Tudományos kötetek jelentek meg Szent Lászlóról, Mátyás királyról és II. Rákóczi Ferencről

Kultúra – 2021. október 31., vasárnap | 15:59

Az elmúlt időszak három, Mátyás királyhoz, II. Rákóczi Ferenchez és Szent Lászlóhoz kötődő emlékévéhez kapcsolódó kötetek jelentek meg a Bethlen Gábor Alapkezelő gondozásában. A könyvsorozat darabjait október 25-én mutatták be Budapesten.

A célunk volt, hogy az emlékévekben tartott rendezvények, konferenciák mellett maradandó lenyomatot hagyjunk az utókor számára is – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a kötetek ünnepélyes bemutatóján. Kiemelte, hogy a sorozat darabjai megfelelnek a legmagasabb tudományos elvárásoknak, a fejezeteket a legkiválóbb szaktörténészek írták.

Semjén Zsolt szerint a kötetek fontos és közérdeklődésre számot tartó történelmi kérdésekben nyújtanak eligazítást. „Azért hirdettünk emlékéveket és azért adunk ki könyveket nemzetünk nagyjairól, hogy a történelmi tanulságokat le tudjuk vonni.”

A miniszterelnök-helyettes úgy véli, ezek a könyvek a nemzeti elkötelezettség mellett a közép-európai egységet is felmutatják. Semjén Zsolt utalt például Rákóczi esetében a szlovákokkal való sorsközösségre. Egy kérdésre válaszolva pedig támogatásáról biztosította a kötetek angol (Mátyás király esetében az angol mellett a román, Rákóczi vonatkozásában a szlovák) nyelvre fordítását, és azok külföldre juttatását.

Szent László kapcsán a miniszterelnök-helyettes megjegyezte, az emlékkönyvben részletesen taglalják a személyéhez kötődő legendákat is, hiszen ezek megmutatják, öröksége milyen maradandó erőt jelentett a későbbi évszázadokban is.

Kiss Róbert Richárd kommunikációs szakértő elmondta, a kötetekkel teret kívánnak adni a legújabb kutatások bemutatásának. Mátyás király esetében olvasható írás például a Hunyadiak származásáról, a déli végvárrendszerről, de készült fejezet Mátyás király és a nők címmel is. Rákóczihoz kapcsolódva egyebek mellett a szabadságharc fegyvereit, a kuruc tábornoki kar családi hátterét és az emigráció időszakát dolgozták fel, a Szent László Emlékkönyvben pedig a lovagkirály törvényeiről, a világi igazgatás intézményeinek változásairól, valamint a király sírjáról is lehet részletesen olvasni.

A Mátyás királyról, a Rákócziról és a Szent Lászlóról szóló emlékkönyveket ingyenesen juttatják el a határon túli magyar iskolákba, az anyaországi könyvtárakba, tudományos és civil szervezetek részére, de a könyvesboltokban is forgalmazzák őket.

Már készülőben van a könyvsorozat következő két kötete, a Zrínyi és a Mária Terézia Emlékkönyv.

A sorozat főszerkesztője Bódvai András.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria