Ferenc pápa üzenetet küldött Brazíliába a testvériség kampány kezdetén

A nagyböjtben tegyük félre a sértettséget, hogy legyőzzük az erőszakot. Törékeny kezeinkbe helyezték a megbocsátás eszközét, hogy elnyerjük a szív nyugalmát, a békét – fogalmaz a „Testvériség” kampány kezdete kapcsán a brazil néphez intézett üzenetében a pápa.

2018. február 15. csütörtök

A kolumbiai egyház segíti a Venezuelából menekülőket

A kolumbiai–venezuelai határ mellett fekvő cùcutai egyházmegye venezuelai menekültek ezreit fogadja be. A kialakult szükséghelyzettel Juan Manuel Santos kolumbiai elnök is foglalkozik.

2018. február 14. szerda

A Föld vértanúi – Tavaly csaknem kétszázan áldozták életüket a környezetvédelemért

A Föld vértanúinak nevezhetjük azokat, akik azért estek áldozatul az erőszaknak, mert kiálltak a környezet védelméért – olvasható a L’Osservatore Romano vatikáni napilap február 9-i számának címoldalán. 2017-ben 197-en estek áldozatául ennek a rejtve, csendben vívott... »

2018. február 12. hétfő

Őshal fosszíliájára bukkant egy kisfiú egy 17. századi kolumbiai kolostor kőpadlójában

A Candelarhynchus padillai nevű őshal fosszíliájára bukkant egy tízéves fiú a Bogotához tartozó La Candelaria ágostonos kolostorában.

2018. február 9. péntek

Újabb két papot öltek meg Mexikóban, a drogkartellek földjén

Február 3-án hajnalban, a délnyugat-mexikói Iguala de la Independencia város közelében fegyveres támadás során gyilkolták meg az autóval hazafelé tartó papokat, Germán Muñiz Garcíát és Iván Añorve Jaimest, harmadik társukat pedig súlyosan megsebesítették. Ugyanitt tűnt el 2014-ben... »

2018. február 6. kedd

A pápa egyelőre nem látogat szülőhazájába

Oscar Vicente Ojea püspök, az argentin püspöki konferencia elnöke február 3-án az argentin püspöki konferencia végrehajtó bizottságának élén látogatást tett Ferenc pápánál. A találkozó után interjút adott a szentszéki Vatican News hírügynökségnek.

2018. február 6. kedd

Haiti elnökét fogadta Ferenc pápa

Január 26-án Jovenel Moїse-t, a Haiti Köztársaság elnökét és feleségét fogadta az Apostoli Palotában Ferenc pápa. Az államfő ezt követően Richard Gallagher érsekkel, a szentszéki államközi kapcsolatok titkárával találkozott.

2018. január 29. hétfő

Ferenc pápa a brazil egyházi bázisközösségeknek: az ember szolgálata a plébániákkal karöltve

Január 26-án Ferenc pápa Pietro Parolin bíboros-államtitkár aláírásával üzenetet küldött a brazil egyházi bázisközösségek 14. találkozójára, amit Londrina városában tartottak.

2018. január 29. hétfő

Ferenc pápa perui látogatásának első gyümölcsei

A perui püspökök bejelentették egy bizottság létrehozását, amely azokkal a sürgető kérdésekkel foglalkozik majd, amelyekre a Szentatya is felhívta a figyelmet január 18. és 21. közötti apostoli látogatása során.

2018. január 26. péntek

Ferenc pápa sajtótájékoztatója a repülőgép fedélzetén, visszaúton Peruból

Január 21-én este, Chilében és Peruban tett hatnapos apostoli látogatása után, a Szentatya ismét válaszolt a repülőn vele utazó újságírók kérdéseire. Ferenc pápa sajtótájékoztatójának fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2018. január 25. csütörtök

Ferenc pápa: Korrupció itt is van, és veszélyesebb az influenzánál!

Az általános kihallgatás keretében a Szentatya január 24-én délelőtt nem katekézist tartott, hanem hatnapos chilei és perui útjára tekintett vissza. Megemlítette a legfontosabb programpontokat, és elmondta, mire próbálta biztatni az ott élő embereket.

2018. január 24. szerda

Ferenc pápa Limában váratlanul megkeresztelt egy súlyos fogyatékossággal élő lányt

Miután a chilei Iquique felé tartó repülőúton a pápa spontán összeadott egy párt, akik korábban csak polgári házasságot kötöttek, apostoli útja utolsó napján a Szentatya a limai nunciatúra udvarán megkeresztelte Danielitát, a súlyos agyi károsodással, cerebrális parézissel... »

2018. január 23. kedd

Ferenc pápa a perui szerzetesnőknek: Minden kolostor legyen világítótorony

Ferenc pápa január 21-én, a limai Csodák Ura-kegyhelyen mintegy ötszáz perui szemlélődő szerzetesnővel találkozott a napközi imaóra keretében.

2018. január 22. hétfő

Ferenc pápa találkozója a perui püspökökkel: A legjobb evangelizálás a szeretet

Perui látogatása utolsó napján, január 21-én a pápa a limai székesegyházban az ország szentjeinek ereklyéi előtt imádkozott. Kétezer-ötszázan voltak jelen: papok, szerzetesek, szeminaristák, egyházi mozgalmak tagjai és lelkipásztori munkatársak.

2018. január 22. hétfő

Ferenc pápa Trujillóban: Isten és Mária szeretete mindig „tájszólásban” fejezi ki magát

„Tekintsünk Máriára és emlékezzünk a perui édesanyákra és nagymamákra, az élet és a családok mozgató erejére, akiket védelmezni kell a »nőgyilkosságok« ellen küzdő törvényekkel is” – mondta a pápa azon a Mária-ájtatosságon, amelyet január 20-án este tartott a perui... »

2018. január 22. hétfő

Ferenc pápa homíliája utolsó perui miséjén: Az Úr arra hív, hogy járd be vele a városodat!

Január 21-én, perui látogatásának utolsó állomásán, Limában 1,3 millió hívő vett részt a Szentatya szentmiséjén. Az egyházfő arra biztatta a jelenlévőket, hogy Isten szemével nézzék az embereket, Krisztushoz társulva keressék fel őket, és ébresszenek reményt mindenkiben.

2018. január 22. hétfő

Ferenc pápa a perui papokhoz és szerzetesekhez: Hivatásunk gyökerei a földben vannak, szíve az égben

Apostoli útja keretében január 20-án, a szentmisét követően a Szentatya Trujillóban, a „perui hivatások bölcsőjének” tartott nagyszemináriumban találkozott mintegy ezer egyházi személlyel, akik a papokat és szeminaristákat, valamint az Istennek szentelt élet követőit... »

2018. január 22. hétfő

Ferenc pápa Limában a fiataloknak: Jézus előtt nem kell photoshoppolni a szívedet!

A Szentatya január 21-én, vasárnap nem a Vatikánban, hanem a perui Lima városában imádkozta el a hívekkel az úrangyala imádságot. Nem a szentmise szövegeiről elmélkedett (azt megtette az utána tartott misében), hanem a fiataloknak mondott szívhez szóló buzdító beszédet.

2018. január 22. hétfő

Ferenc pápa Trujillóban: Mennyi könnyet töröltél le ma?

Peru látogatásának második napján, január 20-án a Trujillo nagyváros melletti Huanchaco tengerpartján mutatott be szentmisét a Szentatya, amelyen mintegy kétszázezer hívő vett részt.

2018. január 21. vasárnap

Ferenc pápa a perui őslakossághoz: Életetek kiáltás minden ember lelkiismeretéhez!

Perui látogatásán a Szentatya első útja (január 19-én este) az amazóniai őslakosokhoz vezetett: Puerto Maldonadóban a sokféle népcsoport mintegy ötezer képviselőjével találkozott. Felemelte szavát a térség kizsákmányolására, az ott élők kultúrájának eltörlésére irányuló... »

2018. január 20. szombat

tovább »