Hetvenéves a pápai Szent Benedek-plébánia

Hazai – 2018. július 4., szerda | 17:26

Ünnepi szentmisére gyűltek össze a hívek július 1-jén Pápán a Szent Benedek-plébánia alapításának 70. évfordulója alkalmából.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

1945-ben, a háború végén gondolták úgy a pápaiak, hogy jó lenne a Tókertben élőknek is külön misézőhelyet létrehozni. Karácsony éjszakáján kigyúlt a betlehemi csillag a kertvárosi iskolakápolna felett, Horváth Detre bencés tanár bemutatta az első éjféli szentmisét. A kellékeket a bencések és az irgalmas nővérek bocsátották rendelkezésre. Becse Gaszton Celldömölkről érkezett, ajándékként egy harangot is hozva magával. Ő kezdte meg aztán az ideiglenes kápolna építését.

A kápolna- és a harangszentelést 1948. június 19-én, vasárnap ünnepelték, ettől a naptól kezdve minden vasárnap és hétköznap volt szentmise itt, a tókertiek nagy örömére. Kezdetben bencés papok szolgáltak a plébánián, majd 1965-től Molnár Zsigmond. Mail József apát-plébánost, a pápai I. számú plébánia plébánosát 2007 augusztusában bízta meg Márfi Gyula veszprémi érsek a tókerti plébánia vezetésével.

Jelenleg Szijártó László látja el a lelkipásztori feladatokat, aki elmondta, a gyülekezeti élet pontosan olyan, mint hetven évvel ezelőtt; igazán élő, aktív és tevékeny egyházközösség működik itt, kicsik és nagyok egyaránt bekapcsolódnak a vallási életbe és kiveszik a részüket a plébánia területén lévő munkákból is.

A jubileumra egy Szent László-szobrot helyeztek el a plébánia udvarán, amelyet Bálint József faszobrász és Nagy Viktor asztalos készített. A faszobrot Márfi Gyula érsek áldotta meg a július elsején bemutatott szentmise elején.

2017 Szent László éve volt. A király ma is élő példakép, hiszen olyan erényekkel bírt, amelyek a hétköznapjainkból ma hiányoznak – mondta bevezetőjében a főpásztor.

Az ünnepélyen Kontrát Károly parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes is részt vett. Kiemelte, a Szent Benedek-plébánia az elmúlt hetven évben a helyieket szolgálta, ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a tókertiek olyan közösséget alkotnak, melynek tagjai a mai napig segítenek egymásnak, figyelnek egymásra. „Örülök, hogy ennek az egyházközösségnek a tagja lehetek, mivel sok szép emlék köt ide, hiszen itt volt az esküvőm, a gyerekeim keresztelője és elsőáldozása is. Az egyházközösség a mai napig él, és azokat a szabályokat, amelyeket hetven évvel ezelőtt megfogalmaztak, ma is tartják” – tette hozzá Kontrát Károly, majd köszöntötte mindazokat, akik hetven évvel ezelőtt ott voltak már a plébánia alapításakor is.

Áldozó Tamás polgármester ünnepi beszédében az hangsúlyozta, fontos a „tókertiség”, ami sok mindenből táplálkozik. Elmondta, hogy ő is ebben a templomban keresztelkedett, s gyermekei is; büszke arra, hogy megtalálta ebben az egyházközségben a helyét, s azt kívánta, legyen sok olyan hely, mint ez, ahol sokakat meg tudnak szólítani, sokan hazatalálnak.

Homíliájában Márfi Gyula érsek úgy fogalmazott, nekünk az a feladatunk, hogy őrizzük Istent a magunk lelkében. Mindannyian olyanok vagyunk, mint a kis élő kövek, amelyekből felépül a templom. Mi tehát tagjai vagyunk az Isten élő nagy templomának, az Anyaszentegyháznak.

A rendezvényen jutalmakat adtak át a Szent Benedek-plébánia alapításának 70. évfordulója alkalmából szervezett versenyek győzteseinek. Szerveztek egy háromfordulós levelező hittanversenyt, melyet a plébániához tartozó két általános iskola alsó tagozatában hirdettek meg; témája az Újszövetség, Szent Benedek és a plébánia volt; e megmérettetésen 52 diák indult. Valamint meghirdettek egy rajzversenyt is Szent Benedekről és csodáiról; erre a város általános iskolásai nevezhettek, és összesen 75 pályamunka érkezett. Az elismeréseket Márfi Gyula érsek és Kontrát Károly államtitkár adta át a gyerekeknek.

Forrás és fotó: Papa-ma.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria