Határidőre elkészül a piarista Kilátó központ Vácott

2019. május 3., péntek | 12:01

A kormány több mint 2,6 milliárd forintos támogatásával megújul Vácott a ferences Barátok temploma és a hozzá tartozó egykori rendház, amely új funkciót kap. A beruházásról május 2-án épületbejárással egybekötött sajtótájékoztatót tartottak.

A templom külső felújítása befejeződött, ezután a részleges belső felújítás következik.

A volt rendházban kap helyet a Kilátó Piarista Pályaorientációs és Munkaerőpiaci Fejlesztő, Módszertani Központ, amelynek küldetése a fogyatékkal élő fiatalok képzése, egyéni készségeiknek megfelelően. A hatalmas épület felújítása is ütemterv szerint halad, mondta el a sajtótájékoztatón Zámbó László, a generálkivitelező cég projektvezetője. Szeptember elején elkezdődhet a műszaki átadás eljárása, így semmi akadálya, hogy még az idén újra élet költözzön a falak közé.

Katona Miklós, a Kilátó központ igazgatója kiemelte: ez a merőben új típusú intézmény az általános iskolás kortól egészen harmincéves korig segíti majd a speciális fejlesztést igénylő diákokat, felkészítve őket arra, hogy minél inkább önállóan érvényesülhessenek.

Rétvári Bence, a választókerület országgyűlési képviselője leszögezte: a beruházás mind az építészeti örökség megőrzése, mind az oktatási-nevelési infrastruktúra fejlesztése szempontjából kiemelkedő jelentőségű fejlesztés.

A sajtótájékoztatón szóba került a templom külső felújítása kapcsán, hogy megosztja a közvéleményt, hogy türkizkék színezést kapott a kő kapukeret és a homlokzatot díszítő számos szobor. Harsányi István, a ferences rendtartomány főépítésze elmondta: „Számítottam erre, de el kell mondanom, hogy a felújítást megelőző feltárás során megtaláltuk ezt a színt az épületen, tehát részben visszatértünk egy korábbi megjelenéshez. Mindazonáltal a terveink szerint a kapukeret végül ugyanolyan szürkés-barna színt kap, mint a lábazat.”

Elterjedt az a hír, hogy a rendház környezete elzárt terület lesz, de erről szó sincs – hangzott el a sajtótájékoztatón. Mivel a hely fontos pihenő- és turisztikai célpont, a nyitottság jegyében az építési munkálatok befejezése után szeretettel várják majd a látogatókat.

Forrás és fotó: Ribáry Zoltán/Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle