Nagy Szent Bazil napja – a baziliták napja

Hazai – 2019. január 4., péntek | 11:57

A görögkatolikusok január elsején Nagy Szent Bazilról emlékeznek meg – az emléknapot Szocska Ábel nyíregyházi püspökkel ünnepelték a máriapócsi kegyhelyen.

„Volt idő, amikor természetesnek vettük a máriapócsi templomban Ábel atya jelenlétét. Azonban amióta püspökként megszaporodtak a feladatai, meg kell becsülnünk a maihoz hasonló alkalmakat, amikor közösségünkkel ünnepel a főpásztor!” – mondta a január 1-jei Szent Liturgia végén Orosz István kegyhelyigazgató.

Az év végi hálaadás a hétfő esti liturgiával és vecsernyével kezdődött a kegytemplomban. Elmélkedésével Mosolygó Tibor segített a jelenlévőknek, hogy „pozitív szemüvegen” át tekintsenek az elmúlt év eseményeire. Ugyanis Isten tervében, Isten gondviselő szeretetére hagyatkozva tulajdonképpen kizárólag jó dolgok történhetnek velünk. Akkor is, amikor ideiglenesen nem értjük akaratát, vagy fájdalmasan érint minket egy-egy esemény.

A hálaadás éjszaka is folytatódott, kiegészülve a Szentlélek segítségül hívásának imájával. Éjjel fél 1-kor Orosz István gondolatait hallgathatta az a nem kevés hívő, akik imádsággal kezdték meg a 2019. évet.

A polgári új esztendő első napja a Görögkatolikus Egyház szerint is ünnep: a nyolcnapos Jézus körülmetélése, illetve Nagy Szent Bazil emléknapja. Szocska Ábel megyéspüspök a 9 órakor kezdődő utrenyén és a 11 órai Szent Liturgián imádkozott a közösséggel. Amikor prédikációjában boldog új évet kívánt, az igazi, örök boldogság elérésére biztatott, s nyújtott hozzá „muníciót”. Hiszen a valódi boldogság: az Isten akaratának teljesítése.

Forrás és fotó: Máriapócsi Nemzeti Kegyhely

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria