies and Media (Katolikus Oktatási és Médiaközpont) vezetője úgy fogalmazott, az ellenőrző pontok telepítése a templomokhoz csak egy normális intézkedés, „hogy segítsék a biztonsági személyzetet, akik mindig jelen vannak a vallási eseményeken”.

Forrás: Jordantimes.com

Fotó: Jordantimes.com/Hassan Tamimi

Magyar Kurír
(sza)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol-86418-20190324235153
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

05:00
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2019. március 24., vasárnap
Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Útravaló – 2019. március 25., Urunk születésének hírüladása (Gyümölcsoltó Boldogasszony)

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle