Tom atya megható találkozása rendtársaival – és Ferenc pápával

2017. szeptember 13. szerda 17:54

Lenyűgöző tanúságtétel a hitről: ez az, amit a szaléziak láttak, akik találkoztak Tom Uzhunnalillal tegnap, szeptember 12-én Rómában, miután másfél év után végre kiszabadult elrablói fogságából. Szeptember 13-án Ferenc pápa fogadta Tom atyát.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A találkozó tegnap este 6 óra körül kezdődött a Vatikánban. Jelen volt a rendfőnök képviseletében a vikáriusa, Francesco Cereda, mivel az elöljáró Máltán tartózkodik; a vatikáni és a rendfőnökségi szalézi közösség tagjai, valamint Thomas Anchukandam, Tom atya egykori professzora, aki a Bengalurui Szalézi Tartomány tartományfőnökeként engedélyezte misszionáriusok küldését Jemenbe.


Az üdvözlés valóban testvéri volt: Uzhunnalil atya egy „ponnadát” kapott, egy olyan ruhát, amellyel a hagyományok szerint a különleges vendégeket tisztelik meg, és egy-egy ölelést minden jelenlévőtől. Az indiai misszionárius semmi mást nem tett, csak szüntelenül köszönőszavakat ismételt, mindenekelőtt Istennek és a Szűzanyának.

Egyik első kérése az volt, hogy imádkozhasson a vatikáni szalézi közösség kápolnájában. Azonnal szeretett volna szentmisét is bemutatni, de a szükséges orvosi vizsgálatok miatt kénytelenek voltak elhalasztani kívánsága teljesítését. Mindazonáltal még az egészségügyi személyzet érkezése előtt azt kérte, hogy gyónhasson, hiszen ez nyilván nem volt lehetséges, amíg fogva tartották.


Uzhunnalil atya elmondta, hogy egész idő alatt, amíg túszként fogva tartották, lélekben mindennap misézett, emlékezetből felidézve a mise olvasmányait és szövegeit, mivel nem álltak rendelkezésére sem a liturgikus könyvek, se semmi egyéb, amivel szentmisét mutathatott volna be.

Az ünnepi estén a szalézi közösség tradicionális indiai ételekkel kínálta Uzhunnalil atyát, aki nyugodtnak tűnt, és készségesen válaszolt rendtársai kérdéseire. Megerősítette, hogy a Szeretet Misszionáriusai ádeni közösségének kápolnájában tartózkodott, amikor a támadók elrabolták. Nem bántalmazták később sem, és miután gyorsan fogyni kezdett, az emberrablók gyógyszert is hoztak neki, amire szüksége volt cukorbetegsége kezelésére.

Fogvatartása egész ideje alatt ugyanazt a ruhát kellett viselnie. Elrablóival – akik arabul beszéltek – kicsit tudott kommunikálni angolul. Két vagy három alkalommal más helyre vitték, de ilyenkor mindig bekötötték a szemét.

„Soha nem gondoltam, hogy megölhetnek” – mondta a misszionárius, aki arra is emlékezett, hogy 2016. március 3-án, a mészárlás előtti estén a Szeretet Misszionáriusai ádeni házának igazgatója arról a nehéz helyzetről beszélve, amelyben a szerzetesek találták magukat a háborús övezetben, azt mondta: jó lenne vértanúságot szenvedni Krisztusért. De a legfiatalabb nővér – aki akkor túlélte a támadást – azt válaszolta: „Én élni akarok Krisztusért.”

Tom Uzhunnalil atyát jelenleg a vatikáni szalézi közösség látja vendégül. A Szalézi Társaság a döntés meghozatalakor figyelembe vette azt, mi lenne a legmegfelelőbb hely, hogy biztosítsák az ellátását, és lehetővé tegyék neki a teljes felépülést.

Szeptember 13-án, közvetlenül az általános kihallgatás után Ferenc pápa találkozott Thomas Uzhunnalillal; a L’Osservatore Romano értesülései szerint a Szent Márta-házban fogadta őt. Tom atya többek között elmondta, az elmúlt időszak szenvedéseit a pápáért és az Egyházért ajánlotta föl.

Forrás: Szaléziak.hu

Fotó: ANS

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
krisztus-bennunk-az-orok-elet-feltamadas-remenye-magyar-puspokok-szent-peter-bazilikaban
Krisztus bennünk az örök élet, a feltámadás a reménye – A magyar püspökök a Szent Péter-bazilikában

November 20-tól 25-ig ad limina látogatáson vesznek részt a Vatikánban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai. November 21-én, kedden reggel a magyar püspökök szentmisét mutattak be a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában Erdő Péter bíboros főcelebrálásával.

2017. november 21. kedd
mit-adtak-piaristak-pestnek-varoshazan-unnepeltek-300-eves-pesti-jelenletuket-pia
Mit adtak a piaristák Pestnek? – 300 éves fővárosi jelenlétét ünnepelte a rend

1717-ben érkeztek az első piaristák Pestre, hogy a főként német ajkúak lakta városban meghonosítsák a magyar nyelvű oktatást, létrehozva az első középiskolát. A rend meghatározó szerepet töltött be a város életében. Az elmúlt 300 évre emlékezve ünnepeltek november 20-án az Újvárosházán.

2017. november 21. kedd