Román nyelvű híveknek tartották a hatodik Szent László regionális találkozót Nagyváradon

A nagyváradi kapucinus templomban tartották szeptember 21-én a hatodik Szent László regionális találkozót, amelyet a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye kezdeményezett az alapító király szentté avatásának 825. évfordulóján meghirdetett Szent László-évben.

2017. szeptember 25. hétfő

Reménnyel tekintünk a jövőbe – Szent László-nap a jó palócoknál

Az egyházmegye László nevű papjait hívta össze Ságújfalu Szent László-plébániája. A Váci Egyházmegye települése az önkormányzat és a plébánia összefogásával egész éves programsorozattal emlékezik védőszentjére. Szeptember 23-án Beer Miklós püspökkel ünnepelt a közösség.... »

2017. szeptember 23. szombat

Szent László-emlékérmet kaptak a görögkatolikus főpásztorok

Az emlékérmet szeptember 22-én vehette át Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita, Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök és Szocska Ábel nyíregyházi apostoli kormányzó.

2017. szeptember 22. péntek

Jótékonysági árverést rendez a Katolikus Pedagógiai Intézet Szent László évében

A Szent László-év alkalmából a Katolikus Pedagógiai Intézet pályázatsorozatot hirdetett, amelyen a katolikus óvodák, iskolák növendékei vettek részt. Most három pályázat díjnyertes alkotásait – rajzokat, fotókat, tárgyakat – bocsátják jótékonysági árverésre.

2017. szeptember 14. csütörtök

„Megújulás a gyökereknél” – Egyházmegyei zarándoklat Szentjobbon

Kisboldogasszony ünnepén, Szűz Mária születésnapján, 2017. szeptember 10-én a nagyváradi egyházmegye hívei Szentjobbon gyűltek össze, hogy hálát adjanak, és kérjék a Szűzanya további oltalmát. Az ünnepi szabadtéri szentmise főcelebránsa Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek... »

2017. szeptember 12. kedd

Szent László ereklyéjét köszöntötték Mátraverebély-Szentkúton, a kegyhely búcsúján

Nemzeti kegyhelyünk nagybúcsúján, Kisboldogasszony ünnepén Mátraverebély-Szentkúton köszönthették Szent László fejereklyéjét. Szeptember 10-én a búcsú katekézisét Veres András püspök mondta, a szentmise főcelebránsa Stanisław Dziwisz bíboros volt.

2017. szeptember 10. vasárnap

Vácott tartotta őszi rendes ülését a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) szeptember 5-én és 6-án Vácott tartotta meg őszi rendes ülését. Mohos Gábor, az MKPK titkára szeptember 7-én, Budapesten sajtótájékoztatón ismertette a tárgyalt témákat.

2017. szeptember 7. csütörtök

Székelyhídon tartották a nagyváradi egyházmegye Szent László-találkozóját

A Szent László trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából meghirdetett jubileumi év keretében augusztus 31-én Székelyhídon tartották a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye ötödik regionális Szent László-találkozóját.

2017. szeptember 7. csütörtök

Rockoratóriumot mutattak be Szent Lászlóról Csíkszeredán

„Szent László, légy velünk!” címmel mutatta be új rockoratóriumát augusztus 20-án Csíkszereda főterén a helyi Role zenekar. Az erdélyi kultúra megőrzését szívügyének tekintő rockegyüttes több művésszel együtt dolgozott a Szent László-év tiszteletére készült zenés-táncos... »

2017. augusztus 29. kedd

Szent Lászlóról is megemlékeztek az ecsédi Nagyboldogasszony-búcsún

Augusztus 13-án tartották az Ecséd szélén található Szentkút-völgyi Boldogasszony-kápolna búcsúját. Az eseményen megemlékeztek a kápolna alapkőletételének 15. évfordulójáról, valamint a Szent László-év alkalmából a zarándokok tiszteletüket tehették a lovagkirály ereklyéje... »

2017. augusztus 15. kedd

Szent Lászlóra emlékeztek a kisdorogi búcsún

Augusztus első hétvégéjén tartották a 28. Bukovinai Találkozások Folklórfesztivált Bonyhádon, a Völgység fővárosában, székely, lengyel, moldvai, ukrán néptánccsoportok fellépésével. Ehhez kapcsolódóan a közeli Kisdorog Szent Lőrinc-napi búcsúján a Szent László-év... »

2017. augusztus 8. kedd

Szent László nyomába szegődik az idei ferences gyalogos zarándoklat

A ferencesek szervezésében, valamint más szerzetesrendek közreműködésével huszonharmadik alkalommal rendezik meg augusztus 14. és 20. között a több száz fős gyalogos zarándoklatot Esztergomból Mátraverebély-Szentkútra. Az idei út a Szent László-évhez kapcsolódik.

2017. augusztus 7. hétfő

Szent László-kápolna a határon – Veres András szentmisét mutatott be Sopronkövesden

A Szent László-év alkalmából augusztus 5-én Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szabadtéri szentmisét mutatott be a Sopronkövesd szőlőhegyén található Szent László-kápolnánál, majd megáldotta annak új oltárképét.

2017. augusztus 6. vasárnap

Szent Lászlóra emlékeztek Komáromban halála évfordulóján

„Csillagok között fényességes csillag” címmel tartottak ünnepi megemlékezést Szent László király trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából július 29-én, halálának napján Komáromban, az Újvár felújított Lőporos-termében.

2017. augusztus 1. kedd

Veres András mutatott be szentmisét Szent László halálának évfordulóján Nyitrán

A felvidéki magyar családokért imádkoztak a hívek Nyitrán, Szent László lovagkirály halálának évfordulójához kapcsolódóan július 28-án. A szentmisét Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, győri megyéspüspök celebrálta a Szent László piarista... »

2017. július 30. vasárnap

Engesztelő virrasztást tartanak a Szent István-bazilikában Nagyboldogasszony ünnepének előestéjén

A Szent István-bazilika érseki társszékesegyházban huszonegyedik alkalommal tartják meg a Nagyboldogasszony ünnepére virradó éjszakai országos engesztelő virrasztást, mely augusztus 14-én 20 órakor kezdődik és augusztus 15-én hajnali 5 óráig tart.

2017. július 30. vasárnap

Szent Lászlót ünnepelték a tereskei apátsági templomban

A Váci Egyházmegye a Szent László-legenda falképsorozattal büszkélkedő Tereskén ünnepelte a lovagkirályt július 29-én, László halálának napján. A szentmisét Beer Miklós püspök mutatta be. Pálos Frigyes, a tereskei templom egykori plébánosa és „felfedezője” emlékezett meg a... »

2017. július 29. szombat

A közép-európai együttműködésre is módot ad a Szent László-év

A közép-európai államoknak a történelmi hagyományaikra alapozott hatékony együttműködésére is alkalmat ad a Szent László-év, amelynek keretében számos programot szerveznek a lovagkirály emlékére idén a Kárpát-medencében – mondta Móring József Attila országgyűlési képviselő... »

2017. július 28. péntek

Palóc hagyományéltető napokat és Szent Anna-búcsút tartanak Balassagyarmaton

Palóc hagyományéltető napokat rendeznek július 27-től 30-ig Balassagyarmaton. A programsorozat része a Szent Anna-napi búcsú is, amit a palóc vidék egyik legnagyobb vallásos eseményeként tartanak számon.

2017. július 27. csütörtök

Szent László király nyomában – magánzarándoklat Nagyváradra

Szent László évében számos közösség szervez zarándoklatot a lovagkirályhoz kötődő helyszínekre. Ugyanakkor sokan látogatnak el egyénileg az emlékhelyekre. Hautzinger Gyula nyugalmazott honvéd ezredes, a Magyar Atlanti Tanács tagja beszámolóját közöljük Nagyváradra tett személyes... »

2017. július 25. kedd

tovább »