Ferenc pápa videoüzenetet küldött a dubaji nemzetközi kormányzati találkozóra

2019. február 11., hétfő | 16:09

Január 10–12-ig tartják az Egyesült Arab Emírségekben, Dubajban a kormányzati szervek nemzetközi találkozóját, a World Government Summitot. Az eseményre Ferenc pápa üzenetet küldött.

A World Government Summit a kormányzati szervek, valamint a nemzetközi és tudományos szervezetek legrangosabb nemzetközi találkozója, melyen a különböző intézmények küldöttei a kormányzás új gyakorlati módszereiről és a közszolgálat fejlesztésének új lehetőségeiről tárgyalnak. A csúcstalálkozóra küldött videoüzenetében Ferenc pápa arra buzdítja a résztvevőket, hogy ne a jelen közvetlen érdekeire tekintsenek, hanem a jövőbe nézzenek, szem előtt tartva az együtt lakott bolygó sorsát.  

A Szentatya jó munkát kíván a résztvevőknek, majd megosztja az Egyesült Arab Emírségekben tett közelmúltbéli útjának tapasztalatait. Az ország, mely szeretettel fogadta őt, modern ország, mely a jövőbe tekint, de nem feledkezik meg a gyökereiről sem. A pápa megállapítja, hogy ebben az országban konkrét tényekké és megfogható kezdeményezésekké válnak az olyan kifejezések, mint a tolerancia, a testvériség, a kölcsönös tisztelet és a szabadság. „Láttam pusztában kihajtó és felnövekvő virágokat, és azzal a reménnyel tértem haza, hogy a világ megannyi pusztaságai is így virágozhatnak. Azt hiszem, hogy mindez lehetséges, ha együtt, egymás mellett gyarapítjuk, nyitottan és kölcsönös tisztelettel, készen arra, hogy magunkra vegyük mindenki gondját, melyek a mai globális világban léteznek.”

Ferenc pápa ígéri, hogy ezekben a napokban sokat gondol a tanácskozás résztvevőire, akik olyan alapvető témákkal foglalkoznak, mint a politika kihívásai, a gazdaság fejlődése, a környezetvédelem és az új technológiák alkalmazása. A Szentatya azt ajánlja, hogy megfontolásaik középpontjában ne az a kérdés álljon, hogyan lehetne a legtöbbet kiaknázni az adott lehetőségekből, sokkal inkább a világ közös építésének lehetőségeit keressék. Inkább a népekre és az emberekre gondoljanak, semmint a tőkére és a gazdasági érdekekre. Ez a szemlélet ugyanis nem csak a holnapra tekint, hanem a jövőre és arra a felelősségre, mely mindenkire hárul: ezt a világot környezeti és morális károsodás nélkül kell hátrahagynunk az utánunk jövőknek. 

A pápa üzenetében utal Laudato si’ kezdetű enciklikájára is, mely szerint a fenntartható fejlődés szolidaritás nélkül elképzelhetetlen. A jó, ha nem közös, nem is jó valójában, ezért ma igazi párbeszédre van szükség, mert a másik ember nélkül nincs jövő a magunk számára sem – hangsúlyozza a Szentatya. Végül azt kívánta a World Government Summit résztvevőinek, hogy hallják meg a népek, a szegények kiáltását, és foglalkozzanak a gyermekek helyzetével.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle